ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ




Η χημεία του σουπερμάρκετ

Αναστάσιος Βάρβογλης, Η Χημεία στο πιάτο

 

Αν δείτε Αύγουστο μήνα κάποιον που δεν φαίνεται (ούτως ή άλλως) και τόσο στα καλά του με ένα βιβλίο στο χέρι να κάνει τον περίπατό του στα ατελείωτα ράφια ενός υπερμπακάλικου, μάλλον θα είμαι εγώ. Οι συσκευασίες και του πιο απλού εδέσματος πλέον περιέχουν ένα σωρό άγνωστες λέξεις εκεί που δίνονται οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τη σύστασή του. Έτσι οι εταιρείες εκπληρώνουν μια δέσμευση απέναντι στο νόμο και οι καταναλωτές πολλές φορές μένουν και πάλι στο σκοτάδι. Διότι, τι συμπέρασμα να βγάλει κάποιος, αναρωτιέμαι, όταν διαβάζει πως κάποιο φαγώσιμο προϊόν περιέχει Ε100 και βρίσκει ότι αυτό αντιστοιχεί στην κουρκουμίνη; Να φας ή να μη φας, ιδού η απορία. Η ανάγνωση του πίνακα περιεχομένων του βιβλίου μπορεί να αποβεί και αποτρεπτική για έναν υποψήφιο αναγνώστη, γι’ αυτό και ίσως είναι καλύτερο να μείνει στον υπότιτλο του βιβλίου: Θεραπευτικά και μικροθρεπτικά συστατικά των τροφών. Κάποιος μάλιστα που σέβομαι τη γνώμη του μου έλεγε ότι όσα περιέχει αυτό το βιβλίο μπορείς απλά να τα βρεις πατώντας ένα κουμπί στο Internet. Δεν είναι όμως μόνο το ότι με τις τόσες ουσίες που αναφέρονται στο βιβλίο θα έπρεπε να πατήσεις αναρίθμητες φορές τα κουμπιά. Διαφωνώ εντελώς και με τη γενικότερη ισοπεδωτική άποψη πως πλέον ό,τι  γράφεται και δεν είναι μυθιστόρημα υπάρχει σε κάποια γωνιά του Διαδικτύου. Γιατί στην κάποια γωνιά του Διαδικτύου μπορεί να υπάρχει κάτι, αλλά πολλές φορές δεν ξέρεις ούτε ποιος το γράφει ούτε καν πότε το έγραψε. Και δεν αναλαμβάνει πάντα κάποιος την ευθύνη για τα γραφόμενα. Επιπλέον στο βιβλίο Η χημεία στο πιάτο αναφέρονται με πολύ απλό και κατατοπιστικό τρόπο αναρίθμητες ουσίες που παίρνουν τον δρόμο για το στομάχι μας χωρίς εμείς να έχουμε καν… γνωριστεί μαζί τους. Το θεωρώ πολύ χρήσιμο βιβλίο που σου ανοίγει τα μάτια σχετικά με το βαρετό, πεζό, αλλά αποφασιστικό για την υγεία μας κομμάτι της μεταμοντέρνας ζωής μας που ονομάζεται «ψώνια στο σουπερμάρκετ». Μπορεί οι τίτλοι των κεφαλαίων, όπως π.χ. «το ερουκικό οξύ», να είναι αποτρεπτικοί, το περιεχόμενό του όμως, που εκτείνεται από την αναφορά σε μια κινηματογραφική ταινία έως το πώς προέκυψε το όνομα του γνωστού λαδιού canola, κάθε άλλο παρά δύσπεπτη ανάγνωση αποτελεί.

—Αλκης Γαλδαδάς,
Το Βήμα της Κυριακής, 3 Αυγούστου 2008

 
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ
cart
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ