για το βιβλίο: Kip Thorne, Μαύρες τρύπες και στρεβλώσεις του χρόνου (τόμος 1 και 2)


Ο δάσκαλος, ο μαθητής, τα βαρυτικά κύματα και οι μαύρες τρύπες. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις δύο «συγγενείς» συνεντεύξεις που ακολουθούν: η μία είναι του δρος Θεοχάρη Αποστολάτου, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η δεύτερη του Αμερικανού αστροφυσικού Kip Thorne, ο οποίος υπήρξε καθηγητής και μέντορας του δρος Αποστολάτου όταν ο τελευταίος έγινε δεκτός με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το περίφημο Caltech, ένα από τα διασημότερα αμερικανικά πανεπιστήμια στον τομέα της Φυσικής.

Ο Kip Thorne (γεννημένος το 1940) κατέχει την έδρα Θεωρητικής Φυσικής Richard Feynman στο Caltech και το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη βαρυτική φυσική και την αστροφυσική, με έμφαση στις μαύρες τρύπες και στα πολυσυζητημένα βαρυτικά κύματα. Στα ελληνικά, κυκλοφορεί το δίτομο, έξοχα αφηγηματικό, αυστηρά επιστημονικό αλλά εκπληκτικά προσιτό στον μέσο αναγνώστη έργο του Μαύρες τρύπες και στρεβλώσεις του χρόνου, από τις Eκδόσεις Κάτοπτρο. Ο Thorne υπήρξε ακόμη ο βασικός εμπνευστής και σύμβουλος της ταινίας Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν και, πάνω απ’ όλα, ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας του πειράματος LIGO που εντόπισε τα βαρυτικά κύματα —και ίσως ένας από τους επόμενους νομπελίστες στον τομέα της Φυσικής.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές συνεντεύξεις: https://www.kathimerini.gr/851793/gallery/epikairothta/episthmh/sto-trapezi-me-daskalo-kai-ma8hth


Η Καθημερινή, 6 Μαρτίου 2016