του Τάσου Καφαντάρη

για το βιβλίο: Gary Lynch & Richard Granger, Μεγάλος Εγκέφαλος


Οι δύο συγγραφείς αυτού του βιβλίου έχουν αυτό που λέμε «πολύ μυαλό»: Διαπρεπέστατοι καθηγητές νευροεπιστημών, εφευρέτες φαρμάκων και επιτυχημένα στελέχη σχετικών επιχειρήσεων, επιτυχέστατοι συγγραφείς και τηλεπαρουσιαστές εκπομπών εκλαΐκευσης των επιστημών τους... Θεώρησαν σωστό, στον κολοφώνα της καριέρας τους, να καταπιαστούν με αυτά που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν ξέρει: Πώς απέκτησε ο άνθρωπος «πολύ μυαλό»; Πόσο πραγματικά είναι αναλογική η διάσταση του κρανίου μας με τις πνευματικές μας ικανότητες; Ποια θα είναι η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου αύριο; Υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστεί η νοημοσύνη του από εκείνη των μηχανών;

Οπως υποψιάζεστε, το να γράψει κανείς για θέματα που όλοι κατά καιρούς τα έχουν συλλογιστεί, σημαίνει ότι πρέπει να υπερβεί τουλάχιστον τρία προκρίματα: Να έχει πραγματικά περισσότερα να τους πει από όσα έχουν ήδη ακούσει, να γνωρίζει πώς να τους τα πει χωρίς να τον βαρεθούν και, τελευταίο, να είναι τόσο ενήμερος για τις εξελίξεις ώστε το βιβλίο του να μη θεωρηθεί ξεπερασμένο.

Για το πρώτο, οι συγγραφείς είχαν όντως τόνους γνώσεων προς άντληση. Για το δεύτερο, βασίστηκαν σε ένα τόλμημα: Ανέσυραν μία κατηγορία κρανίων που έχει πάψει να συζητείται στις επιστημονικές συνεδρίες εδώ και... μισό αιώνα, για να ταρακουνήσουν τον αναγνώστη με το ερώτημα:«Υπήρξαν εξυπνότεροι άνθρωποι από εμάς στο παρελθόν;». Συγκεκριμένα, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια τους «Μηλανθρώπους» (Βoskop στη βιβλιογραφία), μια αμφιλεγόμενη οικογένεια κρανίων ηλικίας 10.000-30.000 ετών, με κοινό χαρακτηριστικό ότι χωρούσαν ως και 30% περισσότερο μυαλό από το δικό μας! Με αυτό το «σοκ» ανά χείρας από το πρώτο κεφάλαιο, οι συγγραφείς κατορθώνουν να μας παρασύρουν σε μια μεθυστική ανάγνωση, που κατορθώνει να μας εξηγήσει τον λαβύρινθο του νου σαν παραμύθι, λες και δεν μιλούν για το πιο πολύπλοκο όργανο που υπάρχει.

Το τρίτο πρόκριμα θα έλεγα ότι επίσης το καταφέρνουν, αλλά όχι χωρίς μικρά κενά. Παραδείγματος χάριν, δεν αναφέρονται στην πιθανότητα να απέκτησε ο άνθρωπος τον τωρινό του εγκέφαλό έπειτα από κάποια καταλυτική γονιδιακή μετάλλαξη, όπως προτείνεται με την εργασία των Steadman κ.ά., δημοσιευμένη από το 2004 στο«Νature», βασισμένη στην ανάλυση της πρωτεΐνης ΜΥΗ16 που κράτησε τα σαγόνια των ανθρώπων μικρότερα από αυτά των χιμπατζήδων.

Πέραν αυτού ουδέν επιλήψιμον. Το βιβλίο είναι τόσο πλούσιο σε γνώσεις και γραφήματα, τόσο καλογραμμένο και καλομεταφρασμένο, που προσφέρεται- άκουσον, άκουσον - ακόμη και για ανάγνωση στην παραλία! Σε κάλυμμα όμως, γιατί σίγουρα θα είναι πολύτιμο απόκτημα της βιβλιοθήκης σας.


Το Βήμα της Κυριακής,
28 Ιουνίου 2009

ΥΓ.: Μίζερη σημείωση προς τους εκδότες: Εμμένω υποκειμενικά ότι το αποδεκτό όριο τιμής για τα χαρτόδετα βιβλία αυτού του όγκου είναι τα 20 ευρώ. Γιατί θα πρέπει να το πληρώνουμε 25, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το βρίσκουν με 12-17 ευρώ;