του Άλκη Γαλδαδά

για το βιβλίο: Peter W. Atkins, Το Περιοδικό Βασίλειο

Ο Peter Atkins είναι ένας από τους πλέον καθιερωμένους συγγραφείς εκλαϊκευμένης επιστήμης στον δυτικό κόσμο. Είναι καθηγητής φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει γράψει περισσότερα από 60 βιβλία έως σήμερα. Θα ήθελα να τα είχα διαβάσει όλα. Γι’ αυτό, ανακαλύπτοντας ξεχασμένο σε κάποιο ράφι βιβλιοπωλείου Το Περιοδικό Βασίλειο, δεν δίστασα να το αγοράσω, αν και έχει γραφτεί το 1995. Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά καλογραμμένη περιήγηση με βάση το περιοδικό σύστημα των χημικών στοιχείων, υποτίθεται, σε έναν τόπο όπου κυριαρχεί η συστηματική οργάνωση. Με αντικειμενικό σκοπό, ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων είναι αυτός ο πίνακας που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε χημικό εργαστήριο και βλέποντάς τον σου έρχεται να πεθάνεις από πλήξη! Εκτός αν κάποιος σε έχει πάρει από το χέρι και σε έχει μυήσει στα όσα ενδιαφέροντα κρύβει. Είναι ένα κεφάλαιο που τα παιδιά συναντούν ήδη από τις τάξεις του γυμνασίου και έχει βοηθήσει με τη στεγνότητα που διδάσκεται να αποκτήσουν οι άνθρωποι την πρώτη απέχθεια για τη χημεία (όπως αυτή που προσφέρεται εν είδει αηδιαστικού φαρμάκου) στο σχολείο.

Συνιστώ αυτό το βιβλίο όχι μόνο σε όσους πρέπει να διδάξουν τα σχετικά με το περιοδικό σύστημα, αλλά και σε όσους θα ήταν ανάγκη σε τρυφερή ακόμη ηλικία να έχουν ένα κάθε άλλο παρά απογοητευτικό «ραντεβού» με τη χημεία.


Το Βήμα της Κυριακής
, 3 Αυγούστου 2008