ISBN: 978-618-5111-41-0

Πανόδετο, 616 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Daniel E. Lieberman

Πανεπιστήμιο Harvard

Η ιστορία του ανθρώπινου σώματος

Υγεία, ασθένεια και φυσική επιλογή: το νέο πεδίο της εξελικτικής ιατρικής

• «Μνημειώδες έργο! Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως μας παίρνει μαζί του σε ένα επικό ταξίδι, στο οποίο αποκαλύπτεται πώς τα τελευταία 6 εκατομμύρια χρόνια διαμορφώθηκε κάθε μέρος του σώματός μας —το κεφάλι μας, τα άκρα μας, ακόμη και ο μεταβολισμός μας. Με τα μάτια του Lieberman, η εξελικτική μας ιστορία όχι μόνο παίρνει σάρκα και οστά, αλλά γίνεται και το μέσο για να κατανοήσουμε και τελικά να επηρεάσουμε το μέλλον του σώματός μας.»

―Neil Shubin, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου

• «Όπως δεν ζούμε στον καλύτερο των δυνατών κόσμων, έτσι και το σώμα μας δεν είναι το καλύτερο από όλα τα δυνατά σώματα. Ωστόσο, είναι αυτό που θα έχουμε πάντοτε, και αξίζει να το απολαμβάνουμε, να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Το παρελθόν του ανθρώπινου σώματος διαμορφώθηκε μέσω της επιβίωσης του σχετικά καταλληλότερου, αλλά το μέλλον του εξαρτάται από τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε σήμερα. [...]»

—Από τον Επίλογο του βιβλίου

Περισσότερα

 

Jared Diamond

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Το ανθρώπινο ζώο

Aπό το απώτερο παρελθόν στο εγγύς μέλλον

• «Μια ευρεία μελέτη για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, με προκλητικές απόψεις για την εξέλιξη, την προσαρμογή, την πολιτισμική πολυμορφία, τη σεξουαλικότητα, τις γενοκτονίες, τις φυλές, τις μαζικές εξαφανίσεις του παρελθόντος και του παρόντος, τη γλώσσα, ακόμη και για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. [...] Η δύναμη των απόψεων του Diamond είναι αυτή που τις κάνει προκλητικές, είτε εξηγεί γιατί εμείς, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά ζώα, προτιμούμε να κάνουμε σεξ κατ’ ιδίαν, είτε περιγράφει την παρόρμησή μας για κάπνισμα ή για χρήση επικίνδυνων ουσιών ως άλλη εκδήλωση των ζωικών επιδείξεων, όπως τα φτερά των αρσενικών παραδείσιων πτηνών. [...] Οι σκεπτόμενοι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τα πεδία της εξελικτικής επιστήμης, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού θα βρουν πολλά για να σκεφτούν και να διδαχθούν από το βιβλίο.»

—John Peters, School Library Journal

• «Είναι ακριβώς το είδος του βιβλίου που πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο για ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη: ευχάριστο, με προκλητικές θέσεις και σύγχρονο. [...] Αγοράστε το και διαβάστε το, ακόμη και αν οι δάσκαλοί σας δεν πρόλαβαν ακόμη να σας το συστήσουν.»

—Guy Claxton, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

Περισσότερα

ISBN: 978-618-5111-31-1

Πανόδετο, 340 σελ., 14 × 21 εκ., Δίχρωμο

 

ISBN: 978-618-5111-35-9

Χαρτόδετο, 454 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Richard Clogg

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας

1770-2013

3η έκδοση

• «Όποιος ενδιαφέρεται για μια ακριβή και ζωηρή αφήγηση της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας δεν έχει παρά να διαβάσει αυτό το βιβλίο του Clogg. [...]»

The Times Literary Supplement

• «Αν δεν επαρκεί ο χρόνος σας για να διαβάσετε παρά μόνο ένα βιβλίο, τότε επιλέξτε τη Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας του Clogg. Είναι το καλύτερο ανάγνωσμα για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. [...]»

The Daily Telegraph

• «Στο ευσύνοπτο και καλογραμμένο βιβλίο του, ο καθηγητής Clogg ποικίλλει την έγκυρη περιγραφή της ελληνικής ιστορίας των τελευταίων 200 χρόνων με την ευαίσθητη ανάλυση του εθνικού χαρακτήρα των Ελλήνων. [...]»

The Independent

• «Μακράν η καλύτερη σύνοψη της ελληνικής ιστορίας. [...]»

Insight Guides: Greece

• «Πρόκειται για μια ευπρόσιτη και ευανάγνωστη εισαγωγή στην ιστορία της Ελλάδας, [...] και ένα χρήσιμο βοήθημα για τη σύγχρονη Ελλάδα. [...]»

European Legacy Journal

Περισσότερα

 

Mahlon Hoagland – Bert Dodson

Κολέγιο Dartmouth

Πώς λειτουργεί η ζωή

Ένας εικονογραφημένος οδηγός στην επιστήμη της Bιολογίας

• «Υπέροχο βιβλίο. [...] Ένα σπουδαίο αντίδοτο στη βιολογική αγραμματοσύνη. [...]»

―Joseph Murray, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

• «...Με ευφυή και χαριτωμένο τρόπο σηκώνει το πέπλο της άγνοιας που κρύβει από τον σπουδαστή τα μαγευτικά μόρια της ζωής. [...]»

―James Watson, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

• «...Ένας εντελώς νέος τύπος εγχειριδίου, που κατορθώνει να είναι όχι μόνο ολοκληρωμένο και επιστημονικά άρτιο, αλλά και χάρμα οφθαλμών.»

―Bruce Alberts, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ

• «Δεν θυμάμαι να έχω εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από την κομψότητα και τη σαφήνεια ενός εγχειριδίου βασικών γνώσεων Βιολογίας. Από άκρη σε άκρη είναι εκπληκτικά γραμμένο και υπέροχα εικονογραφημένο. [...]»

―Kevin Padian, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Εκπαίδευση των ΗΠΑ

Περισσότερα

ISBN: 978-618-5111-40-3

Χαρτόδετο, 272 σελ., 21 × 29 εκ., Έγχρωμο

 

ISBN: 978-618-5111-19-9

Πανόδετο, 452 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

Walter Lewin – Warren Goldstein

Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

Για την αγάπη της Φυσικής

Από το τέλος του ουράνιου τόξου έως την άκρη του χρόνου: ένα ταξίδι στα θαύματα του κόσμου μας

• «Διασκεδαστικό, προσιτό και αξιαγάπητο βιβλίο. [...] Ο Lewin, ο υπερήρωας της σχολικής αίθουσας, μοιράζεται μαζί μας τη χαρά του για το ότι ο κόσμος μας είναι εύγνωστος.»

―James Kakalios, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

• «Διαβάστε το βιβλίο ενός ιδιόμορφου πνευματικού ταγού, ενός παθιασμένου φυσικού, ενός λαμπρού δασκάλου. [...]»

―Bill Gates, Microsoft

• «Το σφοδρό πάθος του Lewin για τη φυσική φωτίζει κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου ―μιας συναρπαστικής περιήγησης στην επιστήμη. […] Η έξαψη της ανακάλυψης που είναι διάχυτη στο βιβλίο σε συμπαρασύρει. [...]»

―Mario Livio, Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble

• «Αν δεν είχατε έναν δάσκαλο φυσικής τόσο κεφάτο και ασυγκράτητο όσο ο Lewin, τότε διαβάστε το βιβλίο του ―μια αστείρευτη πηγή τέρψης και απόλαυσης.»

Natural History

• «Ο Lewin είναι ίσως ο μοναδικός καθηγητής φυσικής στον κόσμο που γιορτάζει την ομορφιά των εξισώσεων του Maxwell μοιράζοντας λουλούδια στους ενθουσιασμένους φοιτητές του μετά το μάθημα. Όπως βεβαιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις του είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά κάθε χρονιά, αυτός ο σαμάνος της αίθουσας διδασκαλίας μετασχηματίζει τις εξισώσεις σε μαγεία. […]»

Booklist

Περισσότερα

 

Michael Gazzaniga

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Άνθρωπος

Η επιστήμη πίσω από όσα μας κάνουν μοναδικούς

• «Ο Michael Gazzaniga, ένας από τους πλέον σημαίνοντες διεθνώς ψυχολόγους, πετυχαίνει εδώ μια αξιοθαύμαστη σύνθεση. Αθεράπευτα πνευματώδης όσο και ανεπιτήδευτος, μας ξεναγεί, με μια συνεκτική και ευχάριστη αφήγηση, στα πιο πρόσφατα ευρήματα των επιστημών του νου και του εγκεφάλου. [...] Το βιβλίο μάς προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις που έχει να μας δώσει η επιστήμη σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.»

―Steven Pinker, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το βιβλίο Άνθρωπος κομίζει έναν αέρα ενθουσιασμού από τα νέα πορίσματα της γνωστικής νευροεπιστήμης. [...] Ένα σύγγραμμα γεμάτο συγκλονιστικές ιδέες. [...]».

―V.S. Ramachandran, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

• «Αν θέλετε να μάθετε τι γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ο νους υπερβαίνουν εκείνους των άλλων ειδών, και ειδικά αν τέρπεστε στοχαζόμενοι την ανωτερότητά μας, δεν έχετε να κάνετε τίποτα καλύτερο από το να διαβάσετε το Άνθρωπος του Gazzaniga.»

American Scientist

• «...Ο Gazzaniga μάς προσφέρει στιβαρά τεκμήρια για την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την κοινωνικότητα, ακόμη και τον αλτρουισμό μας, τα οποία δεν μας εμφανίζουν τόσο ευτελείς και φαύλους. [...]»

Νature

• «Μια ζωντανή περιήγηση στη πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με την εξέλιξη του εγκεφάλου. [...] Ευφυής και απολύτως σαγηνευτική γραφή.»

The New York Times Review of Books

Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-51-2

Πανόδετο, 696 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

ISBN: 978-618-5111-24-3

Πανόδετο, 726 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Daniel Kahneman

Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών

Σκέψη, αργή και γρήγορη

Συμπεριφορική οικονομική, μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, γνωσιακή επιστήμη

• «Ο Kahneman είναι σίγουρα ο πιο αξιόλογος εν ζωή ψυχολόγος και ένας από τους σπουδαιότερους ερευνητές στην ιστορία του πεδίου. Έχει το χάρισμα να ανακαλύπτει σημαντικά γνωρίσματα του ανθρώπινου νου, πολλά από τα οποία γεμίζουν κλασικά εγχειρίδια και αποτελούν παγιωμένη γνώση. Το έργο του έχει αναδιοργανώσει την κοινωνική ψυχολογία, τη γνωσιακή επιστήμη, τη μελέτη της λογικής και της ευτυχίας, και τη συμπεριφορική οικονομική [...]. Η δημοσίευση του Σκέψη, αργή και γρήγορη συνιστά μείζον εκδοτικό γεγονός. [...]»

―Steven Pinker, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Ένα βιβλίο-σταθμός για την κοινωνική σκέψη, στην ίδια κατηγορία με τον Πλούτο των Eθνών του Adam Smith και την Ερμηνεία των ονείρων του Sigmund Freud.»

―Nassim N. Taleb, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

• «Ο Kahneman είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς και σπουδαίους στοχαστές της εποχής μας. Πιθανόν να μην υπάρχει άλλος στον πλανήτη ο οποίος να κατανοεί τόσο καλά το πώς και το γιατί κάνουμε τις επιλογές που κάνουμε. Στο υπέροχο αυτό βιβλίο μοιράζεται μαζί μας τη σοφία ολόκληρης ζωής, με τρόπο απλό και ευχάριστο. Κάθε φιλομαθές άτομο πρέπει να το διαβάσει.»

―Steven D. Levitt, Πανεπιστήμιο του Σικάγου

• «Το βιβλίο αποτελεί τον άθλο ενός γίγαντα της διανόησης· είναι ευανάγνωστο, έξυπνο και βαθυστόχαστο. Αγοράστε το γρήγορα, αλλά διαβάστε το αργά και επανειλημμένα. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε για τη δουλειά, τον κόσμο και τη ζωή σας.»

―Richard H. Thaler, Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Περισσότερα

 

Larry Squire – Eric Kandel

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Bραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Μνήμη

Από τον νου στα μόρια

• «Μια αριστουργηματική και συναρπαστική σύνθεση. [...]»

―Torsten Wiesel, Πανεπιστήμιο Rockefeller

• «Όποιος έχει πολιτισμικά ενδιαφέροντα, από τους μαθητές του σχολείου μέχρι τους καθηγητές του πανεπιστημίου, θα πρέπει να αποκτήσει αυτή την υπέροχη περιγραφή ενός από τα κύρια και πιο δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που απασχολούν τη σκέψη μας: της μνήμης. [...] Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αγοράσετε, τότε κλέψτε το.»

―Semir Zeki, University College του Λονδίνου

• «Λίγες περιοχές της νευροεπιστήμης μπορούν να υπερηφανευτούν ότι οι γνώσεις τους εκτείνονται από τα μόρια έως τον νου. Ο κλάδος της μνήμης μπορεί, και οι Squire και Kandel, δύο από τους σπουδαιότερους ερευνητές που συνέβαλαν σε αυτό, μας συνοδεύουν στο υπέροχο ταξίδι εξηγώντας μας όχι μόνο τα τρέχοντα γεγονότα αλλά και τη συχνά συναρπαστική ιστορία των μεγάλων ανακαλύψεων. [...] Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και θαυμάσια εικονογραφημένο, και το συνιστώ σε όλους όσοι θέλουν να πληροφορηθούν για το μείζον αυτό θέμα.»

―Joseph LeDoux, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-56-7

Σκληρόδετο, 272 σελ., 21 × 29 εκ., Έγxρωμο

 

ISBN: 978-618-5111-14-4

Χαρτόδετο, 616 σελ., 17 × 24 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

Jared Diamond

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Ο κόσμος μέχρι χθες

Τι μπορούμε να μάθουμε από τις παραδοσιακές κοινωνίες;

• «Τον 19ο αιώνα, η τριλογία του Δαρβίνου Η καταγωγή των ειδών, Η καταγωγή του ανθρώπου και Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα άλλαξε άπαξ διά παντός το πώς κατανοούμε τη Φύση και την ιστορία μας. Σε έναν αιώνα από τώρα, οι μελετητές θα εκφράζουν παρόμοια εκτίμηση για την τριλογία του Diamond Όπλα, μικρόβια και ατσάλι, Κατάρρευση και τώρα Ο κόσμος μέχρι χθες —το μεγαλειώδες τρίτο έργο του, όχι μόνο για τη Φύση και την ιστορία μας, αλλά και για το πεπρωμένο μας ως είδος.»

―Michael Shermer, Skeptic

• «Είναι το πιο προσωπικό από όλα τα βιβλία του Diamond, μια φυσική συνέχεια του εκπληκτικού Όπλα, μικρόβια και ατσάλι. Οι αφηγήσεις του δεν είναι απλώς συναρπαστικές, αλλά περιέχουν πολλά διδάγματα για τις σύγχρονες κοινωνίες σε όλα τα ζητήματα, από την ανατροφή των παιδιών μέχρι την υγεία του γενικού πληθυσμού. Ο Κόσμος μέχρι χθες αποτελεί έναν θρίαμβο. [...]»

―Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήμιο Stanford

• «Ο Diamond τα κατάφερε πάλι. Με την επισκόπηση μεγάλου φάσματος της ανθρωπολογικής γραμματείας και τον εμπλουτισμό της με γλαφυρές αφηγήσεις από τις έρευνες μιας ολόκληρης ζωής στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας, προτείνει έναν καθρέφτη στον πολιτισμό μας. Το είδωλο δεν είναι πάντα κολακευτικό, αλλά αξίζει να το κοιτάξει κανείς με ειλικρίνεια και ευφυΐα. [...]»

―Melvin Konner, Πανεπιστήμιο Emory

• «Ζεστό και στοχαστικό βιβλίο. [...] Ο Jared είναι δάσκαλος σε τουλάχιστον εννέα επιστημονικούς τομείς, από την ανθρωπολογία έως την ορνιθολογία, και το θέμα του βιβλίου του άπτεται των πάντων και αφορά τους πάντες. [...]»

―Sunday Times

Περισσότερα

 

Leonard Susskind

Πανεπιστήμιο Stanford

Ο πόλεμος της Μαύρης Τρύπας

Αντιμαχίες με τον Stephen Hawking στο μέτωπο της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής

• «Το βιβλίο επιτυγχάνει σε δύο επίπεδα: ως γοητευτικές αναμνήσεις ενός επιδέξιου αφηγητή και ως ελκυστική εισαγωγή στις άπιαστες αλλά συναρπαστικές ιδέες της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής. [...] Πρόκειται στην πραγματικότητα για ιστορία με δύο πρωταγωνιστές: τον Susskind και τη μαύρη τρύπα. Ευτυχώς, και οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο πληθωρικοί, που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο για πολλά μερόνυχτα.»

―Physics World

• «Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας χαρτογραφεί μια μακρόχρονη, ωστόσο καλόπιστη διαμάχη. Ο Susskind εξηγεί επιδέξια τις λεπτές αποχρώσεις των φυσικών αρχών πίσω από το επίδικο ζήτημα και παραθέτει ανεκδοτολογικά στοιχεία που δίνουν ζωή στις τεχνικές λεπτομέρειες —και αντιστέκεται στον πειρασμό να επιχαίρει για την αναπότρεπτη συνθηκολόγηση του Hawking. [...]»

―Nature

• «Ο νους οργιάζει, καθώς δύο γίγαντες της θεωρητικής φυσικής αντιμάχονται σχετικά με έναν όλο και πιο αλλόκοτο κόσμο. [...]»

―The New York Times Book Review

Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-46-8

Πανόδετο, 586 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

ISBN: 978-960-6717-44-4

Πανόδετο, 384 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

Frank Wilczek

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Η ελαφρότητα του Είναι

Μάζα, αιθέρας και η ενοποίηση των δυνάμεων

• «Ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό και εμπνευσμένο κατόρθωμα, από έναν συναρπαστικό, διασκεδαστικό και εμπνευσμένο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο πεδίο της φυσικής. Ελάχιστοι δημιουργικοί και δημοφιλείς εκλαϊκευτές της φυσικής είναι παράλληλα και εξαίρετοι επιστήμονες. Ακόμα δε σπανιότερα συναντά κανείς έναν δημιουργικό εκλαϊκευτή της φυσικής που δεν είναι απλώς εξαίρετος επιστήμονας αλλά έχει συμβάλει προσωπικά στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε τη Φύση.»

―Lawrence Krauss, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας

• «Η Eλαφρότητα του Είναι παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι που μαγεύει το νου, προσφέροντας μια επαναστατικά νέα άποψη του Σύμπαντος. Ο Frank Wilczek είναι ένας εξαιρετικά ολοκληρωμένος και δημιουργικός επιστήμονας, αλλά παράλληλα διαθέτει τη σπάνια ικανότητα να μεταδίδει τις επιστημονικές ιδέες και γνώσεις με μοναδική διαύγεια και φιλοπαίγμονα διάθεση.»

―Jerome Friedman, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Η Eλαφρότητα του Είναι αποτελεί ένα λαμπρό εγκώμιο των θαυμάτων της φυσικής, γραμμένο από κάποιον που συνέβαλε στον προσδιορισμό των σύγχρονων συνόρων της. Η δε ελαφρότητα του καυστικού χιούμορ τού Wilczek κάνει την ανάγνωση απολαυστική.»

―Frank Close, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

• «Ο Wilczek στις καλύτερες στιγμές του —αστείος, απλός και σωστός.»

―Robert Laughlin, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Περισσότερα

 

Paul Dolan

Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου

Προσχεδιασμένη ευτυχία

Αναζητώντας την ευχαρίστηση και τον σκοπό στην καθημερινή ζωή

• «Tο καλύτερο είδος βιβλίου ψυχολογίας: οι ιδέες είναι συναρπαστικές, η κατανόησή τους θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους, και ο Dolan τις παρουσιάζει πανέμορφα. Είτε είστε νέος στην έρευνα της ευτυχίας είτε αχόρταγος καταναλωτής της, το βιβλίο σάς είναι απαραίτητο.»

―Adam Alter, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

• «Εξαιρετικό, πρωτοποριακό και εμβριθές. Αν πρόκειται να διαβάσετε ένα μόνο βιβλίο περί ευτυχίας, ας είναι αυτό.»

―Nassim N. Taleb, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

• «Ο Dolan δίνει μια περιεκτική επισκόπηση της επιστήμης της ευτυχίας και χρήσιμες συμβουλές για να την επιτύχουμε. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τι μας κάνει ευτυχισμένους, εκφράζει μια ισχυρή ιδέα: η ευτυχία δεν είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί, αλλά να ανακαλυφθεί εκ νέου. Με άλλα λόγια, οι πηγές της —η ευχαρίστηση και ο σκοπός— είναι παντού γύρω μας, αν ξέρουμε πού να κοιτάξουμε.»

―Scientific American

• «Ο Dolan θέλει […] να μας κάνει να σκεφτούμε για τη ζωή από την άποψη της εξισορρόπησης ευχαρίστησης και σκοπού. Μερικοί από εμάς είμαστε ‘μηχανές ευχαρίστησης’, που αναζητούμε βραχυχρόνια ικανοποίηση χωρίς να δίνουμε αρκετή προσοχή στους δια βίου στόχους· άλλοι είμαστε ‘κινητήρες σκοπού’, τόσο αποφασισμένοι να φθάσουμε στον προορισμό, ώστε χάνουμε τη θέα στο διάβα μας. Ό,τι από τα δύο είμαστε, πρέπει να βρούμε λίγο περισσότερο από το άλλο.»

―The Independent

Θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2016

 

ISBN: 978-960-6717-70-3

Πανόδετο, 456 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Dario Maestripieri

Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Παιχνίδια που παίζουν τα πρωτεύοντα

Η βιολογική εξέλιξη και η οικονομική υπόσταση των ανθρώπινων σχέσεων —υπό το πρίσμα της θεωρίας παιγνίων (κυρίως)

• «Τελικά, δεν υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων που να μη φανερώνει ότι ανήκουμε στο ζωικό βασίλειο, ότι είμαστε ένα είδος πρωτευόντων. [...] Σε αυτό το πνευματώδες και καλογραμμένο βιβλίο, ένας από τους σημαντικότερους πρωτευοντολόγους διεθνώς, ο Dario Maestripieri, μας ξεναγεί στην ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και στην κληροδότριά της συμπεριφορά των πρωτευόντων. [...]»

―Robert Sapolsky, Πανεπιστήμιο Stanford

• «...Μια θαυμάσια παράθεση ιστοριών [...], που στοχεύει να μας διδάξει κάτι το οποίο είμαστε όλοι απρόθυμοι να αποδεχθούμε: ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς μας, παρότι η ζωή μας κατακλύζεται από την τεχνολογία, είναι εντελώς προβλέψιμο από τους πρωτευοντολόγους. [...]»

―Matt Ridley, Cold Spring Harbor Laboratory

• «Ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει τις ρίζες τις ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς βασιζόμενος στην ψυχολογία και στα οικονομικά. [...] Είτε εξετάζει το “δίλημμα του ασανσέρ”, όπου άγνωστα μεταξύ τους άτομα μοιράζονται έναν περιορισμένο χώρο, είτε την ανθρώπινη τάση προς την οικογενειοκρατία είτε τα οικονομικά του έρωτα, το κάνει με τρόπο ακαταμάχητο και συναρπαστικό.»

―Nature

• «...Μια σπουδαία μελέτη της ανθρώπινης φύσης.»

―The New Scientist

Περισσότερα

 

Robert B. Laughlin

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Πριν σβήσουν τα φώτα

Πώς θα λύσουμε το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και θα συντηρήσουμε τον πολιτισμό του αύριο

• «Ακόμη και οι πιο αδιάλλακτοι υπέρμαχοι των ορυκτών καυσίμων παραδέχονται ότι σε 200 χρόνια το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες πιθανόν να βρίσκονται μόνο σε μουσειακές εκθέσεις. Αλλά το πώς αυτά τα μουσεία θα διατηρούν αναμμένα τα φώτα τους παραμένει μια εικασία. Ωστόσο, ο Robert Laughlin είναι αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα θα έχει πληθώρα επιλογών [...]. Μια σαρδόνια και ζωντανή άσκηση μελλοντολογίας. [...]»

―Eric Powell, Discover

• «Το βιβλίο έχει γραφτεί με μπρίο [...], είναι γεμάτο με συναρπαστικούς υπολογισμούς [...] και διατυπώνει μια ευχάριστη, αισιόδοξη προοπτική για το ενεργειακό μας μέλλον.»

―Matt Ridley, Wall Street Journal

• «Ο Laughlin μάς λέει πολλά χρήσιμα πράγματα με αφοπλιστική ευθύτητα [...]. Εξετάζει το μέλλον των “συμβατικών” εναλλακτικών πηγών ενέργειας —πυρηνική, ηλιακή, αιολική, αντλησιοταμίευση, βιοκαύσιμα—, αλλά και πιο εκκεντρικές προοπτικές, όπως υποθαλάσσιες γεωτρήσεις από ρομπότ, παλιρροϊκή ισχύς, κ.λπ. [...]»

―The New Scientist

• «Ένα έργο δαιδαλώδους έρευνας, χωρίς τις υπερβολές των πολιτικών, το οποίο προβάλλει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διάφορων λύσεων με ενίοτε παιγνιώδεις διανθίσεις. [...]»

―Kirkus Reviews

Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-53-6

Πανόδετο, 367 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

ISBN: 978-960-6717-78-9

Πανόδετο, 280 σελ., 14 × 21 εκ., Δίχρωμο

Christiane Nüsslein-Volhard

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Ο ερχομός στη ζωή

Πώς τα γονίδια κατευθύνουν την ανάπτυξη

• Η Christiane ανήκει στους σημαντικότερους βιολόγους της εποχής μας. Το ευανάγνωστο και κατατοπιστικό βιβλίο της είναι απαραίτητο σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τα σημαντικά ζητήματα της βιολογίας που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία στις προσεχείς δεκαετίες.»

―Eric Kandel, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

• «Aν επρόκειτο να συνταχθεί ένας κατάλογος με τους σπουδαιότερους βιολόγους των τελευταίων 100 ετών, σίγουρα η Nüsslein-Volhard θα περιλαμβανόταν σε αυτόν. [...]»

―The New York Times

• «Η Christiane Nüsslein-Volhard, με τη σπάνια και βαθιά βιολογική γνώση της, δημιουργεί ένα βιβλίο με ύφος άμεσο, λιτό και στρωτό. [...] Η φιλοτεχνημένη από την ίδια εικονογράφηση του βιβλίου δείχνει την εμπνευσμένη προσωπική φροντίδα της συγγραφέως.»

―Nature

• «Δεν έχουν όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες το χάρισμα να επικοινωνούν, με σαφήνεια και λόγο καταληπτό, με τον μη ειδήμονα. Η Christiane Nüsslein-Volhard το καταφέρνει, συνδυάζοντας στο βιβλίο της τη λακωνικότητα με τη σαφήνεια.»

―Science

• «Το βιβλίο Ο ερχομός στη ζωή αποτελεί ένα αντίδοτο στη μαζική και αντικειμενική έκρηξη της επιστήμης, η οποία όμως επισκιάζει τις γενικές αρχές. Προς τούτο, είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει πού βρισκόμαστε και προς τα πού πορευόμαστε στη σύγχρονη βιολογία. [...]»

―Mark Kirschner, Πανεπιστήμιο Harvard

Περισσότερα

 

Richard P. Feynman

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

QED - Κβαντική Ηλεκτροδυναμική

Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης

2η έκδοση

• «Σε τέσσερα διαλογικά, διδακτικά και ανάλαφρα κεφάλαια, ο Feynman, ο οποίος χάρισε στην κβαντική ηλεκτροδυναμική την πλέον χρήσιμη και αποτελεσματική μορφή της, αναλαμβάνει να εξηγήσει, χωρίς καμία εξίσωση, την παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης στο ευρύ κοινό.»

―Philip Morrison, Scientific American

• «Τούτες οι διαλέξεις τού Feynman θα πρέπει να ήταν πραγματική απόλαυση, μετουσιώθηκαν δε σε ένα εξίσου συναρπαστικό βιβλίο, μια παραστατική εισαγωγή στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, εμποτισμένη και ζωντανεμένη από το ιδιοφυές πνεύμα του. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη φυσική θα πρέπει να αγοράσει το βιβλίο, όχι μόνο για να έρθει σε επαφή με τα βαθύτερα νοήματα της κβαντικής θεωρίας, αλλά και για να έχει στην κατοχή του ένα κομμάτι της ιστoρίας της.»

―Pedro Waloschek, Nature

ISBN: 978-960-6717-05-5

Πανόδετο, 240 σελ., 14 × 21 εκ., A/M

Richard P. Feynman

Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν

Οι περιπέτειες ενός σπάνιου χαρακτήρα

• «Η ζωή του Feynman θα μπορούσε εύστοχα να παρομοιαστεί με αλυσιδωτή αντίδραση: μια κρίσιμη μάζα φαιάς ουσίας προκαλεί έκρηξη, σκορπίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις φως και ζεστασιά.»

―Time

• «Ένας αφηγητής που θυμίζει Mark Twain. [...] Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν να γελάτε και να προβληματίζεστε συγχρόνως.»

―The New York Times Book Review

• «Ο Feynman φημιζόταν για την ευφυΐα και την εκκεντρικότητά του. [...] Πολύ δύσκολο να διαβάσει κάποιος αυτό το βιβλίο χωρίς κάθε λίγο, δακρυσμένος από τη συγκίνηση, να ξεσπά σε τρανταχτά γέλια.»

―Newsweek

• «Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της εποχής μας· ένα παγκόσμιο μπεστ-σέλερ που “διδάσκει ενέργεια, χιούμορ και ζωή”. Θα σας κάνει να θέλετε να γίνετε φυσικός.»

―Science Digest

ISBN: 978-960-6717-08-6

Χαρτόδετο, 432 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Richard P. Feynman

Απολύτως εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη

Οι επιστολές τού Richard P. Feynman

• «Ο πιο πρωτότυπος στοχαστής της γενιάς του.»

―Freeman Dyson, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Τίμιος άνθρωπος, εξέχων διανοητής της εποχής μας και διακεκριμένο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η τύχη σε οποιονδήποτε τολμά να ακολουθήσει έναν διαφορετικό ρυθμό.»

―Julian Schwinger, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Όσο περισσότερα διαβάζει κανείς για τον Feynman τόσο περισσότερο ερωτεύεται τη ζωογόνο και ενθουσιώδη άποψή του για τον Κόσμο.»

―Alan Guth, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Ένας πρωτότυπος, λαμπρός, περίεργος, δραστήριος, εκλεκτικός, εκδηλωτικός, κοινωνικός και ολοκληρωτικά εικονοκλαστικός άνθρωπος, με πάθος για την επιστήμη και την αναζήτηση των πρώτων αρχών, και με μια άποψη για την πραγματικότητα η οποία είναι αποκλειστικά δική του.»

―The Washington Post

ISBN: 978-960-6717-29-1

Πανόδετο, 550 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

 

Daniel Gilbert

Πανεπιστήμιο Harvard

Αναζητώντας την ευτυχία

Μαθήματα για τις πλάνες του νου

• «Αυτό το πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο θα κλονίσει ακόμα και τις πιο βαθιές πεποιθήσεις σας για το πώς λειτουργεί ο νους. Με αστείρευτο χιούμορ, ο Gilbert μάς ξεναγεί σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ψυχολογικές έρευνες που έχουν ποτέ διεξαχθεί.»

―Steven D. Levitt, Πανεπιστήμιο του Σικάγου

• «...Σπανίως θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε τόσο πολλά για ένα τόσο σημαντικό θέμα ενώ ταυτόχρονα θα διασκεδάζετε τόσο πολύ.»

―Daniel Kahneman, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών

• «Παρουσιάζοντας έρευνες αιχμής από το πεδίο της ψυχολογίας αλλά και τις δικές του οξυδερκέστατες παρατηρήσεις σε καθημερινά συμβάντα, ο Gilbert προσφέρει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, ενώ ταυτόχρονα, με εξαιρετική δεινότητα, ρίχνει φως σε μερικά από τα πιο μεγάλα μυστήρια της ανθρώπινης νόησης.»

―Daniel L. Schacter, Πανεπιστήμιο Harvard

ISBN: 978-960-6717-04-8

Χαρτόδετο, 408 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Πρώτο βραβείο της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, ως το καλύτερο βιβλίο εκλαΐκευσης της επιστήμης για το 2007

Douglas Hofstadter – Daniel Dennett

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν – Πανεπιστήμιο Tufts

Το εγώ της νόησης

Φαντασίες και στοχασμοί για τον εαυτό και την ψυχή

Τι είναι η νόηση; Ποιος είμαι εγώ; Μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται; «Όποιος επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα», απαντούν οι συγγραφείς, «προσκρούει σε ένα τείχος αβεβαιοτήτων. Πρόθεσή μας είναι να τις αποκαλύψουμε και να τις διαφωτίσουμε. [...]» Το βιβλίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει, να ενοχλήσει και να δημιουργήσει σύγχυση· θέλει να κάνει αλλόκοτο αυτό που είναι προφανές και, ίσως, προφανές αυτό που είναι αλλόκοτο.

• «Τι είναι η ψυχή; Αν αυτό το πανάρχαιο και σκοτεινό μεταφυσικό μυστήριο σας προβλημάτισε ποτέ, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτή την υπέροχη συλλογή κειμένων και στοχασμών.»

―Martin Gardner

• «Μια εμπνευσμένη σύνθεση δοκιμίων που μας οδηγεί στα βαθύτερα μεταφυσικά ερωτήματα.»

―Psychology Today

ISBN: 978-960-7023-43-8

Χαρτόδετο, 568 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Cindy M. Meston – David M. Buss

Πανεπιστήμιο του Τέξας

Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ

Η ψυχολογία και η βιολογία πίσω από τα γυναικεία σεξουαλικά κίνητρα

• «Η πιο διεξοδική ταξινόμηση των γυναικείων σεξουαλικών κινήτρων που έχει γίνει ποτέ. [...]»

―The New York Times

• «Καλογραμμένο βιβλίο. [...] Όλα αυτά τα καταφέρνει χωρίς να ηθικολογεί ή να προβάλλει αυταρχικές θέσεις, με την προσήκουσα αίσθηση χιούμορ. [...] Ενδιαφέρον ανάγνωσμα για το ευρύ κοινό, χρήσιμη συλλογή δεδομένων για τον ειδικό αναγνώστη. [...]»

―Evolutionary Psychology

• «Το Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ αποτελεί μια συναρπαστική περιήγηση σε όσα έχουν να πουν η ψυχολογία και η βιολογία για τα γυναικεία σεξουαλικά κίνητρα. Οι συγγραφείς είναι πρώτης κλάσης επιστήμονες και επιδέξιοι συγγραφείς και πράγματι απαντούν στο ερώτημα που όλοι φοβούνται να θέσουν. [...]»

―Daniel Gilbert, Πανεπιστήμιο Harvard

ISBN: 978-960-6717-52-9

Πανόδετο, 470 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

Richard Dawkins

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εγωιστικό γονίδιο

Τριακονταετής επετειακή έκδοση, επηυξημένη και σχολιασμένη

• «Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί, και μπορεί να διαβαστεί, από σχεδόν οποιονδήποτε. Περιγράφει με εξαιρετική μαεστρία μια νέα όψη της θεωρίας της εξέλιξης [...]. Φέρει εις πέρας το φαινομενικά ακατόρθωτο έργο της χρησιμοποίησης απλής, μη τεχνικής γλώσσας στην παρουσίαση ορισμένων δυσνόητων και εν μέρει μαθηματικών θεμάτων της πρόσφατης εξελικτικής σκέψης. Αυτά, ιδωμένα επιτέλους στο πλήρες εύρος τους μέσα από αυτό το βιβλίο, θα ξαφνιάσουν και θα αναζωογονήσουν ακόμη και ερευνητές βιολόγους που ίσως νόμιζαν ότι τα γνώριζαν ήδη. [...]»

―William D. Hamilton, Βραβείο Crafoord

• «Το βιβλίο, παρότι γράφτηκε ώστε να διαβάζεται από το ευρύ κοινό, συνιστά σοβαρή συνεισφορά στο πεδίο της βιολογίας [...]. Αυτό που προσφέρει είναι μια νέα οπτική του κόσμου μας. [...]»

―John Maynard Smith, Βραβείο Crafoord

• «Το βιβλίο αποτελεί μια περίτεχνη επαναδιατύπωση των κεντρικών προβλημάτων της κοινωνιοβιολογίας [...]. Είναι εμβριθές, πνευματώδες, ιδιαίτερα καλογραμμένο. [...]»

―Σερ Peter Medawar, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

ISBN: 978-960-6717-47-5

Πανόδετο, 544 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Richard Dawkins

Ο τυφλός ωρολογοποιός

Η εξέλιξη και το νόημα της ζωής

3η έκδοση, επηυξημένη και βελτιωμένη

• « Ένα θαυμάσιο και πρωτότυπο βιβλίο· εξηγεί όλες τις όψεις της εξέλιξης με σαφήνεια και απαντά σε κάθε επιχείρημα των δημιουργιστών.»

―Isaac Asimov

• «Ίσως το πιο ενδιαφέρον βιβλίο για την εξέλιξη που έχει γραφτεί από την εποχή του Δαρβίνου.»

―Jοhn Gribbin, The New Scientist

• «Η καλύτερη ανάπτυξη του θέματος της εξέλιξης που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Τόσο εμβριθής ώστε να είναι πολύτιμη στους βιολόγους, και τόσο απλή και καλογραμμένη ώστε να γοητεύει το ευρύ κοινό.»

―Εdward Ο. Wilsοn, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το μυστικό για να γράφει κανείς καλά επιστημονικά βιβλία είναι να έχει καταλάβει ο ίδιος τις ιδέες... Μακάρι να μπορούσα να γράψω κι εγώ όπως ο Dawkins.»

―John Maynard Smith, Βραβείο Crafoord

• «Το θέμα αυτού του βιβλίου δεν είναι τίποτε λιγότερο από το νόημα της ζωής, και ο Dawkins το αναπτύσσει με τον ευαγγελικό ζήλο ενός κληρικού και με το μυαλό ενός μεγάλου επιστήμονα.»

―The Times

ISBN: 978-960-6717-42-0

Πανόδετο, 534 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Richard Dawkins

Η περί Θεού αυταπάτη

Επιστήμη και θρησκευτικός ανορθολογισμός

• «Εξαιρετικό βιβλίο. Μια αξιομνημόνευτη μαρτυρία του πόθου πολλών ανθρώπων να εκφραστούν συνολικά μέσα από την τόσο εξαίσια ευγλωττία ενός επιστήμονα με κύρος και ισχύ. Το βιβλίο αξίζει πολλαπλές αναγνώσεις, όχι μόνο ως σπουδαία επιστημονική εργασία αλλά και ως ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.»

―Steven Weinberg, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «...Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από παθιασμένους ορθολογιστές που να μη φοβούνται να θίξουν προαιώνιες πεποιθήσεις. Ο Richard Dawkins είναι ένας από αυτούς, όπως αποδεικνύει το οξύ πνεύμα του στην Περί Θεού αυταπάτη

―James Watson, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

• «Στο Περί Θεού αυταπάτη, ο Dawkins αποκαλύπτει με γοητευτική απλότητα την πνευματική ένδεια των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν όσοι καλλιεργούν και διαδίδουν τις φονταμενταλιστικές ιδέες [...]. Αν η πλειονότητα των “πιστών θρησκευομένων” δεν μπορέσει να συμφιλιωθεί με τα ορθολογικά επιχειρήματα του βιβλίου και να αναγνωρίσει την αληθινή ανθρώπινη φύση και θρησκευτικότητα μέσα σε αυτά, τότε οι άτεγκτες δαγκάνες της άλογης μυστικιστικής πίστης δεν θα εξαφανίσουν απλώς τη φώτιση αλλά, σε τούτη την εποχή των τερατωδών εξοπλισμών, και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.»

―Harry Kroto, Βραβείο Νόμπελ Χημείας

ISBN: 978-960-6717-14-7

Πανόδετο, 576 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow

Το Μεγάλο Σχέδιο

Νέες απαντήσεις στα έσχατα ερωτήματα της ζωής

Στο βιβλίο εξηγούνται οι πιο σύγχρονοι προβληματισμοί μας σχετικά με τον «ρεαλισμό κατά το μοντέλο» (την ιδέα ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μία εκδοχή της πραγματικότητας) και με τη «θεωρία του πολυσύμπαντος» (την ιδέα ότι υπάρχει πληθώρα συμπάντων)∙ παρουσιάζονται νέες απόψεις σχετικά με την κοσμολογική προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω» (την ιδέα ότι δεν υπάρχει μία αλλά κάθε δυνατή ιστορία για το Σύμπαν)∙ και γίνεται μια αφοπλιστική αποτίμηση της θεωρίας Μ, ίσως της ενοποιημένης θεωρίας στην αναζήτηση της οποίας ο Αϊνστάιν αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Πρόκειται για μείζον έργο ενός από τους σπουδαιότερους διανοητές της εποχής μας —το οποίο έρχεται ύστερα από μία περίπου δεκαετία σιωπής. Το Μεγάλο Σχέδιο είναι ένας περιεκτικός, εντυπωσιακός, πλούσια εικονογραφημένος οδηγός ανακαλύψεων οι οποίες αλλάζουν ριζικά την κατανόηση για τον Κόσμο μας και απειλούν να κλονίσουν μερικές από τις βαθύτερα εδραιωμένες πεποιθήσεις μας∙ ένα βιβλίο που έρχεται για να ενημερώσει, και να προκαλέσει, όσο κανένα άλλο.

ISBN: 978-960-6717-45-1

Πανόδετο, 248 σελ., 14 × 21 εκ., Έγxρωμο

Stephen Hawking

Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ

Το χρονικό του Χρόνου

Από τη Μεγάλη Έκρηξη έως τις μαύρες τρύπες

• «Αν και ο ίδιος βρίσκεται καθηλωμένος στην αναπηρική πολυθρόνα του, το μυαλό του ταξιδεύει στις άκρες του Σύμπαντος. [...]»

―Time

• «Διαβάστε το και χαρίστε το στους φίλους σας που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η επιστήμη. [...]»

―John Gribbin, The New Scientist

• «Το βιβλίο παντρεύει την απορία ενός παιδιού με τη διάνοια ενός ιδιοφυούς. [...]»

―The Sunday Times

Το πρώτο εκλαϊκευτικό βιβλίο του μεγαλύτερου θεωρητικού φυσικού από την εποχή του Αϊνστάιν. Έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, έχει πουλήσει παγκοσμίως πολλά εκατομμύρια αντίτυπα, έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της δεκαετίας του 1980 και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες επειδή παρέμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα μέχρι σήμερα στους καταλόγους μπεστ-σέλερ.

ISBN: 978-960-7778-03-1

Χαρτόδετο, 288 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow

Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου

Μια περισσότερο προσιτή, εικονογραφημένη, εκ νέου επιμελημένη έκδοση του κλασικού βιβλίου

Ποια είναι η φύση του χώρου και του χρόνου, ο ρόλος του Θεού στη Δημιουργία, το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος; Κανείς δεν μας εξήγησε όλα τα παραπάνω καλύτερα από τον ιδιοφυή Stephen Hawking στο μπεστ-σέλερ του Το χρονικό του Χρόνου. Από την πρώτη έκδοση, ωστόσο, πολλοί αναγνώστες διεμήνυαν στον καθηγητή ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν πολλές από τις σημαντικότερες έννοιες του βιβλίου. Έτσι, με τη συμβολή και του Leonard Mlodinow, η κοσμολογία τού Stephen Hawking παρουσιάζεται αναθεωρημένη σε τούτο το βιβλίο, ώστε να είναι περισσότερο κατανοητή στον καθένα και ταυτόχρονα πλήρως ενημερωμένη με τις πιο πρόσφατες κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης.

• «...Σκοπός μας γράφοντας το βιβλίο αυτό ήταν να μοιραστούμε μαζί σας μέρος του ενθουσιασμού που προκαλούν οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, καθώς και τη νέα εικόνα της πραγματικότητας η οποία αναδύεται ως συνέπειά τους.»

―Stephen Hawking, Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ

ISBN: 978-960-7778-88-8

Πανόδετο, 200 σελ., 14 × 21 εκ., Έγxρωμο

 

Matt Ridley

Cold Spring Harbor Laboratory

Η Κόκκινη Βασίλισσα

Το σεξ και η εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης

• «Μια παραστατική εισαγωγή στις πιο συναρπαστικές ιδέες που διαθέτουμε γύρω από την εξέλιξη της φυλετικής αναπαραγωγής. [...]»

―Robert Trivers, Πανεπιστήμιο Rutgers

• «Ο Ridley ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σαφήνεια των εξηγήσεων, την κομψότητα του ύφους και την καθαρή απόδοση της αλήθειας, απ’ ό,τι για την τήρηση των ανιαρών κανόνων της πολιτικής ορθότητας. [...] Το βιβλίο του είναι μια πνοή καθαρού αέρα.»

―Richard Dawkins, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

• «Μια έξοχη πραγματεία [...], μια εκθαμβωτική επίδειξη δημιουργικότητας και πνεύματος.»

―The Independent

• «Εντυπωσιακά ενημερωμένο και υπέροχα καλογραμμένο. [...]»

―The New Scientist

ISBN: 978-960-6717-54-3

Πανόδετο, 616 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Gary Lynch – Richard Granger

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Κολέγιο Dartmouth

Μεγάλος Εγκέφαλος

Οι απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης νοημοσύνης

• «...Οι Lynch και Granger μάς αφήνουν εμβρόντητους αποκαλύπτοντάς μας ότι μερικές χιλιάδες χρόνια πριν έζησαν άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον δικό μας. Οι εξηγήσεις τους σχετικά με τα μυστήρια του εγκεφάλου και της νοημοσύνης αμφισβητούν τις συμβατικές αντιλήψεις μας με λόγο βαθυστόχαστο αλλά και ευπρόσιτο.»

Richard Morris, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

• «Ο συνδυασμός Lynch και Granger μοιάζει με μίγμα βενζίνης και φωτιάς. Στο βιβλίο υπάρχουν μεγάλες εκρηκτικές ιδέες από δύο μεγαλοφυείς νευροεπιστήμονες. [...]»

Michael Gazzaniga, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

• «Μια συναρπαστική και προκλητική περιγραφή του πρόσφατου παρελθόντος του ανθρώπινου εγκεφάλου.»

Joseph LeDoux, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

ISBN: 978-960-6717-34-5

Χαρτόδετο, 280 σελ., 17 × 24 εκ., Α/Μ

Nicholas Christakis – James Fowler

Πανεπιστήμιο Yale

Συνδεδεμένοι

Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας

• «Από την υγεία και την ευτυχία έως τις εποχικές μόδες και τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι Christakis και Fowler μάς προσφέρουν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων και αναδεικνύουν κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι η προοπτική του δικτύου αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της ύπαρξής μας μέσα στην κοινωνία.»

Duncan Watts, Πανεπιστήμιο Columbia

• «...Πουθενά αλλού δεν φανερώνεται σαφέστερα αυτή η πολύπλοκη, υπέροχη και συχνά σκοτεινή πλευρά μας απ’ ό,τι σε τούτο το βιβλίο. Σε έναν κοινωνικό κόσμο ο οποίος κατακλύζεται από νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, το Συνδεδεμένοι είναι ένα εγχειρίδιο της ανθρώπινης ύπαρξης στον 21ο αιώνα.»

Dan Ariely, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

• «Ίσως να πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας. [...]»

Ed Diener, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις

ISBN: 978-960-6717-39-0

Πανόδετο, 466 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

 

Steven Pinker

Πανεπιστήμιο Harvard

Το γλωσσικό ένστικτο

Πώς ο νους δημιουργεί τη γλώσσα

• «Ένα από τα μεγαλύτερα ευεργετήματα που έκανα ποτέ στον εγκέφαλό μου ήταν ότι διάβασα το βιβλίο του Pinker. Όσοι στερούνται ειδικών γνώσεων θα καταγοητευτούν από την πραγματικά διαυγή και εμπνευσμένη εισαγωγή στον συναρπαστικό κόσμο της γλωσσολογίας. Οι ορθόδοξοι κοινωνικοί επιστήμονες —και οι βιολόγοι «συνοδοιπόροι» τους— θα βρεθούν ενώπιον μιας σφοδρής δαρβινικής αμφισβήτησης των πιο πεφιλημένων δογμάτων τους. Όσοι διακατέχονται από σχολαστικισμό απέναντι στις λέξεις, όπως εγώ, θα φρονηματιστούν και θα μεταμεληθούν. Ακόμη και αν δεν συμμερίζεστε τις απόψεις του συγγραφέα, το υπέροχο αυτό έργο θα σας γοητεύσει και θα αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον σας.»

Richard Dawkins, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

• «Εξαιρετικά πολύτιμο βιβλίο, διαφωτιστικό και καλογραμμένο.»

Noam Chomsky, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

ISBN: 978-960-7778-30-7

Χαρτόδετο, 514 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Steven Pinker

Το υλικό της σκέψης

Η γλώσσα ως παράθυρο στην ανθρώπινη φύση

• «Ο Pinker εισάγει ένα πνευματώδες ύφος στη μελέτη του εν λόγω θέματος, καταφέρνοντας έτσι να κάνει προσιτό στο κοινό ένα τόσο σημαντικό αλλά και τόσο περίπλοκο ζήτημα. [...] Πρόκειται για ένα ελκυστικό και σημαντικό βιβλίο. Όποιος ενδιαφέρεται για τη γλώσσα και το πώς αυτή καταλήγει σε αυτό που είναι ―με άλλα λόγια, όποιος ενδιαφέρεται για το πώς γινόμαστε άνθρωποι και πράττουμε τα ανθρώπινα― θα πρέπει να διαβάσει το Υλικό της σκέψης

Robin Lakoff, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

• «Γεμάτο πληροφορίες, διαυγές και ευφυές· γραμμένο ελκυστικά, και γενικότερα πειστικό. [...] Ο Pinker σε δεσμεύει διαρκώς στην ανάγνωση, με τις εύστοχα επιλεγμένες γελιογραφίες, τα διασκεδαστικά του παραδείγματα, και την ερεθιστική θεωρητική του ακρίβεια.»

―The New York Review of Books

ISBN: 978-960-6717-37-6

Χαρτόδετο, 592 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Edward O. Wilson

Βραβείο Crafoord

Γράμματα σε έναν νέο επιστήμονα

• «Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Ένα ευχαριστώ που θυμίσατε, σε εμένα και χιλιάδες άλλους, για ποιον λόγο γίναμε επιστήμονες. Το βιβλίο σας είναι, πρώτα και κύρια, ένα βιβλίο για το πάθος και την απόλαυση της ανακάλυψης. [...]»

―The New York Times Sunday Book Review

• «Σε αυτό τον θησαυρό πρακτικής και φιλοσοφικής καθοδήγησης, αποσταγμένη από εξήντα χρόνια πείρας, ο Wilson προσφέρει, ως μέντορας, την ακριβή δοσολογία συμβουλών για επιστήμονες όλων των κλάδων και όλων των ηλικιών. [...]»

―Nature

• «Κάθε νέος επιστήμονας έχει πολλά να κερδίσει από την ανάγνωση του βιβλίου· αλλά και οι ώριμοι επιστήμονες θα βρουν πολλά για να αναλογιστούν τη δική τους εξέλιξη και το πώς εκπαιδεύουν τη νέα γενιά. [...]»

―PLOS Biology

ISBN: 978-618-5111-04-5

Πανόδετο, 234 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

 

Jared Diamond

Όπλα, μικρόβια και ατσάλι

Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών

• «...Σε τούτο το εντυπωσιακά αξιανάγνωστο βιβλίο, ο Diamond δείχνει πώς η ιστορία και η βιολογία μπορούν να εμπλουτίσουν η μία την άλλη, ώστε να οδηγηθούν σε μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.»

Edward O. Wilson, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Πρόκειται για μια έξοχα γραμμένη, πυρετώδη και ξέφρενη περιοδεία σε 13.000 χρόνια ιστορίας όλων των ηπείρων. Οι απαρχές των αυτοκρατοριών, της θρησκείας, της γραφής, των καλλιεργειών και των πυροβόλων όπλων είναι όλα εδώ. Παρέχοντας επιτέλους μια πειστική θεωρία για τη διαφορετική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών σε διαφορετικές ηπείρους, το βιβλίο καταρρίπτει κάθε βάση για ρατσιστικές ερμηνείες. Η έκθεση του πώς διαμορφώθηκε ο σύγχρονος κόσμος βρίθει διδαγμάτων για το δικό μας μέλλον. Μετά τις πρώτες σελίδες, δεν θα το αφήνετε από τα χέρια σας.»

Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήμιο Stanford

ISBN: 978-960-6717-12-3

Χαρτόδετο, 576 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Jared Diamond

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Κατάρρευση

Πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν

• «Ίσως να είναι το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάσατε ποτέ. [...]»

―Science

• «Ένα απαραίτητο αντίδοτο για όσους αφελείς πιστεύουν ότι το ανθρώπινο εγχείρημα δεν συσχετίζεται με το περιβάλλον. [...]»

―Nature

• «Ένα λαμπρό βιβλίο που προσφέρει σπουδαία μαθήματα σε έναν κόσμο ο οποίος χρειάζεται απεγνωσμένα να επαναπροσδιορίσει την πρόοδό του. [...]»

James Karr, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

ISBN: 978-960-6717-11-6

Χαρτόδετο, 702 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Neil Shubin

Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Το ψάρι μέσα μας

Μια περιπλάνηση στη διάρκειας 3,5 δισεκατομμυρίων ετών ιστορία του ανθρώπινου σώματος

• «...Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν θα ξανακοιτάξετε ποτέ το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο —μελετήστε, αποδεχθείτε και υμνείστε το ψάρι μέσα σας. [...]»

Sean Carroll, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν

• «Μια έξυπνη, ζωντανή και ακαταμάχητη επιστημονική περιπέτεια που θα αλλάξει παντοτινά την αντίληψή σας για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. [...]»

Oliver Sacks, Πανεπιστήμιο Columbia

• «Απλή και παθιασμένη γραφή. [...] Ένα μάθημα ανατομίας του 21ου αιώνα. [...]»

―Nature

ISBN: 978-960-6717-38-3

Πανόδετο, 304 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Πρώτο βραβείο των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, ως το καλύτερο βιβλίο εκλαΐκευσης της επιστήμης για το 2009

 

Jearl Walker

Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ

Το πανηγύρι της Φυσικής

Με απαντήσεις

2η έκδοση

• Γιατί η κιμωλία τρίζει στον πίνακα; • Γιατί βλέπουμε ένα μόνο ημισφαίριο της Σελήνης; • Γιατί επιταχύνει τους τεχνητούς δορυφόρους η αντίσταση του αέρα; • Γιατί το ζεστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο; • Γιατί, όταν φυσά ο λίβας, συμπεριφέρονται παράλογα οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα αυτοκινητικά δυστυχήματα και τα εγκλήματα; • Γιατί όταν περιστρέφετε ένα δίσκο που έχετε βάψει άσπρο και μαύρο τον βλέπετε έγχρωμο; • Γιατί τα αρνητικά και θετικά ηλεκτρικά φορτία του περιβάλλοντος επιδρούν διαφορετικά στην ψυχική μας διάθεση;

Εκατοντάδες είναι τα ερωτήματα του βιβλίου (πρωτότυπα και διασκεδαστικά) που αναφέρονται στον ηλεκτρισμό, στη μηχανική, στη θερμότητα, στην ακουστική, στην οπτική, στην πυρηνική, στην αστρονομία, στη μετεωρολογία, στη χημεία, στη βιολογία. Οι απαντήσεις υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου και δεν περιέχουν καθόλου τύπους φυσικής. Το Πανηγύρι της Φυσικής έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες και έχει διαβαστεί μανιωδώς από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις γνώσεις τους στη φυσική.

ISBN: 978-960-7778-33-8

Χαρτόδετο, 408 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Ulrich Janssen – Ulla Steuernagel – Klaus Werner

Παιδικό Πανεπιστήμιο (Τόμοι 1 έως 4)

Οι επιστήμονες εξηγούν τα μυστήρια του Κόσμου

• Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; • Γιατί γελάμε με τα αστεία; • Γιατί το σχολείο είναι βαρετό; • Γιατί βγάζουν φωτιά τα ηφαίστεια; • Γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι; • Γιατί υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι; • Γιατί οι νυχτερίδες βλέπουν με τα αφτιά; • Γιατί οι μαθηματικοί δεν είναι καλοί στην αριθμητική; • Γιατί διηγούμαστε ιστορίες; • Γιατί μπορούν να θεραπεύουν οι γιατροί; • Γιατί οι αθλητικές επιδόσεις συνεχώς βελτιώνονται; • Γιατί βλέπουμε όνειρα; • Γιατί είναι γυμνά τα αρχαία ελληνικά αγάλματα; • Γιατί τα αγόρια τσακώνονται και τα κορίτσια είναι μυγιάγγιχτα; • Γιατί δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη κλωνοποίηση; • Πού τελειώνει το Σύμπαν; • Τι είναι η σκοτεινή ύλη και τι η σκοτεινή ενέργεια; • Γιατί δεν συγκρούονται οι πλανήτες μεταξύ τους; • Πόσο μεγάλος είναι ο Γαλαξίας μας; • Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη; • Τι είναι οι μαύρες τρύπες και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε; • Μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο; • Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; • Τι λέει η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν; • Ποιες είναι οι απόψεις του Στίβεν Χόκινγκ για την καμπύλωση του χωροχρόνου;

Πανόδετα, 248 σελ., 17 × 25 εκ., Έγxρωμα

Το 2005, το Παιδικό Πανεπιστήμιο τιμήθηκε με το «Βραβείο Ντεκάρτ για τη διάδοση της Επιστήμης», την ύψιστη διάκριση που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επιστημονικά προγράμματα.

Για νεαρούς αναγνώστες

Malba Tahan

Ο Άνθρωπος που Μετρούσε

Ένα ταξίδι στην Ανατολή, γεμάτο μαθηματικές περιπέτειες

Το βιβλίο αποτελεί μια απολαυστική συλλογή μαθηματικών γρίφων, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από μια ιστόρηση που θυμίζει Χίλιες και μία νύχτες. Ο Άνθρωπος Που Μετρούσε, ο ήρωας του βιβλίου, ταξιδεύει τον αναγνώστη στον εξωτικό αραβικό κόσμο του 1300, όπου, με τις εξαιρετικές μαθηματικές ικανότητές του, επιλύει διαφωνίες, παρέχει σοφές συμβουλές, αντιμετωπίζει και νικάει επικίνδυνους εχθρούς, κερδίζει φήμη και πλούτη, και, τέλος, αμείβεται αισθηματικά αφού καταφέρνει να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του. Καθώς ακολουθούμε τον ήρωα μας μαθαίνουμε τις ιστορίες προγενέστερών του μαθηματικών, παρακολουθούμε τις νοητικές δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλουν οι σύγχρονοί του σοφοί μέσω μαθηματικών γρίφων, και θαυμάζουμε τις γνώσεις και την κρίση του, με τις οποίες κερδίζει το σεβασμό και την αγάπη όλων. Στο τέλος της ελληνικής έκδοσης παρατίθενται σχόλια και επεξηγήσεις που αφορούν το μαθηματικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Malba Tahan είναι το ψευδώνυμο ενός διάσημου βραζιλιάνου μαθηματικού και συγγραφέα, του Júlio César de Mello e Souza, ο οποίος εθήτευσε ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο.

ISBN: 978-960-7778-53-6

Πανόδετο, 260 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ

Για νεαρούς αναγνώστες

 

Robert B. Laughlin

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Ένα διαφορετικό σύμπαν

Επινοώντας εκ νέου τη Φυσική, στην Εποχή της Ανάδυσης

• «Ο Laughlin μάς δείχνει γιατί θεωρείται ο Feynman της γενιάς του. Κάνει προσιτά για τον αναγνώστη τα σύνορα της επιστήμης και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα τού πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η φυσική του μέλλοντος. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική φυσική, με νόμους που βγαίνουν από το πείραμα, και όχι για το αναγωγιστικό όνειρο της “Θεωρίας των Πάντων”.»

David Pine, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

• «Πότε διασκεδαστικό, πότε καυστικό και πότε συγκινητικό, το υπέροχο βιβλίο του Robert Laughlin μάς δίνει μια θεωρία των πάντων —μια θεωρία που είναι πιστευτή και ανθρώπινη και, προπάντων, τόσο διαφορετική από τον αλαζονικό αναγωγισμό.»

Roald Hoffmann, Βραβείο Νόμπελ Χημείας

• «Πρόκειται για ένα απολύτως απολαυστικό βιβλίο. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει το πώς ο άκρως παράδοξος κόσμος της κβαντικής συμπεριφοράς συνταιριάζεται με τον πολύ οικείο κόσμο της καθημερινής εμπειρίας. Ακόμη, προσφέρει μια υπέροχα οξυδερκή άποψη του πώς λειτουργεί η σύγχρονη φυσική. Και ο Laughlin ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει.»

George Whitesides, Πανεπιστήμιο Harvard

ISBN: 978-960-6717-25-3

Χαρτόδετο, 352 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Raymond Smullyan

Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα

Την κυρία ή την τίγρη;

Και άλλα αινίγματα μαθηματικής λογικής

2η έκδοση, βελτιωμένη

• «Σπινθηροβόλα συλλογή προβλημάτων και παραδόξων λογικής από τον πιο ψυχαγωγικό επαΐοντα της μαθηματικής λογικής και της θεωρίας συνόλων που έζησε ποτέ. Όπως σε όλα τα ανάλογα βιβλία του, ο καθηγητής Smullyan μάς οδηγεί στις γκεντελιανές στοές που υπόκεινται των μαθηματικών γρίφων, και οι οποίες οδηγούν σε όμορφα θεωρήματα για την αλήθεια και την αποδειξιμότητα.»

Martin Gardner

• «Ο μεταγρίφος “Ποιος είναι ο κατάσκοπος;” αποτελεί τον πιο ευφυή γρίφο λογικής που διατυπώθηκε ποτέ. [...]»

George Boolos, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

• «Ο Smullyan είναι χαρισματικός δάσκαλος. Όλους μας, απ’ όποια γωνιά και αν τον παρατηρούμε, πάντα καταφέρνει να μας μπερδεύει. Είναι ο τέλειος λογικολόγος. Οι αστραπιαίες ανατροπές ή οι απρόσμενες καταλήξεις των ιστοριών του μας πείθουν ότι είναι ένας μάγος της μαθηματικής λογικής.»

―The New York Times Book Review

ISBN: 978-960-6717-43-7

Πανόδετο, 254 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Eli Maor

Πανεπιστήμιο Loyola

Το πυθαγόρειο θεώρημα

Μια ιστορία 4.000 ετών

• «Το βιβλίο έχει σχεδιαστεί για όσους εμπνέονται, ή επιθυμούν να εμπνευστούν, από τους αριθμούς και τα σχήματα που χρησιμοποιεί ο Eli για να αφηγείται τις ιστορίες του. Ο αναγνώστης θα μάθει για τα μαθηματικά κάθε εποχής, αλλά, το πιο σημαντικό, θα κατανοήσει τους ανθρώπους και τις ιδέες κάθε εποχής. Μπορώ να τη χαρακτηρίσω “μνημειώδη προσπάθεια”.»

David H. Levy, αστρονόμος και συγγραφέας

• «Προορισμένο να γίνει κλασικό. [...]»

Paul Nahin, Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ

«...Θα σας προσφέρει στιγμές θαυμάσιας μαθηματικής ψυχαγωγίας. [...]»

Ben Longstaff, The New Scientist

«...Mια θαυμάσια εξιστόρηση σημαντικών ιδεών και της ιστορίας τους... Θα πρέπει να διαβαστεί από όποιον διαθέτει αξιόλογη παιδεία. Του αξίζει η επιτυχία!»

Peter M. Neumann, The Times Higher Education Supplement

ISBN: 978-960-6717-27-7

Χαρτόδετο, 334 σελ., 17 × 25 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

 

Peter Sis

Το δέντρο της ζωής

Κάρολος Δαρβίνος

Ένα συναρπαστικό σπονδυλωτό πορτραίτο της ζωής του μεγάλου επιστήμονα και διανοητή. Πρώτα βλέπουμε το μαθητή Δαρβίνο, που λάτρευε τη φύση αλλά δεν ταίριαζε στο καλούπι που του ετοίμαζε ο πατέρας του· έπειτα, το νεαρό Δαρβίνο, φοιτητή της ιατρικής, που αντιστέκεται ακόμη στα σχέδια του πατέρα του για το μέλλον του· και τέλος, το ταξίδι ανά τον κόσμο, που διαμόρφωσε το φυσιοδίφη Δαρβίνο. Από αυτό το πενταετές ταξίδι, ο Δαρβίνος επέστρεψε στην Αγγλία με την πείρα και το υλικό που θα αποτελούσαν τη βάση του έργου του. Ο Δαρβίνος πάντοτε λυπόταν που δεν μπορούσε να ζωγραφίσει. Μπορούσε όμως να γράψει —και οι ζωντανές περιγραφές του τράβηξαν την προσοχή του Peter Sis. Με εκπληκτικά λεπτομερείς εικόνες, άφθονα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Δαρβίνου, καθώς και διαγράμματα και χάρτες, διαμόρφωσε μια εξαιρετική εισαγωγή στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

ISBN: 978-960-7778-82-6

Σκληρόδετο, 44 σελ., 31 × 23 εκ., Έγxρωμο

Για νεαρούς αναγνώστες

Kolet Janssen

Σεξ και συναίσθημα

Ειλικρινείς απαντήσεις για τον έρωτα και λοιπά

Άλλο ένα βιβλίο για το σεξ που απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας; Ναι, αρκεί να προσθέσετε δύο χαρακτηρισμούς: σύγχρονο και απαλλαγμένο από τα συμπλέγματα των παλαιότερων γενιών. Το σεξ στον 21ο αιώνα είναι σαφώς διαχωρισμένο από τη βιολογική, ιερή αν προτιμάτε, αποστολή του: αποτελεί και μια αυτόνομη μορφή επικοινωνίας, συντροφικής διασκέδασης, χαλάρωσης, εξερεύνησης του εαυτού μας. Όλες οι διασκεδάσεις έχουν τους κινδύνους τους, ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να τις χαιρόμαστε, εφόσον τηρούμε τους κανόνες εκείνους που μας γλιτώνουν από κακοτοπιές. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να είναι και ο βασικός στόχος ενός σημερινού βιβλίου για το σεξ. Το βιβλίο αυτό πετυχαίνει τον παραπάνω στόχο, έχοντας ως θέμα όχι μόνο τη σεξουαλική πράξη ή τις ανατομικές διαφορές μεταξύ των φύλων, αλλά και τον έρωτα και τις ερωτικές σχέσεις, με ορολογία και γλώσσα κατανοητές και οικείες στον μέσο μαθητή του γυμνασίου, ή των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

ISBN: 978-960-6717-03-1

Πανόδετο, 224 σελ., 17 × 25 εκ., Έγxρωμο

Για νεαρούς αναγνώστες

Larry Gonick

Η Ιστορία του Κόσμου σε κόμικς (Βιβλία 1 έως 3)

Από τη Μεγάλη Έκρηξη έως την Αναγέννηση

• «Ενδιαφέρον, προκλητικό, με σφαιρική και αντικειμενική προσέγγιση. [...] Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις την ιστορία της ανθρωπότητας, συγκριτικά με τα περισσότερα σχολικά βιβλία...»

Carl Sagan

• «Άσεμνη και εμβριθής, κωμική και παραδοσιακή, πνευματώδης και έξυπνη, η εκδοχή του Gonick για το παρελθόν είναι προσωπική, αδέσμευτη και εξαιρετικά φιλόδοξη. [...]»

―The New York Times Book Review

• «[Αν]ορθόδοξα διδακτικό, ακριβές και διασκεδαστικό.»

―The Newsweek

• «Αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών.»

Τέρι Τζόουνς, των «Μόντι Πάιθονς»

• «Μια υπέροχη εκδοχή της Ιστορίας, με πολύ σοβαρό χιούμορ, για κάθε οικογένεια απανταχού της γης.»

Ρίτσαρντ Γκιρ, ηθοποιός

Χαρτόδετα, 372 σελ., 21 × 29 εκ., Α/Μ

Για νεαρούς αναγνώστες

 

Εκδόσεις Κάτοπτρο

Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα

τηλ.: 210 9244827, 210 9244852

fax: 210 9244756

web site: www.katoptro.gr

e-mails: orders@katoptro.gr

Για έναν κατάλογο των e-books που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα, πατήστε εδώ.