Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Jacques Ninio
Η επιστήμη των ψευδαισθήσεων
Λανθασμένες εντυπώσεις για όσα βλέπουμε και ακούμε γύρω μας
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: La science des illusions
Σελίδες βιβλίου: 230
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ + έγxρωμο ένθετο
Διαστάσεις: 21 x 29 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2000
Ξένος εκδότης: Odile Jacob
ISBN: 978-960-7778-31-4
ID Ευδόξου: 16067
Βάρος: 0,700 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
26,50 €
Τιμή προσφοράς:
21,20 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

[…]

H ψευδαίσθηση ότι έχουμε πάντα δίκιο.

Ο ήχος της θάλασσας μέσα στα κοχύλια.

Τα κύματα της θάλασσας μοιάζουν να μετακινούνται καθώς τα σπρώχνει ο άνεμος, ενώ στην πραγματικότητα το νερό απλώς ανεβοκατεβαίνει.

Η φωτεινή δέσμη που σχηματίζεται μετά την έκρηξη ενός πυροτεχνήματος ξεπηδά προς όλες τις κατευθύνσεις— αλλά όλες οι λάμψεις μοιάζουν να κατευθύνονται προς το μέρος μας.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση: η ψευδαίσθηση πως βρισκόμαστε στο πιο αργό ρεύμα.

Καθισμένος σε ένα ακίνητο τρένο, έχει κανείς την αίσθηση ότι αναχωρεί, ενώ αυτό που μετακινείται είναι το τρένο της διπλανής αποβάθρας.

Το να γαργαλιόμαστε προτού καν μας αγγίξουν.

Όταν πλένουμε τα πιάτα, η αίσθηση ότι τα χέρια μας είναι βρεγμένα και το νερό κυλάει μέσα στα πλαστικά γάντια.

Μετά από μια μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο, η αίσθηση ότι βαδίζουμε σε ασταθές έδαφος.

Οι ανεμόμυλοι του Δον Κιχώτη, οι κηλίδες αίματος της λαίδη Μάκβεθ, η καινούργια φορεσιά του αυτοκράτορα, ο κατά φαντασίαν ασθενής, ο αόρατος άνθρωπος, τα ταξίδια στον χρόνο.

Οι καλικάντζαροι, ο χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων, οι ιπτάμενοι δίσκοι, το τέρας του Λόχνες, οι διώρυγες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Η φιλοσοφική λίθος, η στρατηγική «διπλά ή τίποτε» στα τυχερά παιχνίδια.

Το αεικίνητο, ο τετραγωνισμός του κύκλου. Οι ακτίνες Ν, η αλάνθαστη μέθοδος αδυνατίσματος, η κρέμα ομορφιάς με DNA. Το γονίδιο της ανθρώπινης μακροβιότητας, το γονίδιο της ευφυίας. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου (που ανήγγειλε η τηλεόραση), η κατάλληλη γενετική θεραπεία.

Μεγαλώνοντας βλέπουμε τις κλίσεις και τις σκάλες όλο και πιο απότομες. Ο κήπος που περπατήσαμε μικροί στένεψε.

Ένα δωμάτιο που έχει αδειάσει από έπιπλα φαίνεται πιο μικρό.

Η ψευδαίσθηση της αμοιβαιότητας: όταν πιστεύω πως της αρέσω επειδή εκείνη με ελκύει· όταν πιστεύω πως μου χαμογελά επειδή της αρέσω, ενώ χαμογελά επειδή ξέρει ότι είμαι δικός της.

Η ψευδαίσθηση που δημιουργείς ότι με ακούς και με καταλαβαίνεις, ενώ σκέπτεσαι άλλα πράγματα· η ψευδαίσθηση που δημιουργώ ότι κοιμάμαι όρθιος, ενώ λύνω ένα πρόγραμμα γεωμετρίας.

Η ψευδαίσθηση ότι είμαι ο μόνος που μπορώ να σε κάνω ευτυχισμένη.

[…]

Το βιβλίο αφενός επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: • «Τι είναι ψευδαίσθηση;» • «Πόσα είδη ψευδαισθήσεων υπάρχουν;» • «Ποιος ο ρόλος του εγκεφάλου στη δημιουργία τους;» • «Ποια η ιστορία τους;», αλλά χρησιμοποιώντας εξαίρετη εικονογράφηση, παρουσιάζει και ερμηνεύει πλήθος από ψευδαισθήσεις (γεωμετρικές πλάνες, οπτικές και ακουστικές αυταπάτες, παράδοξες εικόνες κ.λπ.). Παράλληλα, διασαφηνίζοντας τα οργανικά αίτια που τις προκαλούν, μας εμβάλλει σε σκέψεις κατά πόσον πολλά απ’ όσα βλέπουμε και ακούμε γύρω μας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή οφείλονται σε διαταραχές της αντίληψής μας...