του Σπύρου Μανουσέλη

για το βιβλίο: Daniel Kahneman, Σκέψη, αργή και γρήγορη


Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το πολυσυζητημένο διεθνώς και ενδιαφέρον βιβλίο Σκέψη, αργή και γρήγορη του Ντάνιελ Κάνεμαν. Ενα ασυνήθιστο διεπιστημονικό πόνημα που κινείται με μεγάλη ευχέρεια —κάποιοι δύσπιστοι λένε με μεγάλη αυθάδεια— από τον χώρο της ψυχολογίας και των γνωσιακών επιστημών έως τον δύστροπο χώρο της ανθρώπινης οικονομίας.

Ποιος είναι, όμως, και τι υποστηρίζει ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου; Πρόκειται για έναν παγκοσμίου φήμης ψυχολόγο, που με το πρωτοποριακό έργο του κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας! Ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ομότιμος καθηγητής στο Πρίνστον, θεωρείται σήμερα μέγιστη αυθεντία στον χώρο της οικονομικής ψυχολογίας και ένας από τους πλέον προβεβλημένους Αμερικανοεβραίους ακαδημαϊκούς που με τις ιδέες τους επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις και τις στρατηγικές πολλών διεθνών κέντρων εξουσίας.

Αν μη τι άλλο, λοιπόν, το βιβλίο του αξίζει να διαβαστεί ως η επίσημη επιστημονική εκδοχή και ως θεωρητικοποίηση των πιο πρόσφατων οικονομικών και πολιτικών στρατηγικών της σύγχρονης βιοεξουσίας. Εξάλλου, πρόκειται για ένα καλογραμμένο και εύκολα κατανοητό βιβλίο, και ο συγγραφέας του δεν είναι μόνον ένας καταξιωμένος ερευνητής αλλά, πράγμα πολύ σπάνιο, και ένας ικανότατος εκλαϊκευτής κάποιων νέων και ιδιαίτερα στρυφνών επιστημονικών ιδεών που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου νου, και το πώς από αυτόν εξαρτάται η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με βάση δύο (εγκεφαλικά;) συστήματα σκέψης: το Σύστημα 1 είναι πιο γρήγορο, άμεσο και διαισθητικό, ενώ το Σύστημα 2 είναι πιο αργό, συνετό και ορθολογικό. Το πρώτο ευθύνεται για τα σφάλματα και τις ανατρεπτικές διαισθήσεις μας, ενώ το δεύτερο, που απαιτεί μεγάλη περισυλλογή και επαγωγική σκέψη, ταυτίζεται με την πολύ πιο αργόσυρτη έλλογη σκέψη. Και μολονότι πολύ συχνά πιστεύουμε ότι κατανοούμε και αντιδρούμε πάντα σε ό,τι μας συμβαίνει με το Σύστημα 2, στην πραγματικότητα αυταπατόμαστε: τις περισσότερες φορές προσφεύγουμε από οκνηρία στο αυτοματοποιημένο και διαισθητικό σύστημα σκέψης!

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των ερευνών του στο τέλος του βιβλίου, αντιπαραθέτει την προσέγγιση των συμπεριφορικών οικονομολόγων στην προσέγγιση των οπαδών της περιβόητης Σχολής του Σικάγου, και σημειώνει με νόημα: «Η ελευθερία δεν είναι μια αμφισβητούμενη αξία… ωστόσο, η ελευθερία έχει ένα κόστος».


Εφημερίδα των Συντακτών, 6 Απριλίου 2014