Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Steve Woolgar
Επιστήμη —Η ιδέα καθ’ αυτήν
Η ιδέα καθ’ αυτήν
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Science, The Very Idea
Έτος έκδοσης: 2003
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Steve Woolgar
Ξένος εκδότης: Taylor & Francis
ISBN: 978-618-5111-59-5

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τις προηγούμενες δεκαετίες, αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προβληματική γύρω από τη φύση της επιστήμης και τους τρόπους μελέτης της ιστορίας της. Στο πλαίσιο της προβληματικής αυτής εμφανίστηκαν ορισμένα κοινωνιολογικά, ανθρωπολογικά και εθνογραφικά προγράμματα έρευνας της επιστημονικής πρακτικής, τα οποία ο Woolgar συζητά στο παρόν βιβλίο.

Αυτά τα ερευνητικά προγράμματα αμφισβήτησαν ευθέως την παραδοσιακή εικόνα της επιστήμης, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενικότητα της επιστημονικής γνώσης οφείλεται στην απόλυτη ανεξαρτησία της από το κοινωνικό πλαίσιο παραγωγής της. Αντίθετα, οι προσεγγίσεις που παρουσιάζει ο Woolgar μελετούν το κοινωνικό πλαίσιο παραγωγής της επιστημονικής γνώσης και επιχειρούν να καταδείξουν τον αναπόδραστο ρόλο που διαδραματίζει αυτό το πλαίσιο στις διαδικασίες παραγωγής της γνώσης.

Ο συγγραφέας, ωστόσο, δεν παρουσιάζει απλώς τις διαφορετικές ερευνητικές προσεγγίσεις, αλλά παράλληλα τις υποβάλλει σε κριτική, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές εντάσεις τους.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται επίσης μια άκρως διαφωτιστική εισαγωγή, την οποία ο συγγραφέας έγραψε ειδικά για την ελληνική έκδοση. Σε αυτήν παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας καθώς και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η σαφήνεια της επιχειρηματολογίας του, η αυθεντικότητα και πρωτοτυπία των ιδεών του, το πλήθος των πληροφοριών για το δεσμό και την πρακτική της επιστήμης, καθιστούν το βιβλίο του Woolgar ένα ανάγνωσμα που θα συγκινήσει επιστήμονες κάθε κατηγορίας —τόσο των κοινωνικών όσο και των φυσικών επιστημών—, καθώς και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται για το πώς λειτουργεί η επιστήμη και η επιστημονική σκέψη.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της νεότερης σκέψης είναι ο βαθμός στον οποίο έχουν τροποποιηθεί οι ιδέες μας για την επιστήμη. Τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλά ερευνητικά πεδία έχουν αμφισβητηθεί οι παραδοσιακές απόψεις για την επιστήμη. Αν και τα ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με την πολιτική και την επιρροή της επιστήμης τοποθετούνται πολύ πίσω στον χρόνο, μόνο σχετικά πρόσφατα το κριτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε προς τα “εσωτερικά” δρώμενα της επιστήμης. Έχουν διατυπωθεί ερωτήματα τόσο για τις παραδοσιακές απόψεις που αφορούν την παραγωγή της επιστημονικής γνώσης όσο και για την εικόνα της επιστήμης που προκύπτει από τα επιστημονικά εγχειρίδια. Τώρα πλέον η πρακτική της επιστήμης συνιστά η ίδια αντικείμενο κριτικής και ενδελεχούς διερεύνησης…

Το παρόν βιβλίο συνιστά μια εισαγωγή στις πρόσφατες προκλήσεις απέναντι στην ίδια την ιδέα της επιστήμης και έχει στόχο να σκιαγραφήσει ορισμένες από τις πιο ριζικές συνέπειες αυτών των προσεγγίσεων. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους ισχυρισμούς και στα επιτεύγματα των κοινωνικών μελετών της επιστήμης, ένα πρόσφατο σώμα ερευνών το οποίο έχει συμβάλει στον μετασχηματισμό των παραδοσιακών επόψεων για την επιστήμη. Αυτή η προσέγγιση επέδειξε αφενός ανθηρή ερευνητική παραγωγή, αφετέρου μαχητικότητα απέναντι στις επιστημολογικές της προκαταλήψεις…»

—Από τον Πρόλογο του βιβλίου