Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Henri Belle
Ταξίδι στην Ελλάδα (1861-1874) (Τόμος Α)
Ύδρα - Πειραιάς - Αθήνα - Αττική - Βοιωτία - Εύβοια
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Voyage en Grèce: Trois années en Grèce
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN: 978-960-6717-98-7

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Henri Belle επιχείρησε και πέτυχε μια εντυπωσιακή περιγραφή του ελληνικού χώρου, έπειτα από συστηματικές επισκέψεις στις εξεταζόμενες περιοχές κατά τα έτη 1861, 1868 και 1874.

Με βλέμμα διεισδυτικό και κριτικό, ο συγγραφέας επισημαίνει τα θετικά και τα αρνητικά της τότε Ελλάδας, αναλύει την ψυχοσύνθεση του Έλληνα της εποχής εκείνης, «ζωγραφίζει» την κοινωνία, τις πόλεις και τα ελληνικά χωριά.
Εκείνο, ωστόσο, που εντυπωσιάζει είναι η διαχρονική πορεία του Ελληνισμού, όπως διαπιστώνεται αυτή στη διαιώνιση των ελαττωμάτων του αλλά και στη μεγαλοπρέπεια των προτερημάτων του. Τα κυριότερα μέρη που περιηγήθηκε είναι: Ύδρα - Πειραιάς - Αθήνα - Ελευσίνα - Χαλκίδα - Λαμία - Λιβαδειά - Δελφοί - Άμφισσα - Γαλαξίδι - Πάτρα - Κεφαλλονιά - Κέρκυρα - Λαύριο - Τρίπολη - Κόρινθος - Ναύπλιο - Αργος - Σπάρτη - Μάνη - Καλαμάτα - Κορώνη - Μεσσήνη - Ανδρίτσαινα – Καλάβρυτα.

• Όλη η πρόοδος που έγινε [...] στην πρωτεύουσα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όταν θελήσει κανείς να λογαριάσει πόση ήταν η συμμετοχή της κυβέρνησης [...], αντιλαμβάνεται έκπληκτος πως ήταν μηδαμινή [...].

• Αυτή η πνευματική και ψυχολογική επίδραση του Πανεπιστημίου στις χώρες της Ανατολής θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, αν η Ελλάδα δεν παρουσίαζε τόσο συχνά μια θλιβερή εικόνα αναταραχής και αναρχίας [...].

• Αν θέλει κανείς να σχηματίσει σαφή εικόνα της αδιαφορίας των διαδοχικών κυβερνήσεων σε ό,τι δεν έχει σχέση με πολιτικές δολοπλοκίες ή βουλευτική διαφθορά, αρκεί να κάνει μια βόλτα στους χώρους όπου έχουν εναποθέσει τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Σπασμένα αγάλματα, επιγραφές, διαζώματα, στοιβάζονται ακατάστατα [...].

• Μέσα σε μια ατμόσφαιρα πνιγμένη στους καπνούς, οι βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν φουστανέλα και κεντητό γιλέκο, φώναζαν, παραφέρονταν, έδειχνα τη γροθιά τους. Οι κατηγορίες διασταυρώνονταν σαν τα πυρά του πυροβολικού. Ακούγοντάς τους, ο πιο αθώος απ’ αυτούς άξιζε να περάσει είκοσι χρόνια στο κάτεργο [...].

• Αυτές οι φωτιές ξεκινούν συχνά από εμπρησμό και ποτέ δεν καταφέρνουν να ανακαλύψουν τους ενόχους που συχνά προστατεύονται, αν δεν ενθαρρύνονται κιόλας από τους δασοφύλακες [...]. Οι αρχές αφήνουν στο έλεος της φωτιάς ολόκληρες επαρχίες χωρίς να κάνουν τίποτα, για να σταματήσουν ή να περιορίσουν το κακό [...].


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Ταξίδι στην Ελλάδα