Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
BOX NOW. Παράδοση έως την επόμενη ημέρα, «24/7», σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά
Συγγραφ.:Richard Lewontin
Δεν είναι απαραίτητα έτσι
Το όνειρο του ανθρώπινου γονιδιώματος και άλλες πλάνες
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: It Ain't Necessarily So
Σελίδες βιβλίου: 348
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2002
Επίμετρο στην ελληνική έκδοση: Γιώργος Μαλάμης
Ξένος εκδότης: Granta Books
ISBN: 978-960-7778-60-4
ID Ευδόξου: 16090
Βάρος: 0,690 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Έκδοση EBOOK:
Τιμή έντυπου βιβλίου:
27,00 €
Τιμή προσφοράς:
21,60 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η βιολογία κυριαρχεί στις μέρες μας όχι μόνο στο χώρο των επιστημονικών αναζητήσεων αλλά και στους τίτλους των ειδήσεων. Φαίνεται πως κάθε εβδομάδα οι γενετιστές ισχυρίζονται ότι πέτυχαν να εξηγήσουν ένα ακόμη ανθρώπινο χαρακτηριστικό ή μια ασθένεια. Ωστόσο, έξω από το πεδίο της πολύπλοκης επιστημονικής έρευνας παρατηρούνται υπερβολές και παρανοήσεις για το τι ακριβώς μπορεί πράγματι να μας πει η βιολογία —και ειδικά η γενετική.

Αν άραγε χαρτογραφήσουμε τα γονίδιά μας, θα είμαστε όντως σε θέση να προβλέψουμε τον τρόπο που θα αναπτυχθούν τα σώματά μας, τα νοσήματα που θα εκδηλώσουμε και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που θα αναπτύξουμε; Θα κατανοήσουμε τις κοινωνικές σχέσεις καλύτερα και θα μπορέσουμε πράγματι να δημιουργήσουμε την ίδια τη ζωή;

Σε τούτα τα δοκίμια από το The New York Review of Books, πολλά εκ των οποίων συνοδεύονται από νέους επιλόγους, ο Richard Lewontin απομυθοποιεί μερικά από τα πλέον επίμαχα θέματα των επιστημών της ζωής σήμερα. Θίγοντας ζητήματα που εκτείνονται από τον Δαρβίνο έως την Dolly, συμπεριλαμβανομένων του βιολογικού ντετερμινισμού της κληρονομικότητας και της φυσικής επιλογής, της εξελικτικής ψυχολογίας, του αλτρουϊσμού, των κοινωνικών μελετών για το σεξ, της κλωνοποίησης και του Προγράμματος για τη Χαρτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, ο Lewontin μάς προσφέρει αφενός μια οξεία κριτική της υπεροπτικής αλαζονείας των επιστημόνων —ειδικά εκείνων που εκλαμβάνουν τις κοινωνικές τους προλήψεις ως επιστημονικά γεγονότα— και αφετέρου μια σαφή έκθεση της ακριβούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η επιστημονική γνώση σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης βιολογίας.

Είπαν για το βιβλίο

• «Ο Lewontin είναι, με δύο λόγια, ο πλέον οξυδερκής άνθρωπος που συνάντησα ποτέ. Η γνώση και η ευρεία ανθρωπιστική προοπτική του —τόσο σπάνια μεταξύ των ενεργών επιστημόνων—,  η γλαφυρή και δηκτική γραφή του (ακόμα σπανιότερη στις μέρες μας!), μας προσφέρουν το πολύτιμο δώρο της πρόσβασης στις διορατικές αναλύσεις, στις έγκαιρες προειδοποιήσεις και στην ξεχωριστή θεώρησή του για το φαινόμενο της ζωής.»

Stephen J. Gould

• «O Lewontin είναι ο Βολταίρος του 21ου αιώνα, της εποχής της απολυταρχίας του γονιδίου. Με διαυγή, πνευματώδη και κριτική ματιά για τις “υψηλής τεχνολογίας” πλάνες, εκθέτει όλων των ειδών τις υπερβολές και τις αγυρτείες περί βιολογικού ντετερμινισμού, από την εξελικτική ψυχολογία, την κωδωνοειδή καμπύλη και το ανθρωπομετρικής εμπνεύσεως ζύγισμα των εγκεφάλων έως τη γονιδιακή θεραπεία, τις σταθερές λειτουργίες που δήθεν αποκαλύπτει η χαρτογράφηση του εγκεφάλου, το νεοβιταλισμό του DNA, τις κατά φύλα διαφορές της ευφυΐας και τις μελέτες διδύμων από τους “κληρονομιστές”. Όσο η βιολογία καθίσταται η δεσπόζουσα επιστήμη της εποχής μας και ο δαρβινισμός η κυρίαρχη αφήγηση, τόσο πιο αναγκαίο γίνεται αυτό το βιβλίο.»

Clifford Geertz

• «Σαφή και στηριγμένα στη βαθιά γνώση μεγάλου εύρους επιστημονικών περιοχών, αυτά τα δοκίμια όχι μόνο προσφέρουν υψηλής ποιότητας πληροφόρηση αλλά όλα τους διεγείρουν και προκαλούν τον αναγνώστη. Η αξία τους, μάλιστα, εμπλουτίζεται από νέο υλικό, εξίσου εντυπωσιακής ποιότητας και σημασίας.»

Noam Chomsky

• «Βιβλίο ευανάγνωστο, με ελκυστική και πνευματώδη γραφή, γεμάτο προκλητικές παρατηρήσεις.»

Nature


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Τα αυριανά χρώματα της ίριδας