Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Paul J. Nahin
Φανταστικές ιστορίες
Οι περιπέτειες της ρίζας τού μείον 1
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: An Imaginary Tale: The Story of √-1
Σελίδες βιβλίου: 300
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 17 x 25 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2004
Ξένος εκδότης: Princeton University Press
ISBN: 978-960-7778-80-2
ID Ευδόξου: 16082
Βάρος: 0,610 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
27,00 €
Τιμή προσφοράς:
21,60 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σήμερα, οι μιγαδικοί αριθμοί έχουν τόσο πολλές εφαρμογές —από την ηλεκτρολογία ως την αεροναυπηγική— ώστε ελάχιστοι άνθρωποι υποπτεύονται ότι η ιστορία της εξέλιξης τους θα ήταν γεμάτη περιπέτειες και μυστήρια. Στις Φανταστικές ιστορίες, ο Paul Nahin, αφηγείται τη 2.000 χρόνων ιστορία ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους αριθμούς, της τετραγωνικής ρίζας του -1, παρουσιάζοντας τα περίπλοκα προβλήματα που επέβαλαν την επινόησή της και τους ενδιαφέροντες ανθρώπους οι οποίοι τα έλυσαν.

Απευθυνόμενος τόσο στον αναγνώστη με γενικά ενδιαφέροντα όσο και στον ειδικό, συνυφαίνει στην αφήγησή του ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, μαθηματικές αναλύσεις καθώς και εφαρμογές των μιγαδικών αριθμών και συναρτήσεων σε σημαντικά προβλήματα, όπως οι νόμοι τού Kepler για τις πλανητικές κινήσεις και τα εναλλασσόμενα ρεύματα.

Το βιβλίο μπορεί να αναγνωσθεί σαν μια συναρπαστική ιστορία, σχεδόν σαν μια βιογραφία ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους αλλά και διεισδυτικούς αριθμούς των μαθηματικών.

Είπαν για το βιβλίο

• «Έχετε πρόβλημα με τους αρνητικούς αριθμούς, μιας και δεν είδατε ποτέ μείον δύο σκύλους; Επί αιώνες, ακόμη και οι μαθηματικοί έβλεπαν τους αρνητικούς αριθμούς με μισό μάτι. Σήμερα όμως, λόγω της εξοικείωσης και της χρησιμότητάς τους,  όλοι τους αποδέχονται χωρίς άλλη κουβέντα.

Τι γίνεται όμως με τη ρίζα του -1; Αν οι γνώσεις σας στα μαθηματικά είναι αυτές της τελευταίας τάξης του λυκείου ή του πρώτου έτους του πανεπιστημίου, αλλά διστάζετε ακόμη να αναγνωρίσετε στην √-1 δικαιώματα ανάλογα, ας πούμε, με αυτά της √2, τότε τούτο το βιβλίο είναι γραμμένο ειδικά για εσάς. Στις σελίδες του, ο Nahin αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο πώς η √-1 κυριολεκτικά επιβλήθηκε σε έναν κόσμο ιδιαίτερα διστακτικό να την αποδεχθεί αρχικά και πώς, όταν τελικά αποκαλύφθηκε το πραγματικό νόημά της, εγκαινίασε ένα εντελώς νέο πεδίο στα μαθηματικά. Το βιβλίο βρίθει από ωραία παραδείγματα της δύναμης που έχει η √-1 να παράγει τριγωνομετρικές σχέσεις και να κυριαρχεί —με σχεδόν προκλητική ευκολία— σε αξεπέραστα, κατά τα άλλα, γεωμετρικά προβλήματα. Η ιστορική προοπτική προσφέρει μια εξαιρετικά ανθρώπινη χροιά στις όλο και πιο απαιτητικές αναζητήσεις σχετικά με τους μιγαδικούς αριθμούς. Καλό είναι ο αναγνώστης να έχει έτοιμο μολύβι και χαρτί. Θα δει να παρελαύνουν μπροστά του αρκετά κοσμήματα των μαθηματικών και της φυσικής. Οι όποιες αναλυτικές επαληθεύσεις θεωρήσει ότι αξίζουν τον κόπο να γίνουν θα του προσφέρουν, χωρίς αμφιβολία, αρκετή ικανοποίηση. Όταν τελειώσετε το βιβλίο, όχι μόνο θα θεωρείτε την √-1 αληθινό και αξιόπιστο αριθμό, αλλά θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να μην την περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί μαθηματικά κομψό.»

Malcolm E. Lines, συγγραφέας On the Shoulders of Giants, Think of a Number for your Thoughts

• «Η ιστορία των δύο πιο διάσημων αριθμών στα μαθηματικά, το x και του e, έχει ήδη γραφεί προς χάριν του ευρύτερου κοινού. Ωστόσο, η ιστορία τού i έμενε μέχρι πρόσφατα θαμμένη σε εξειδικευμένα συγγράμματα. Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, ο Nahin έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Εξιχνιάζοντας τη σκοτεινή προέλευση της “φανταστικής” μονάδας, μας αφηγείται υπέροχα τη διαδρομή του i μέχρι σήμερα, τόσο από ιστορική όσο και από ανθρώπινη σκοπιά.»

Eli Maor, Πανεπιστήμιο Loyola

• «Ο Paul Nahin, ονομαστός για τα σαφή, πνευματώδη και έγκυρα επιστημονικά βιβλία του, μας προσφέρει άλλο ένα κόσμημα. Όταν οι φανταστικοί αριθμοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, πολλοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητά τους. Τι νόημα, είπαν, θα μπορούσαν να έχουν στον πραγματικό κόσμο; Σήμερα, αντίθετα με τις προβλέψεις, οι φανταστικοί αριθμοί εμφανίζονται παντού στην επιστήμη, από την υδροδυναμική και τον ηλεκτρισμό μέχρι τη διαστημική και τη βιολογία. Σπάνια βρίσκει κανείς μαθηματικά βιβλία με τόση διορατικότητα, ευρύτητα και ομορφιά όσο αυτό του Nahin. Περιλαμβάνει συναρπαστικές και πολύτιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τους υποψιασμένους φοιτητές και για όσους ενδιαφέρονται γενικά για τα μαθηματικά, αλλά και για τους έμπειρους ερευνητές. Ο εκλεκτικός Nahin είναι ταυτόχρονα μαθηματικός και ποιητής. Με την ψυχρή λογική του πρώτου και την εμπνευσμένη ενόραση του δεύτερου, επιλέγει θέματα που εξάπτουν τη φαντασία του αναγνώστη και τον ενθαρρύνουν να περιδιαβεί την απεραντοσύνη του μαθηματικού σύμπαντος.»

Clifford Pickover, Computers in Physics

• «Ο Nahin μάς προσφέρει πολύ περισσότερα από την ιστορία τού i. Το βιβλίο του είναι ένας ύμνος στην ισχύ της μιγαδικής ανάλυσης —στα μαθηματικά, στη φυσική, στην τεχνολογία. Οι ιστορικές αφηγήσεις και τα προσωπικά ανέκδοτα παρουσιάζονται γλαφυρά, ενώ οι εφαρμογές στη φυσική και στην τεχνολογία θα φανούν το ίδιο ελκυστικές στους αναγνώστες με θεωρητικό ή πρακτικό προσανατολισμό.»

Arturo Sangalli, Πανεπιστήμιο του Λένοξβιλ, Κεμπέκ