Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Scientific American
Τεύχος: Δεκέμβριος 2004
ΕκτύπωσηEmail

  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου τεύχους:
8,00 €
Τιμή προσφοράς:
2,00 €
Έκπτωση:-75%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Alan Lightman

Αϊνστάιν και Νεύτων: συγκρίνοντας δυο ιδιοφυΐες

Οι δύο γίγαντες της επιστήμης έμοιαζαν ως προς τη διάνοια και την ιδιοσυγκρασία.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

W. Wayt Gibbs

Αναδυόμενες ατομικές τεχνολογίες για τον 21ο αιώνα

Μια νέα γενιά τεχνολογικών καινοτομιών στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωριών τού Αϊνστάιν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, νοσοκομεία, ακόμα και υποβρύχια.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Alan Kostelecky

Αναζητώντας παραβιάσεις της σχετικότητας

Στην προσπάθειά τους να φέρουν στο φως ενδείξεις ικανές να τους οδηγήσουν σε μια τελική θεωρία, οι επιστήμονες αναζητούν φαινόμενα που αντιβαίνουν στην αρχή τού Αϊνστάιν, η αμφισβήτηση της οποίας εθεωρείτο κάποτε ιεροσυλία.

ΦΥΣΙΚΗ

George Musser

Δυνάμεις του κόσμου ενωθείτε!

Σε ένα άρθρο του στο Scientific American το 1950, ο Αϊνστάιν σκιαγράφησε την πολυαναμενόμενη ενοποιημένη θεωρία του. Κρίμα, όμως, που ήταν λάθος.

ΦΥΣΙΚΗ

George Musser

Είχε δίκιο ο Αϊνστάιν;

Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους συγχρόνους του, ο Αϊνστάιν πίστευε ότι η κβαντική μηχανική θα παραχωρούσε τη θέση της σε μια κλασική θεωρία. Στις μέρες μας, μερικοί ερευνητές τείνουν να συμφωνήσουν μαζί του.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Daniel C. Schlenoff

Ένας αιώνας Αϊνστάιν

Το Scientific American παρουσίασε τις θεωρίες τού Αϊνστάιν ―μαζί με τις βελτιώσεις τους αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν― από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία των καθοριστικών του δημοσιεύσεων του 1905. Ακολουθεί δείγμα των ειδησεογραφικών αναφορών μας, μερικές διατυπωμένες από κορυφαίους φυσικούς της εποχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Lawrence M. Krauss και Michael S. Turner

Ένας κοσμικός γρίφος

Μια νέα εκδοχή της κοσμολογικής σταθεράς τού Αϊνστάιν πιθανόν να δείχνει το δρόμο για την υπέρβαση της γενικής σχετικότητας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Gary Stix

Η πολύτιμη κληρονομιά μιας μεγαλοφυΐας

Το 1905, οι ιδέες ενός υπαλλήλου του Ελβετικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών άλλαξαν τον κόσμο για πάντα. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή στη σύγχρονη γενιά των φυσικών που αμιλλώνται για τη δημιουργία μιας Θεωρίας των Πάντων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Peter Galison

Η πυξίδα του Αϊνστάιν

Πώς κατάφεραν οι μαγνητικές ιδιότητες μιας μικρής σιδερένιας ράβδου να περισπάσουν τον Αϊνστάιν από την προσπάθειά του να τελειοποιήσει την περίφημη γενική θεωρία της σχετικότητας;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Philip Yam

Ο Αϊνστάιν στην καθημερινή μας ζωή

Ψάχνετε το δρόμο σας μέσα στο πυκνό δάσος με μια συσκευή GPS στο χέρι; Κρεμάτε ένα κάδρο στον τοίχο χρησιμοποιώντας μια στάθμη λέιζερ; Βγάζετε φωτοαντίγραφα; Για όλα αυτά οφείλετε ευχαριστίες στον Αϊνστάιν.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Raphael Bousso και Joseph Polchinski

Το τοπίο της θεωρίας χορδών

Η θεωρία χορδών προβλέπει ότι το Σύμπαν ίσως καταλαμβάνει κάποια τυχαία «κοιλάδα» από μια σχεδόν άπειρη συλλογή κοιλάδων σε ένα απέραντο «τοπίο» δυνατοτήτων.