Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Marvin Minsky
Η κοινωνία της νόησης (2η έκδοση)
Αναλύοντας την αρχιτεκτονική του ανθρώπινου νου
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: The Society of Mind
Σελίδες βιβλίου: 680
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 17 x 25 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2006
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Μιχάλης Μπλέτσας
Ξένος εκδότης: Basic Books
ISBN: 978-960-6717-01-7
ID Ευδόξου: 15972
Βάρος: 1,440 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
32,00 €
Τιμή προσφοράς:
25,60 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στην ιστορία της επιστήμης, λίγοι μόνο στοχαστές είχαν το σπάνιο προνόμιο να συμβάλουν με το έργο τους στη διαμόρφωση ενός ολότελα νέου γνωστικού κλάδου και επίσης να παραμείνουν για πολλές δεκαετίες οι μέγιστες αυθεντίες και οι ανανεωτές του κλάδου αυτού. Στο πάνθεον τούτων των πρωτοπόρων ο Marvin Minsky κατέχει την εξέχουσα θέση, αφού όχι μόνο συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και την εδραίωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και μέχρι πρόσφατα ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των σημαντικότερων θεωρητικών εξελίξεων σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο.

Όπως λέει ο συγγραφέας στον Πρόλογό του, «Το παρόν βιβλίο προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους. Πώς μπορεί η νοημοσύνη να αναδύεται από τη μη νοημοσύνη; Για να απαντήσουμε, θα δείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια νόηση από πολλά μικρά μέρη, καθένα από τα οποία είναι από μόνο του “α-νόητο”. Θα ονομάσω “κοινωνία της νόησης” την κατευθυντήρια υπόθεση σύμφωνα με την οποία κάθε νόηση αποτελείται από πολλές μικρότερες διαδικασίες —τις οποίες ονομάζω δράστες. Κάθε νοητικός δράστης από μόνος του μπορεί να κάνει μόνο κάποιο απλό πράγμα που δεν απαιτεί καθόλου νόηση ή σκέψη. Ωστόσο, αν ενώσουμε αυτούς τους δράστες σε κοινωνίες —με μερικούς πολύ συγκεκριμένους τρόπους—, οδηγούμαστε στην πραγματική νοημοσύνη.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα σε τούτο το βιβλίο. Κι αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί μια κοινωνία από πολλές μικρές ιδέες. Καθεμιά από μόνη της είναι απλώς κοινός νους· αν όμως ενώσουμε αρκετές από αυτές μεταξύ τους, μπορούμε να εξηγήσουμε τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης νόησης…»

Το βιβλίο προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους. Πώς μπορεί η νοημοσύνη να αναδύεται από τη μη νοημοσύνη. Τη νέα έκδοση προλογίζει στα ελληνικά ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής υπολογιστικής στο MediaLab toy MIT.

Είπαν για το βιβλίο

• «Ένα κολάζ διαφορετικών ιδεών από τον πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης, που αφήνει άναυδο τον αναγνώστη· το βιβλίο είναι γεμάτο ευφυΐα και εύστοχους αφορισμούς.»
Douglas Hofstadter, Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα

• «Έξυπνο, εμπνευσμένο, γεμάτο ευφυολογήματα, αφορισμούς και κατατοπιστικά σχήματα. Είναι απόλαυση να το διαβάζεις [...].»
The New York Times Book Review

• «270 καταπληκτικά, πρωτότυπα κείμενα [...] σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η νόηση.»
Isaac Asimov

• «Εμβριθές και συναρπαστικό βιβλίο για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη επιστήμη […]. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή.»
Guy Cellerier, Πανεπιστήμιο της Γενεύης

• «Σπινθηροβόλα ευφυολογήματα […] και πλούσιες ενοράσεις.»
Martin Gardner


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Η ανάδυση του νου από μια κοινωνία «ανόητων» υποσυστημάτων