ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ένα απολαυστικό «συμφωνικό» έργο

Douglas Hofstadter και Daniel Dennett, Το εγώ της νόησης


Τι είναι η νόηση; Ποιος είμαι εγώ; Μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται; «Όποιος επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα», ομολογούν οι συγγραφείς, «προσκρούει σε ένα τείχος αβεβαιοτήτων. Πρόθεσή μας είναι να τις αποκαλύψουμε και να τις διαφωτίσουμε [...]».

Το Εγώ της νόησης είναι ένα βιβλίο που έχει σχεδιαστεί σκοπίμως για να προκαλέσει, να ενοχλήσει και να δημιουργήσει σύγχυση σε όσους επιμένουν να σκέφτονται απλοϊκά· θέλει να κάνει αλλόκοτο αυτό που είναι προφανές και, ίσως, προφανές αυτό που είναι αλλόκοτο.

Πρόκειται για μια ανθολογία είκοσι επτά εκπληκτικών κειμένων γραμμένων από διάσημους επιστήμονες, φιλοσόφους και λογοτέχνες, καθένας από τους οποίους διερευνά μια θεμελιώδη πτυχή της νοητικής μας ζωής και των αμφίδρομων σχέσεων του σώματος ή του υπολογιστή με τον νου. Το κάθε κείμενο συνοδεύεται από ένα εμβριθές και διαφωτιστικό σχόλιο των επιμελητών, Hofstadter και Dennett. Ο πρώτος θεωρείται μία από τις μέγιστες αυθεντίες της υπολογιστικής και γνωσιακής επιστήμης, ενώ ο δεύτερος είναι ο πιο επιφανής αμερικανός εκπρόσωπος της σύγχρονης φιλοσοφίας του νου.

Τα κείμενα που συγκροτούν αυτή τη μοναδική ανθολογία επιλέχθηκαν επειδή διερευνούν μια σειρά από προαιώνια και δυσαπάντητα ερωτήματα: Τι είναι και πώς παράγεται ο νους, τι συμβαίνει όταν σκεφτόμαστε κάτι και σε τι ακριβώς αναφέρεται η προσωπική αλλά και άκρως αινιγματική αντωνυμία «Εγώ»;

Γνωρίζοντας εξ αρχής ότι δεν μπορούν να προσφέρουν —ούτε στον εαυτό τους ούτε στους αναγνώστες— οριστικές απαντήσεις, οι συγγραφείς «αρκούνται» στο κάθε άλλο παρά εύκολο έργο της επιστημονικής χαρτογράφησης ή, έστω, της ιχνηλασίας της νέας και απατηλά οικείας «νοολογικής ηπείρου». Έτσι, αυτά τα είκοσι επτά κείμενα και τα σχόλια που τα συνοδεύουν συνθέτουν ένα απολαυστικό «συμφωνικό» έργο, φτιαγμένο όχι με νότες αλλά με τις πιο λεπτές και αινιγματικές ιδέες που το ανθρώπινο νοητικό «όργανο» μπόρεσε να παραγάγει στην ιστορία του.

—Σπύρος Μανουσέλης,
Εφημερίδα των Συντακτών, 21 Μαρτίου 2015

 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ
cart
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ