Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Joseph LeDoux
Η βαθιά ιστορία μας
Μια περιπέτεια τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών: από την εμφάνιση της ζωής έως την ανάδυση της συνείδησης
ΕκτύπωσηEmail

  • Διαθεσιμότητα:
  • Υπό έκδοσιν

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

• «Ο Joseph LeDoux μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα ένα σπουδαίο ερώτημα, αρχαίο όσο και ο Αριστοτέλης: Πώς μας ξεχωρίζει από τα άλλα είδη ζωής ο νους μας; Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε καλύτερο οδηγό: ο LeDoux είναι ένας κορυφαίος παγκοσμίως νευροεπιστήμονας, με ερευνητικό έργο στην αιχμή των ανθρώπινων γνώσεων για τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τη συνείδηση. Με ευφυΐα, πνεύμα και σοφία, ο LeDoux ακολουθεί τα ίχνη της τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών ιστορίας της ζωής, καταδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι αφενός διαθέτουν κοινές βασικές συμπεριφορές με τους μονοκύτταρους οργανισμούς αλλά αφετέρου φθάνουν σε ένα επίπεδο στοχαστικής αυτεπίγνωσης που ενδέχεται να είναι μοναδικό στο Σύμπαν. Εξόχως συναρπαστικό ανάγνωσμα.»
Jeffrey D. Sachs, καθηγητής βιώσιμης ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Columbia

• «Ο Joseph LeDoux είναι ο κύριος επιστήμονας που ηγείται σήμερα της σημαντικής προσπάθειας να προσδιοριστούν οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που δημιουργούν τις συναισθηματικές καταστάσεις. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, ο LeDoux επιχειρεί να συνδέσει τις δυνατότητες επιβίωσης των μονοκύτταρων μικροοργανισμών με την καθ’ όλα ιδιαίτερη δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου, στην οποία συμβάλλει σημαντικά η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να αναλογιζόμαστε όχι μόνο το δικό μας παρελθόν και μέλλον αλλά και το παρελθόν και το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Πράγματι, όπως επισημαίνει ο LeDoux, πρόκειται για τη βαθιά ιστορία μας.»
Eric R. Kandel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής

• «Ο LeDoux αρχίζει το νέο του βιβλίο από τη βιολογία των απλών μορφών ζωής και το ολοκληρώνει, στον κολοφώνα της βιολογικής πολυπλοκότητας, με μια εμπεριστατωμένη υπεράσπιση των ανθρώπινων αισθημάτων και της ανθρώπινης συνείδησης ως γνωστικών διεργασιών ανώτερης τάξης. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς με όλες τις απόψεις του —και εγώ, προσωπικά, συμφωνώ με πολλές από αυτές— για να θαυμάσει την ποιότητα του επιτεύγματός του και να τον συγχαρεί για αυτό.»
Antonio Damasio, καθηγητής νευροεπιστήμης, ψυχολογίας και φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

• «Ο Joseph LeDoux παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη, προσωπική σύνθεση της ζωολογίας, της νευροεπιστήμης, της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας. Το βασικό του θέμα είναι η ανάδυση της συνείδησης μέσω της εξέλιξης των νευρικών συστημάτων και των συμπεριφορών που αυτά ελέγχουν: όχι το δένδρο της ζωής, αλλά το δένδρο της συνείδησης, και πού μπορεί να μας οδηγήσει. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που διευρύνει τον νου.»
Trevor Robbins, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ

• «Ένα συναρπαστικό βιβλίο με ένα φιλόδοξο όραμα για την εξέλιξη της ζωής, από τις μοριακές απαρχές της έως την εμφάνιση της συνείδησης. Ο Joseph LeDoux προσεγγίζει με αντισυμβατικό τρόπο ορισμένες κομβικές ιδέες, μεταξύ των οποίων μερικές νέες, αποκαλυπτικές θεωρήσεις του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας.»
Marian Stamp Dawkins, καθηγήτρια ζωικής συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

• «Ένα μαγευτικό, καθ’ όλα κατατοπιστικό ταξίδι από τις απαρχές της ίδιας της ζωής έως την εμφάνιση όντων με σύνθετη ψυχική ζωή. Μια απαραίτητη ματιά στο πώς εμείς οι άνθρωποι αποκτήσαμε νοημοσύνη, συνείδηση και συναισθήματα. Από τη βιολογία έως τη νόηση, το βιβλίο αυτό είναι ένας πραγματικός άθλος.»
Susan Schneider, καθηγήτρια φιλοσοφίας και γνωσιακής επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ

• «Ο Joseph LeDoux έχει γράψει ένα αξιοσημείωτο βιβλίο γεμάτο νέες ιδέες, διαφωτιστικό των πολλών τρόπων με τους οποίους εμείς οι άνθρωποι, και τα άλλα ζώα, καταλήξαμε να διαθέτουμε τα γνωρίσματα που διαθέτουμε. Απολαυστικά ευανάγνωστο για τον απλό αναγνώστη, γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες ακόμη και για άλλους νευροεπιστήμονες.»
Daniel Levitin, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικής νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο McGill

• «Ο Joseph LeDoux είναι ένας από τους σπάνιους επιστήμονες που διακρίνουν τόσο τα δένδρα όσο και το δάσος. Το εξαιρετικά ευανάγνωστο αυτό βιβλίο θα ικανοποιήσει ένα πολυποίκιλο αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για μια εισαγωγή στην εξέλιξη της ζωής συνυφασμένη με μια εκλεπτυσμένη, ιστορικά εμπεριστατωμένη, προκλητική πραγμάτευση των ψυχολογικών διεργασιών μας που χρήζουν εξήγησης. Ένα πρωτότυπο έργο από έναν διακεκριμένο επιστήμονα που κατανοεί τόσο τον εγκέφαλο όσο και τη σχέση του με τα ψυχολογικά συμβάντα.»
Jerome Kagan, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη συνείδηση είναι ότι συνιστά προϊόν της εξέλιξης. Στο μνημειώδες αυτό έργο, ο Joe LeDoux μας παρουσιάζει όχι μόνο τη μεγάλη εικόνα αυτής της εξέλιξης αλλά και τις κομβικές λεπτομέρειες του πολύπλοκου νευρικού συστήματος που κατέστησε δυνατή την εμφάνιση της συνείδησης.»
Christopher Frith, ομότιμος καθηγητής νευροεπιστήμης, University College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

• «Είναι πάντοτε σοφή ιδέα να εντάσσουμε τον εαυτό μας στο εκάστοτε πλαίσιο που μας περιβάλλει· αλλά το να εντάξουμε τον εαυτό μας στο πλαίσιο μιας ιστορίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών είναι ένας κοσμογονικός άθλος. Σύντομα, θελκτικά δοκίμια θέτουν ερωτήματα όπως “Τι είναι η συνείδηση;”, “Τι είναι τα συναισθήματα;” και, πάνω απ’ όλα “Ποιος είμαι;”. Οι απαντήσεις θα σας εκπλήξουν.»
Hazel Rose Markus, καθηγητής συμπεριφορικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Stanford

• «Η Βαθιά ιστορία σκιαγραφεί το συνεχές, από τους απλούστερους οργανισμούς έως τους πιο πολύπλοκους, των τρόπων με τους οποίους προκύπτει η συμπεριφορά από βιολογικές διεργασίες, τεκμηριώνοντας τη θέση ότι η συμπεριφορά πολύπλοκων οργανισμών όπως ο άνθρωπος οφείλεται εν πολλοίς σε διεργασίες διαφορετικές από εκείνες που συντελούν στη συνειδητή επίγνωση. Ο LeDoux παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με καθηλωτική λεπτομέρεια και πλήρη γνώση της μεγάλης εικόνας, καταλήγοντας στις δικές του θεωρίες για τη συνείδηση και τα συναισθήματα. Το αξιοσημείωτο αυτό βιβλίο είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φύση της ζωής, της σκέψης και της συνείδησης.»
David Rosenthal, καθηγητής φιλοσοφίας και γνωσιακής νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης