του Σπύρου Μανουσέλη

για το βιβλίο: Hans Rosling, Factfulness

Μόλις κυκλοφόρησε και στον τόπο μας το Factfulness, ο τίτλος του οποίου αποδίδεται με τον νεολογισμό «Εγκυρογνωμοσύνη» αλλά παρέμεινε αμετάφραστος στο εξώφυλλο κατόπιν ρητής επιθυμίας των συγγραφέων Ola και Anna Rosling, οι οποίοι επέμειναν να μείνει αμετάφραστος αυτός ο πολύ νέος επιστημονικός όρος στις γλώσσες όπου δεν μπορεί να σχηματιστεί ένας δόκιμος και ελκυστικός νεολογισμός.

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, συνέλαβε τη δομή και το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, ο Σουηδός Hans Rosling, απεβίωσε έναν χρόνο προτού να δει το βιβλίο που έγραφε τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια του γιου του, Ola Rosling, και της νύφης του, Anna Rosling.

Στην αρχή του τρέχοντος έτους, ωστόσο, το βιβλίο κυκλοφόρησε γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στο πρωτότυπο περιεχόμενό του αλλά και στη διεθνή φήμη του βασικού συγγραφέα του.

Ο H. Rosling ήταν γιατρός, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στην περίφημη Ιατρική Σχολή Karolinska, που κάθε χρόνο απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής. Επίσης, ήταν σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην UNICEF και σε πολλές άλλες διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, ενώ υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ο εμπνευστής του Ιδρύματος Gapminder στη Σουηδία.

Με αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας προσπαθεί με όλα τα επιστημονικά μέσα, τις ειδικές γνώσεις και τις πολύτιμες κοινωνικές εμπειρίες που συσσώρευσε στη ζωή του να απαντήσει στο ερώτημα: «Γιατί η άγνοια σχετικά με τον σύγχρονο κόσμο ήταν τόσο διαδεδομένη και επίμονη;» όπως γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή.

Πώς είναι δυνατόν οι σύγχρονοι μορφωμένοι και διαρκώς ενημερωμένοι άνθρωποι να δίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς λανθασμένες απαντήσεις στα σχετικά τεστ ενημέρωσης πολλαπλών επιλογών, όπου τους ζητείται να επιλέξουν τη σωστή ανάμεσα σε μερικές εναλλακτικές απαντήσεις σε στοιχειώδη και φαινομενικά «απλά» ερωτήματα όπως: τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια, γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, πόσα κορίτσια στον κόσμο ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κ.λπ.;

Πώς είναι δυνατόν ένας χιμπαντζής που επιλέγει τυχαία τις απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα να νικά κατά κράτος καθηγητές, δημοσιογράφους, νομπελίστες και τραπεζίτες; Και όμως, απ’ ότ,ι φαίνεται, οι περισσότεροι σύγχρονοι και υποτίθεται καλά ενημερωμένοι άνθρωποι αποτυγχάνουν να απαντήσουν με ακρίβεια σε απλά ερωτήματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία, τη διατροφή, στα σημερινά ήθη και τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας ή για την τρέχουσα κατάσταση του πλανήτη!

Το Factfulness επιχειρεί να αρθρώσει μια ριζικά νέα και κυρίως στατιστικά τεκμηριωμένη εξήγηση για αυτήν την ανήκουστη και απαράδεκτη άγνοια των περισσότερων ανθρώπων.

Αναλύοντας τα δεδομένα των σχετικών ερευνών, ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει και φέρνει στο φως τα δέκα «ένστικτα» που στρεβλώνουν την οπτική μας. Τους δέκα νοητικούς αυτοματισμούς που μας καταδικάζουν στο να επιλέγουμε, τις περισσότερες φορές, τις πιο λανθασμένες και ανακριβείς απαντήσεις και άρα και λύσεις στα προβλήματά μας. Νοητικοί αυτοματισμοί που μας αναγκάζουν, για παράδειγμα, να χωρίζουμε με τρόπο απόλυτο τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, σε πλούσιους και φτωχούς, αυτοί και εμείς κ.ο.κ.

Συνεπώς, το Factfulness δεν είναι απλώς ένα βιβλίο, αλλά ένας πολύτιμος οδηγός για μια νέα απαιτητική κοσμοθεώρηση, που απορρίπτει τις πολύ οικείες αλλά ανεπαρκώς στοιχειοθετημένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, παροτρύνοντας και καθοδηγώντας μας στο να ανακαλύψουμε μια άλλη, και ριζικά διαφορετική εικόνα του κόσμου μας.

Μια απρόσμενα θετική εικόνα της πορείας και της σημερινής κατάστασης των ανθρώπινων πραγμάτων.

Εφημερίδα των Συντακτών, 3 Νοεμβρίου 2018