Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Albert Mousson
Κέρκυρα και Κεφαλλονιά
Μια περιήγηση το 1858
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Ein Besuch auf Korfu und Cefalonien im September 1858
Έτος έκδοσης: 1995
ISBN: 978-618-5111-03-8

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η περιήγηση του Mousson έγινε λίγο πριν από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, γι’ αυτό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιγραφή της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης της Κέρκυρας και την Κεφαλλονιάς, που επιχειρεί ο Ελβετός συγγραφέας. Ιδιαίτερη αξία έχουν όσα παραθέτει για τους κατοίκους, αστούς και χωρικούς, τη σύσταση του πληθυσμού, τον καθημερινό βίο, τις οικονομικές δραστηριότητες.

Το βιβλίο συνοδεύεται από κατατοπιστικά παραρτήματα με πολλά στατιστικά, γεωλογικά και διάφορα άλλα στοιχεία, που συνέβαλαν στην καθιέρωσή του και το κατέστησαν, εκτός από ευχάριστο ανάγνωσμα, και χρήσιμο ταξιδιωτικό οδηγό.

• «[...] η πόλη έχει κάποια σπουδαιότητα που χρονολογείται από τον παλιό καιρό και [...] οφείλει κατ’ εξοχήν στη φυσική της θέση [...]».

• «Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν παρουσιάζει κοσμοπολίτικο ή σύγχρονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αλλά τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο και στην ιδιωτική ζωή, έχει [...] κορφιάτικη φυσιογνωμία [...]».

• «[...] ο άνδρας έχει ως αποκλειστικό δικαίωμα την ελεύθερη ζωή και την ελεύθερη έξοδο από το σπίτι, ενώ η (Κερκυραία) γυναίκα ζει περιορισμένη [...], ασχολούμενη με το αδράχτι της και τα παιδιά [...]».

• «Πολλά από τα βάσανα της καραντίνας οφείλονταν σε κερδοσκοπικούς λόγους, μια και οι κότες και οι λαγοί [...] θεωρούνταν “κεκαθαρμένοι” μετά από διπλή κατάδυση στο θαλάσσιο νερό».

• «[...] μια γυναίκα, παρακινημένη από την επιθυμία να λάβει τη θεία χάρη, ενώ ασπαζόταν τα πόδια του Αγίου, απέκοψε με τα δόντια της ένα νύχι [...], αλλά προς έκπληξη του πλήθους [...] ξαναφύτρωσε και πάλι μόνο του».

• «[...] Εδώ (στο Αργοστόλι) συγκεντρώνονται [...] οι Κεφαλλήνες πατριώτες και διατηρούν θερμά τα πατριωτικά φρονήματά τους [...] διαβάζοντας εφημερίδες είτε κάνοντας συζητήσεις».


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Το φυσικό και αστικό τοπίο της Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς