του Άλκη Γαλδαδά

για το βιβλίο: Stephen Hawking, Το χρονικό του Χρόνου —εικονογραφημένο


Υποθέτω ότι έχουν τις αδυναμίες τους και οι πιο κυνικοί άνθρωποι και οι πιο πλούσιοι και οι πιο ταξιδεμένοι και οι πιο φτωχοί φυσικά. Για όλους υπάρχει κάτι που όταν το σκεφτούν ή το αντικρίσουν του παραδίδονται σε χρόνο μηδέν. Φαγητό, άρωμα, πρόσωπο, η πανσέληνος, η θάλασσα, ένας ποδοσφαιριστής, τα λεφτά. Φετίχ όλα αυτά μιας εύθραυστης, στερημένης, άπληστης, ανθρώπινης ύπαρξης.

Κι εγώ μέσα σ’ αυτούς. Με όχι μια αλλά πολλές αδυναμίες. Αναφέρω όμως τώρα την πιο ταιριαστή σ’ αυτές εδώ τις σελίδες. Βιβλία Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας. Καμία ειρωνική αντίδραση, βλέμμα, επιφώνημα, χαμόγελο δεν με κάνει ν’ αλλάξω γνώμη. Εκστασιάζομαι όταν καταλάβω ότι το βιβλίο που έπιασα στα χέρια μου είναι γραμμένο μερακλίδικα. Μεγάλωσα πολύ στερημένα από την άποψη των βιβλίων και στα γυμνασιακά και στα φοιτητικά μου χρόνια. Το χειρότερο είναι πως διέθετα χρήματα για βιβλία αλλά δεν υπήρχαν. Τα σχολικά μας ήταν ακόμη χειρότερα από τα σημερινά. Σίγουρα είναι υπεύθυνα κι αυτά για το πόσο κακοί μηχανικοί, ερευνητές, δάσκαλοι γίναμε. Για το πόσο στραβά, χωρίς μεράκι και γνώση διεκπεραιώνονται κάποια θέματα σ’ αυτή την άκρη της Γης.

Όταν την ίδια στιγμή αλλού κυκλοφορούν υπέροχα βιβλία από τους συγγραφείς και τους εκδότες του εξωτερικού. Βιβλία κράχτες, ικανά να στρατολογήσουν και αδιάφορους ακόμη ανθρώπους στη μικρή ακόμη και εσωτερική κοινωνία αυτών που για να περάσει η ώρα τους(!!!) έχουν το βίτσιο να διαβάζουν βιβλία Αστρονομίας, Φυσικής και Μαθηματικών.

Τώρα λοιπόν ξαναρίχτηκε ένα ακόμη από τα εξαιρετικά αυτά βιβλία στην αγορά. Το Χρονικό του Χρόνου όπως ήταν περίπου γραμμένο από τον Χόκινγκ και την πρώτη φορά που εμφανίστηκε όμως τώρα πλέον με μια εξαιρετική εικονογράφηση που επεξηγεί με μεγάλη ενάργεια το κείμενο. Ό,τι καλύτερο δηλαδή θα επιθυμούσε κάποιος ν’ αποκτήσει αυτό το εκπληκτικό για τα εκδοτικά χρονικά βιβλίο.

Σύμπαν χωρίς όρια. Στην πρώτη του μορφή χωρίς την παραμικρή φωτογραφία είχε καταφέρει να βρει τον δρόμο για περισσότερες από δέκα εκατομμύρια βιβλιοθήκες ιδιωτικές και δημόσιες. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι το αγόρασαν και το άφησαν στη μέση. Ίσως δικαιολογημένα. Τώρα όμως στην καινούρια του έκδοση είναι εξοπλισμένο με εικονογράφηση όχι φιγουρατζίδικη αλλά απόλυτα λειτουργική. Τόσο που μάλλον θα χρειαστεί πολλοί από τους παλαιούς να ξαναγοράσουν το βιβλίο στη νέα του έκδοση. Φυσικά αυτό μοιάζει να είναι ένα υπερκόλπο των εκδοτών. Θ’ αρμέξουν δηλαδή ξανά μια αγελάδα που ήδη στο παρελθόν τους έδωσε πολύ γάλα αλλά φαίνεται ότι η λαιμαργία τους δημιούργησε τελικά πρόβλημα και στους ίδιους.

Πολλοί τσακωμοί σε διάφορες χώρες μαρτυρούν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά είναι προς διεκδίκηση. Οι αλχημείες όμως των αλλοδαπών ατζέντηδων για το ποιος δικαιούται τα… δικαιώματα στην Ευρώπη είναι και ο λόγος που δεν το έχουμε ήδη στα Ελληνικά. Κάποια στιγμή όμως τα διαφεύγοντα κέρδη θα συνετίσουν τα αντιμαχόμενα κοράκια και τότε σίγουρα το βιβλίο αυτό θα είναι ένα από τα γεγονότα της χρονιάς. Πάντως οι Εκδόσεις Κάτοπτρο, που το 1988 είχαν καταφέρει μέσα σε έξι μήνες από την εμφάνισή του στα Αγγλικά να κυκλοφορήσει και εδώ μεταφρασμένο, είναι πάλι έτοιμες να το παρουσιάσουν και στη γλώσσα μας.

Από την 1η Απριλίου του 1988 που είχε κάνει την εμφάνισή του το βιβλίο μέχρι σήμερα είχαμε κάποιες συγκλονιστικές ανακαλύψεις στην Αστρονομία και αυτό έχει αφήσει τα σημάδια του και στο βιβλίο του Χόκινγκ. Ο δορυφόρος Cosmic Background Explorer (COBE) σχεδιάστηκε και μπήκε σε τροχιά το 1987 για να ανιχνεύσει την ακτινοβολία μικροκυμάτων του Διαστήματος, στην ουσία τον απόηχο από τη μακρινή γένεση του Σύμπαντος. Η ομοιομορφία στη ένταση όποια γωνία και αν παρατηρήσουμε έπεισε τους ερευνητές πως εκεί είχε απαθανατιστεί μια ανάμνηση από την πρώτη και τεράστια εκείνη Μεγάλη Έκρηξη. Το 1992 είχαμε τη δεύτερη μεγάλη ανακάλυψη του COBE, τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μικροκυμάτων για περιοχές σε αποστάσεις μεγαλύτερες από δέκα μοίρες. Χαρτογραφώντας τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στον ουρανό βγήκε μια εικόνα για το πώς ήταν το πεδίο βαρύτητας στο μακρινό εκείνο παρελθόν των πρώτων σκιρτημάτων του κόσμου. Ο Χόκινγκ βρίσκει ότι επιβεβαίωσαν την ιδέα για ένα Σύμπαν χωρίς περιορισμούς και όρια.


RAM
, Φεβρουάριος 1997