Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Eli Maor
Τριγωνομετρικά λουκούμια
Η τριγωνομετρία από την ιστορική της σκοπιά και η σχέση της με άλλες επιστήμες
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Trigonometric Delights
Σελίδες βιβλίου: 296
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 17 x 25 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2002
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Ξένος εκδότης: Princeton University Press
ISBN: 978-960-7778-64-2
ID Ευδόξου: 20257
Βάρος: 0,600 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
27,00 €
Τιμή προσφοράς:
21,60 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η τριγωνομετρία υπήρξε ανέκαθεν το μαύρο πρόβατο των μαθηματικών. Πολύ προχωρημένη για να αποτελεί μέρος των «στοιχειωδών μαθηματικών» και πολύ στοιχειώδης για να ενταχθεί στους υψηλότερους κλάδους της μαθηματικής επιστήμης, χαρακτηριζόταν πάντοτε ως μια ανώτερης μορφής γεωμετρία περιπλεγμένη από σχοινοτενείς υπολογισμούς. Ωστόσο τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Κατέχοντας μια μοναδική θέση στο σταυροδρόμι καθαρών και εφαρμοσμένων μαθηματικών, η επιρροή της —όπως δείχνει και η πλούσια ιστορία της— εκτείνεται σε μια πληθώρα κλάδων της επιστήμης —ανάμεσά τους η γεωγραφία, η αστρονομία, η φυσική ακόμη και η μουσική.

Στο βιβλίο του ο Maor απορρίπτει τις συνηθισμένες στείρες προσεγγίσεις του ημιτόνου και του συνημιτόνου, καθώς και των άλλων τριγωνομετρικών συγγενών τους. Αναδεικνύει το αντικείμενό του μέσα από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μείγμα μαθηματικών, ιστορίας και βιογραφιών. Από την «πρωτοτριγωνομετρία» των αιγύπτιων κατασκευαστών πυραμίδων μέχρι τις προσπάθειες της αναγεννησιακής Ευρώπης για καλύτερο πυροβολικό, από τον αρχαιότερο σωζόμενο «τριγωνομετρικό πίνακα», χαραγμένο από το χέρι ενός άγνωστου βαβυλώνιου λογίου σε μια πήλινη πλάκα μέχρι το περίφημο θεώρημα του Fourier, το οποίο εξήγησε τελικά την πηγή της μουσικής αρμονίας, απλώνεται μπροστά μας μια πλούσια σύνθεση 4.000 περίπου χρόνων ιστορίας της τριγωνομετρίας.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου απαιτεί λίγες μόνο γνώσεις άλγεβρας επιπέδου λυκείου. Το δεύτερο μέρος χρησιμοποιεί κάποιον στοιχειώδη διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό.

Τα Τριγωνομετρικά λουκούμια θα αλλάξουν ριζικά την άποψή μας για ένα αδικημένο αντικείμενο.

Είπαν για το βιβλίο

• «Ο Maor οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι που αρχίζει με τους μαθηματικούς γρίφους του Παπύρου Rhind και καταλήγει στις απειροσειρές και την ανάλυση της μουσικής που παράγουν οι παλλόμενες χορδές. Στη διάρκεια της διαδρομής μάς προσφέρει μια μαγευτική ξενάγηση στην πανέμορφη αλλά συχνά ξεχασμένη χώρα των μαθηματικών που ακούει στο όνομα Τριγωνομετρία.»

Jerry P. King, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λήχαϊ, Πενσυλβάνια

• «Αν πιστεύετε ότι η τριγωνομετρία δεν σας επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις, τότε διαβάστε τα Τριγωνομετρικά λουκούμια. Ο Eli Maor θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Το βιβλίο παρουσιάζει το θέμα και την ιστορία του με τον τρόπο που θα έπρεπε να παρουσιάζεται —μια απόλαυση.»

Paul Nahin, καθηγητής ηλεκτρομηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ

• «Αυτό το πλούσιο και συναρπαστικό βιβλίο θα ενθουσιάσει τους μαθηματικούς και θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για το αντικείμενο. Τοποθετώντας την τριγωνομετρία στο ιστορικό της πλαίσιο, ο Maor μάς αφηγείται διάφορες ιστορίες της και μας πείθει ότι αυτό που συχνά αντιμετωπίζεται ως μια συλλογή στείρων τεχνικών είναι στην πραγματικότητα ένα θαυμαστό κληροδότημα χιλιάδων χρόνων ανθρώπινης ευφυΐας και πνευματικής δημιουργίας.»

Keith Devlin, καθηγητής μαθητικών στο Saint Mary’s College της Καλιφόρνιας

• «Το βιβλίο είναι ένα χρυσωρυχείο για όσους θέλουν να μάθουν για την προέλευση, την ιστορία και τους θησαυρούς της τριγωνομετρίας. Στους αρχάριους, όμως, μάλλον θα πέσει βαρύ.»

Ian Stewart, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ουώρικ, Αγγλία