Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Édouard Driault
Το Ανατολικό Ζήτημα (Τόμος Β)
Από τις αρχές του έως τη συνθήκη των Σεβρών
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: La question d' Orient depuis ses origines jusqu' a la paix de Sèvres 1920
Σελίδες βιβλίου: 446
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 978-960-7778-34-5
ID Ευδόξου: 18915
Βάρος: 0,660 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Έκδοση EBOOK:
Τιμή έντυπου βιβλίου:
25,00 €
Τιμή προσφοράς:
20,00 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Ο Éd. Driault είναι ο πρώτος που παρουσιάζει μια σαφή και συνοπτική έκθεση του Ανατολικού ζητήματος με την πιο πλατιά έννοια του όρου, δηλαδή ως ιστορία των σχέσεων του ισλαμισμού με το χριστιανικό κόσμο.

Είναι [...] δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε να οργανωθεί η Ανατολή, την ημέρα που ο σουλτάνος θα εκδιωκόταν από την Κωνσταντινούπολη. Νιώθει τόσο έντονα πως μόνο η δύναμη των όπλων θα μπορούσε να λύσει πολλαπλά προβλήματα που θα παρουσίαζε η κληρονομιά του “ετοιμοθάνατου”, ώστε όλες οι Δυνάμεις σπεύδουν στο πλευρό του, άγρυπνος φύλακας, πολύ περισσότερο γιατί ο ετοιμοθάνατος έχει επίφοβες αναλαμπές σφρίγους, τις οποίες κάποιοι από τους νοσοκόμους σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν προς ίδιον όφελος».

• «Αυτά τα γεγονότα δεν άργησαν να προκαλέσουν μεγάλη συγκίνηση στην Αθήνα. Ανέκαθεν η Ελλάδα και η Κρήτη δοκίμαζαν τα ίδια συναισθήματα, έχοντας υποστεί τις ίδιες συμφορές, ενωμένες από το ίδιο μίσος για τον Τούρκο. Ποτέ κάτι το κρητικό δεν υπήρξε ξένο για την Ελλάδα. Οι εταιρείες, τα πατριωτικά συμβούλια που εμπνέονταν από τη Μεγάλη Ιδέα, έστειλαν από νωρίς στην Κρήτη συνδρομές, πολεμοφόδια, εθελοντές».

• «Τότε η ήττα των Βουλγάρων εξελίχτηκε σε πανωλεθρία. Υποχωρούσαν παντού μπροστά στους Έλληνες. Η καταρράκωση του μεγάλου ονείρου τους, η απογοήτευση μιας τόσο αναπάντεχης καταστροφής ύστερα από τόσο λαμπρές νίκες, τους τρέλαναν· έφευγαν λεηλατώντας και σφάζοντας αλύπητα τους δύσμοιρους πληθυσμούς που βρίσκονταν στο διάβα τους».

• «Σ’ αυτό το σημείο η μεγαλοφυΐα του Βενιζέλου εξασφάλισε στην Ελλάδα οφέλη που ούτε οι καλύτεροι φίλοι της δεν ονειρεύτηκαν ποτέ για λογαριασμό της. Οι δύο Ναπολέοντες είχαν ήδη περιορίσει τις φιλοδοξίες της τσαρικής Ρωσίας μέσα στη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, η θέση ήταν κρατημένη για την Ελλάδα, διότι η Κωνσταντινούπολη υπήρξε η πρωτεύουσα της Ελληνικής αυτοκρατορίας πριν από την τουρκική εισβολή· διότι εκτός από τους Τούρκους που παρέμειναν εκεί εξαιτίας της ιδιότητάς της ως πρωτεύουσας του σουλτάνου, η Κωνσταντινούπολη είναι βασικά ελληνική. Εκεί βρισκόταν η πραγματική επανόρθωση της καταστροφής του 1453».