Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Raymond Smullyan
Την κυρία ή την τίγρη;
Και άλλα αινίγματα μαθηματικής λογικής 2η έκδοση, βελτιωμένη
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: The Lady or the Tiger?
Σελίδες βιβλίου: 254
Ηλικίες: άνω των 18
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2010
Επίμετρο στην ελληνική έκδοση: Γιώργος Ευαγγελόπουλος
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Raymond Smullyan
Ξένος εκδότης: Alfred Knopf
ISBN: 978-618-5493-11-0
Βάρος: 0,400 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
25,00 €
Τιμή προσφοράς:
20,00 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή προβλημάτων —παραδόξων, μεταγρίφων, αινιγμάτων συνδυαστικής κ.λπ.— της σύγχρονης μαθηματικής λογικής, και έχει ως κύριο σκοπό του να εξηγήσει —με τρόπο, ομολογουμένως, μοναδικό— το θεώρημα της μη πληρότητας του Gödel και το θεώρημα της τυπικής μη ορισιμότητας της αλήθειας του Tarski.

Στο πρώτο τμήμα του βιβλίου, υγιείς και παράφρονες, βρικόλακες, ψυχίατροι, ονειρευόμενοι, μάγοι, βασιλιάδες, ιππότες και ιπποκόμοι —μια εντυπωσιακή παράθεση από φανταστικούς χαρακτήρες— θέτουν ερωτήματα, και ο αναγνώστης καλείται να λύσει γρίφους και σπαζοκεφαλιές με αυξημένη δυσκολία. Ένας αμερόληπτος βασιλιάς δίνει στους κρατούμενούς του τα εντελώς απαραίτητα δεδομένα για να επιλύσουν ένα έξυπνο αίνιγμα και να κερδίσουν την ελευθερία τους (και πιθανώς μια πανέμορφη νύφη!)… Ο επιθεωρήτης Κρέιγκ, της Σκότλαντ Γιαρντ, καλείται στη Γαλλία για να εξιχνιάσει την αλλόκοτη κατάσταση σε έντεκα άσυλα όπου ουδείς μπορεί να διαχωρίσει ποιοι είναι οι γιατροί και ποιοι οι νοσηλευόμενοι…

Το δεύτερο τμήμα (Μέρη 3 και 4) αποτελεί μια μαθηματική νουβέλα —η πρώτη στο είδος! Ο επιθεωρητής Κρέιγκ, ξεκινώντας από ένα πρακτικό πρόβλημα σχετικά με το θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας, και με την ανέλπιστη συνδρομή δύο φίλων και των υπολογιστικών μηχανών τους, θα κολυμπήσει στα βαθιά νερά των μαθηματικών, από όπου τελικώς θα οδηγηθεί στην ουσία της επαναστατικής γκεντελιανής θεωρίας της μη αποκρισιμότητας.

Είπαν για το βιβλίο

• «Σπινθηροβόλα συλλογή προβλημάτων και παραδόξων λογικής από τον πιο ψυχαγωγικό επαΐοντα της μαθηματικής λογικής και της θεωρίας συνόλων που έζησε ποτέ. Όπως σε όλα τα ανάλογα βιβλία του, ο καθηγητής Smullyan μάς οδηγεί στις γκεντελιανές στοές που υπόκεινται των μαθηματικών γρίφων, και οι οποίες οδηγούν σε όμορφα θεωρήματα για την αλήθεια και την αποδειξιμότητα. […]»

Martin Gardner

• «Έξυπνο, διδακτικό, διασκεδαστικό βιβλίο. […] Ο τελευταίος μεταγρίφος “Ποιος είναι ο κατάσκοπος;” αποτελεί τον πιο ευφυή γρίφο λογικής που διατυπώθηκε ποτέ. [...]»

George Boolos, καθηγητής φιλοσοφίας στο MIT

• «Ο Ray Smullyan είναι ο Lewis Carroll της εποχής μας. […] Τα βιβλία του θα εξακολουθούν να μαγεύουν ακόμη και αφότου εμείς όλοι θα έχουμε ξεχαστεί. […]»

P. Denning, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Pardue

• «Ο Smullyan είναι χαρισματικός δάσκαλος. Όλους μας, απ’ όποια γωνιά και αν τον παρατηρούμε, πάντα καταφέρνει να μας μπερδεύει. Είναι ο τέλειος λογικολόγος. Οι αστραπιαίες ανατροπές ή οι απρόσμενες καταλήξεις των ιστοριών του μας πείθουν ότι είναι ένας μάγος της μαθηματικής λογικής».

The New York Times Book Review


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Γρίφοι, Μεταγρίφοι, Άπειρο