Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Edward Beltrami
Η φύση του τυχαίου
Το αναγκαίο και το απρόβλεπτο στα Mαθηματικά και τη ζωή
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: What Is Random?
Σελίδες βιβλίου: 228
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Δέσιμο: Πανόδετο
Έτος έκδοσης: 2000
Ξένος εκδότης: Springer Verlag
ISBN: 978-960-7778-32-1
ID Ευδόξου: 22768091
Βάρος: 0,450 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
23,50 €
Τιμή προσφοράς:
18,80 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Όλοι γνωρίζουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για το τυχαίο. Ή μήπως όχι;

Η τυχαιότητα αποδεικνύεται πως ανήκει στην κατηγορία εκείνων των εννοιών που, ενώ φαίνονται καθ’ όλα ικανοποιητικές όσο παραμένουμε στο επίπεδο της καθημερινότητας, μοιάζουν κυριολεκτικά να εξαφανίζονται μυστηριωδώς όταν αρχίσουμε να ερευνούμε προσεκτικά τη λεπτή υφή τους. Το παρόν βιβλίο, λοιπόν, γράφτηκε με σκοπό να προκαλέσει, να τέρψει και να πληροφορήσει, ανατρέποντας τις ιδέες του αναγνώστη περί τυχαίου. Έτσι, στις σελίδες του παρουσιάζονται αρκετές διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αόριστη και φευγαλέα έννοια.

Καθώς προχωρά το βιβλίο, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πώς συμβάλλουν στον διάλογο που διεξάγεται για την έννοια της τυχαιότητας τα μαθηματικά, η θεωρία της επικοινωνίας, η επιστήμη των υπολογιστών, η φιλοσοφία, η φυσική και η ψυχολογία, φωτίζοντας και από μια διαφορετική όψη της ίδιας ιδέας.

Όσοι έχουν εξοικειωθεί με την κβαντική απροσδιοριστία μάς βεβαιώνουν ότι η τάξη αποτελεί ψευδαίσθηση και ότι ο κόσμος είναι κατά βάση τυχαίος. Εντούτοις, οι ίδιοι διατείνονται ταυτόχρονα πως και η τυχαιότητα αποτελεί ψευδαίσθηση· η επίφαση της τυχαιότητας συνιστά απλώς ένδειξη της άγνοιάς μας και της αδυναμίας μας να αντιληφθούμε την κανονικότητα.

Ως τυχαία μπορούμε να ορίσουμε αυτή την τροπή των πραγμάτων που στερείται ορατής αιτίας ή που δεν υπήρξε προϊόν σκόπιμων ενεργειών, μια εξέλιξη εγγενώς απρόβλεπτη. Έτσι, μερικές φορές επιλέγουμε «στην τύχη» κάποια από τις εναλλακτικές δυνατότητες που μας παρουσιάζονται, και αν στρίψουμε ένα νόμισμα, γνωρίζουμε ότι θα προσγειωθεί δείχνοντας κεφαλή ή γράμματα και πάλι «στην τύχη». Όταν ένα συμβάν προκύπτει ως απότοκο της διασταύρωσης εντελώς ασύνδετων σειρών γεγονότων —όταν, για παράδειγμα, κάποιος τρέχει βιαστικά στον δρόμο λόγω ενός αιφνίδιου τηλεφωνήματος που δέχθηκε προ ολίγου ενώ την ίδια στιγμή από τη στέγη κάποιας παρακείμενης οικοδομής πέφτει τυχαία ένα βαρύ σφυρί και χτυπά τον ατυχή διαβάτη στο κεφάλι—, ενδέχεται να μας φανεί τόσο απροσδόκητο και αλλόκοτο ώστε να το αποδώσουμε στην «τυφλή τύχη». Μπορεί όμως τα γεγονότα αυτού του είδους να θεωρούνται πραγματικά τυχαία;

Στο παρόν βιβλίο ο μαθηματικός Edward Beltrami μας δείχνει πώς η τάξη και η τυχαιότητα αποτελούν στην πραγματικότητα τις δύο όψεις του ίδιου μυστηριώδους νομίσματος.