Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Steven Rose
Μονοπάτια της ζωής
Βιολογία, ελευθερία, ντετερμινισμός
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Lifelines: Biology, Freedom, Determinism
Σελίδες βιβλίου: 430
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2005
Ξένος εκδότης: Penguin Books
ISBN: 978-960-7778-83-3
ID Ευδόξου: 16079
Βάρος: 0,660 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
26,00 €
Τιμή προσφοράς:
20,80 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο Μονοπάτια της ζωής, ο νευροεπιστήμονας Steven Rose προτείνει μια θεωρία για τη ζωή σύμφωνα με την οποία εμείς οι άνθρωποι —όπως και όλα τα έμβια όντα– δημιουργούμε το δικό μας μέλλον, αν και σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι της δικής μας επιλογής (δεν μας είναι αρεστό;). Τοποθετώντας τον ίδιο τον οργανισμό στο επίκεντρο της ζωής, ο Rose αντικρούει ευθέως την ιδεολογία του αναγωγισμού και του υπερδαρβινισμού, και την εμμονή τους στη θέση, που συχνά γίνεται πρωτοσέλιδο, ότι όλες οι όψεις της ανθρώπινης ζωής, από τις σεξουαλικές προτιμήσεις ως τη βρεφοκτονία, τον πολιτικό προσανατολισμό προς τη βία, την κυριαρχία του άντρα (ανδροκρατία) και τον αλκοολισμό, έχουν τη ρίζα τους στα γονίδια και αποτελούν αναπόφευκτη συνέπεια της φυσικής επιλογής.

Ο Rose διατείνεται ότι τέτοιους είδους ισχυρισμοί δεν είναι απλά κοινωνικά αφελείς, αλλά παρανοούν σε θεμελιώδες επίπεδο την ενεργητική και μη αναγώγιμη φύση της διαδικασίας της ζωής.

Ο Rose ισχυρίζεται ότι η ζωή εξαρτάται από το περίτεχνο δίκτυο αλληλεπιδράσεων που υφίσταται εντός των κυττάρων, των οργανισμών και των οικοσυστημάτων, στο οποίο το DNA διαδραματίζει έναν ρόλο μεταξύ πολλών. Από πολύ νωρίς στην ανάπτυξή τους οι ζωντανοί οργανισμοί επιβάλλεται να συνιστούν ημιαυτόνομες υπάρξεις, ενώ συγχρόνως οδεύουν προς την ωρίμανση (ενηλικίωση). Αν θέλουμε να κατανοήσουμε το φαινόμενο της ζωής, πρέπει προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε εκ νέου κάθε ζωντανό οργανισμό στο σύνολό του καθώς και την πορεία του μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Αυτές τις πορείες είναι που ο Rose ονομάζει «μονοπάτια της ζωής».

Προκλητικό, διεισδυτικό και δεικτικό, το βιβλίο Μονοπάτια της ζωής συνιστά μια πειστική απάντηση στους ζηλωτές των γονιδίων, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται ο Rose, αρνούνται την πολυπλοκότητα της ζωής.

«Οι άνθρωποι δεν είμαστε κενοί περιεχομένου από βιολογική άποψη, ελεύθερα πνεύματα που περιοριζόμαστε μόνο από τα όρια της φαντασίας μας, ή, πιο πεζά, από τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή, τη σκέψη και τις πράξεις μας. Αλλά ούτε και μπορούμε να αναχθούμε σε “τίποτε περισσότερο από” μηχανές αντιγραφής του DNA μας. Είμαστε μάλλον προϊόντα μιας συνεχούς διαλεκτικής σχέσης μεταξύ του “κοινωνικού” και του “βιολογικού”, χάρις στην οποία εξελίχθηκε το είδος μας, γράφτηκε η ιστορία και αναπτυχθήκαμε ως άτομα. […]»

Είπαν για το βιβλίο

• «Απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τη βιολογία και την εξέλιξη.»

Chillean Prince, The Times Higher Education Supplement

• «Υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον χώρο της πολιτικής και της διανόησης, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να επιστρέψουμε στην πραγματική βιολογία των πραγματικών οργανισμών (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου), στον πραγματικό κόσμο. Για τον απλό αναγνώστη που επιθυμεί να μάθει πώς μπορεί να γίνει αυτό, δεν υπάρχει καλύτερος οδηγός από το βιβλίο του Rose.»

Tim Ingold, The New Scientist

• «Ο Rose μάς δείχνει, με ενάργεια, πόσο τρελό είναι να παραβλέπει κανείς τα επίπεδα πολυπλοκότητας που συνθέτουν έναν βιολογικό οργανισμό στην προσπάθεια να επινοηθεί μια αμφιμονοσήμαντη σχέση μεταξύ γονιδίου και τελικού αποτελέσματος […]. [και] επιτυγχάνει πειστικά τον στόχο του να επανεισαγάγει τη φιλοσοφία στη βιολογία.»

Susan Greenfield, The Sunday Telegraph