Συγγραφ.:Alice Calaprice
Εγώ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν...
Αξιομνημόνευτες σκέψεις και ρήσεις του μεγάλου σοφού
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: The Quotable Einstein
Ηλικίες: άνω των 17
Έτος έκδοσης: 1998
Πρόλογος βιβλίου: Freeman Dyson
Ξένος εκδότης: Princeton University Press
ISBN: 978-618-5111-25-0

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η παρούσα συλλογή περιέχει περίπου 550 ρήσεις του Αϊνστάιν, καθώς και αναφορές τρίτων για αυτόν. Εδώ, για πρώτη φορά, ταξινομούνται θεματικά οι σκέψεις και οι ιδέες του. Έτσι, ο αναγνώστης εύκολα μπορεί να βρει τις απόψεις του μεγάλου σοφού για οτιδήποτε —από την Αμερική και τους Αμερικανούς, τη Γερμανία και τους Γερμανούς, τους Εβραίους και τον Σιωνισμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, την ηθική και την πολιτική, τη θρησκεία και την επιστήμη, την έκτρωση, τη νιότη και τα γηρατειά, τον έρωτα και το γάμο, τη μουσική και τα αγαπημένα κατοικίδια ζώα—, από τις πρώτες του σκέψεις, όταν ήταν δεκαεφτάχρονο αγόρι, έως τις τελευταίες του λέξεις, σε ηλικία 76 χρόνων. 

Στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται ένας πολύπλευρος Αϊνστάιν, που άλλοτε είναι οξύθυμος και άλλοτε προσηνής, εγκάρδιος, πνευματώδης αλλά και ψυχρά απορριπτικός, που καταρχάς σαστίζει από τη διεθνή προβολή και τελικώς αποστρέφεται τη λάμψη της δημοσιότητας. 

Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμη χρονολόγιο με βιογραφικά στοιχεία, απαντήσεις στα πιο κοινά ερωτήματα σχετικά με τον Αϊνστάιν, 2 ευρετήρια και επιλεγμένη βιβλιογραφία.

Τέλος, το βιβλίο προλογίζει με γοητευτικό τρόπο ο Freeman Dyson, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

«Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο. Είμαι απλώς παθιασμένα περίεργος.»

«Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει κανείς από τη διαφθορά των επαίνων είναι να συνεχίσει να εργάζεται… Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.»

«Το έγκλημα των Γερμανών είναι πραγματικά το πιο αποτρόπαιο που έχει καταγραφεί στην ιστορία των λεγόμενων πολιτισμένων εθνών. Η συμπεριφορά των γερμανών διανοούμενων —ως ομάδας— δεν ήταν καλύτερη από τη συμπεριφορά του όχλου.»

«Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, σύνδεσέ τη με έναν στόχο, όχι με ανθρώπους ή με αντικείμενα.»

«Ο φυσιολογικός ενήλικος ουδέποτε σκοτίζεται για τα προβλήματα του χωρόχρονου. Οτιδήποτε θα μπορούσε να σκεφτεί για το θέμα, το έχει σκεφτεί, και κατά τη γνώμη μου, στην πρώιμη παιδική ηλικία. Εγώ, αντίθετα, αναπτύχθηκα τόσο αργά ώστε άρχισα να αναρωτιέμαι για τον χώρο και τον χρόνο μόνο όταν είχα ήδη μεγαλώσει. Κατά συνέπεια, ερεύνησα το πρόβλημα βαθύτερα από όσο θα έκανε ένα φυσιολογικό παιδί.»

«[Η πιθανότητα να καταφέρουμε να μετατρέψουμε την ύλη σε ενέργεια] είναι σαν το να σκοπεύεις πουλιά στο σκοτάδι, σε μια χώρα όπου σπανίζουν τα πουλιά.»

«[Ο Planck] ήταν από τους πιο ωραίους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ μου… αλλά δεν κατανοούσε πραγματικά τη φυσική, [αφού] κατά τη διάρκεια της έκλειψης του 1919 έμεινε ξάγρυπνος όλη τη νύχτα για να διαπιστώσει αν επιβεβαιώνεται η κύρτωση του φωτός εξαιτίας του βαρυτικού πεδίου. Αν είχε πραγματικά καταλάβει τη γενική θεωρία της σχετικότητας, θα πήγαινε για ύπνο, όπως έκανα εγώ.»

«Η ηθική έχει πολύ μεγάλη σημασία —αλλά για μας, όχι για τον Θεό.»