Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Charles de Scherzer
Σμύρνη (Τόμος Β)
Γεωγραφική, οικονομική και πολιτιστική θεώρηση
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Smyrne
Σελίδες βιβλίου: 256
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 1995
ISBN: 978-960-7602-20-6
ID Ευδόξου: 33154953
Βάρος: 0,390 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
21,00 €
Τιμή προσφοράς:
16,80 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο του Scherzer εξετάζει αναλυτικά και σε βάθος τη Σμύρνη από απόψεως γεωγραφικής, οικονομικής και πολιτιστικής, κατά τον 19ο αιώνα, εποχή της εντυπωσιακής ακμής της. Εκείνο που διαφαίνεται έντονα στα γραφόμενα του Scherzer είναι η δυναμική προσφορά του ελληνικού στοιχείου στην άνθηση αυτή και η επιβλητική παρουσία του στον χώρο αυτό της Μ. Ασίας.

Η μεθοδικότητα, ο επιστημονικός τρόπος γραφής, η τεκμηρίωση αποτελούν τις μεγάλες αρετές του συγγραφέα και κατέστησαν το έργο του πρότυπη μελέτη που μεταφράστηκε, μάλιστα, για τα προσόντα της αυτά λίγο μετά την πρώτη έκδοσή της στη γαλλική γλώσσα.

Στο παρόν Β΄ μέρος ο αυστριακός επιστήμονας εξετάζει τα προϊόντα του ζωικού βασιλείου, τα ορυκτά, τα βιομηχανικά είδη, τις εισαγωγές, το γενικό εμπόριο και τη ναυτιλιακή κίνηση. Αξιοσημείωτη είναι η μελέτη του για τον Έρμο ποταμό και αξιολογότατη η μελέτη του για τη νήσο Λέσβο.

• Το Αιγαίο πέλαγος και ιδιαίτερα η περιοχή των Σποράδων, παρέχει τα καλύτερα σφουγγάρια. Εξαγωγή σπόγγων γίνεται από τη Σύμη, τη Ρόδο, την Κάλυμνο και τη Σμύρνη. […]»

• «Το μηχανουργείο Ισηγόνη κατασκεύασε το 1827 δύο ατμομηχανές […], λέβητες διαφόρων χωρητικοτήτων, 20 με 30 υδραυλικές πρέσες.»

• «[Το πετιμέζι] ένα είδος σιροπιού, που γίνεται από γλυκό κρασί ή από μουστο […] το ετοιμάζουν, βράζοντας σε σιγανή φωτιά 100 οκάδες μούστου. […] Δεν υπάρχει ελληνική ή τουρκική οικογένεια που να μην έχει στο σπίτι της αυτό το σιρόπι. […]»

• «Οποιοσδήποτε θέλει, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα από φαρμακεία, μπορεί να ανοίξει ένα και να πουλά φάρμακα. […]»

• «Οι άντρες [της Μυτιλήνης], γενικά, έχουν κανονικά και ωραία χαρακτηριστικά. Είναι εύρωστοι, μυώδεις […], έξυπνοι, εργατικοί και δραστήριοι. […] Οι γυναίκες, πάλι, είναι γενικά όμορφες, αλλά φθείρονται γρήγορα και ήδη από την ηλικία των 30 ετών φαίνονται σαν γριές […]. Οι Έλληνες της Μυτιλήνης, όπως και οπουδήποτε αλλού, γεννιούνται με την αγάπη του εμπορίου μέσα τους […]»

• «Στον αρχιεπίσκοπο εναπόκειται το δικαίωμα να επικυρώνει τους γάμους και να εκδίδει διαζύγια, […] καθώς και επιτίμια […]. Ένας πατέρας μετέρχεται όλα τα μέσα και χρησιμοποιεί όλες τις βοηθητικές πηγές, προκειμένου να προικίσει την κόρη του, ώστε να συνάψει αυτή έναν καλό γάμο. […]»