Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Nicholas Α. Christakis
Προσχέδιο
Οι εξελικτικές ρίζες της καλής κοινωνίας
ΕκτύπωσηEmail

  • Διαθεσιμότητα:
  • Υπό έκδοση

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στα τέλη του Μαρτίου 2019.
Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Φθινοπώρου 2019.

Είπαν για αυτό:

• «Η διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις κουλτούρες μας και τις προσωπικές μας ταυτότητες αποκρύπτει το γεγονός ότι είμαστε όλοι ένα. Σε αυτό το φανταστικό, όμορφο και σαρωτικό βιβλίο, ο Christakis μάς δείχνει πώς οκτώ καθολικές ανθρώπινες τάσεις μάς έχουν ενώσει και μας έχουν βοηθήσει να κυριαρχήσουμε σε όλο τον πλανήτη, να είμαστε κύριοι των ζωών μας και του κοινού μας πεπρωμένου. Ένα δεξιοτεχνικό κατόρθωμα που αποτελεί σίγουρα το καλύτερο και πιο αυθεντικό βιβλίο της χρονιάς».
Daniel Gilbert, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Ο Nicholas Christakis είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την γεφύρωση του εννοιολογικού χάσματος ανάμεσα στις επιλογές των ατόμων και τη διαμόρφωση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Σε αυτό το επίκαιρο και συναρπαστικό βιβλίο δείχνει με ποιον τρόπο οι καλύτερες αρετές της φύσης μας, ριζωμένες στο εξελικτικό μας παρελθόν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν πεφωτισμένο και συμπονετικό πολιτισμό. [...] Εξαιρετικό βιβλίο».
Steven Pinker, καθηγητής γλωσσολογίας και γνωσιακής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Σε ένα βιβλίο μεγάλης σοφίας και ασυνήθιστου εύρους θεμάτων, ο Nicholas Christakis συγκεντρώνει τις δυνάμεις τις φιλοσοφίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της γενετικής και της εξελικτικής βιολογίας για να εκφράσει ένα εξαιρετικά αισιόδοξο επιχείρημα: έχουμε προγραμματιστεί από την εξέλιξη να είμαστε καλοί. Σε μια στιγμή όπου η σκοτεινή ιστορία των αρχών του 20ού αιώνα αρχίζει ξαφνικά και μοιάζει πάλι επίκαιρη, είναι ανακούφιση κάποιος να μας θυμίζει γιατί τόσες προσπάθειες ανασχεδιασμού της κοινωνίας έχουν αποτύχει —και για ποιον λόγο τελικά κυριαρχεί πάντοτε η καλύτερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης».
Anne Applebaum, δημοσιογράφος και ιστορικός, καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου

• «Ο Christakis παρουσιάζει στο ευρύ κοινό την πιο διάσημη θεωρία του: το γενετικό προφίλ τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων υπαγορεύει τον τύπο των κοινωνιών που δημιουργούν. Χρησιμοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων, από την κοινωνική συμπεριφορά των δελφινιών και των χιμπατζήδων έως τη δική μας συμπεριφορά σε αμέτρητα περιβάλλοντα, μαζί με μια μεγάθυμη ματιά στο δικό του παρελθόν, ο Christakis μας θυμίζει ότι η ηγεσία, η φιλία και οι ομαδικές τάσεις έχουν τις ρίζες τους στον πιο θεμελιώδη μηχανισμό της βιολογικής μας κατηγοριοποίησης: τη φυσική επιλογή. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει γιατί περιχαρακωνόμαστε πολιτικά, θρησκευτικά και εργασιακά και πού μπορεί να μας οδηγήσουν οι διαχωρισμοί αυτοί».
Hope Jahren, καθηγήτρια γεωχημείας και γεωβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Όσλο

• «Ένα θαυμάσιο επίτευγμα! Ο Christakis εξηγεί με τον πιο σαφή και προσιτό τρόπο το πώς η γενετική και η πολιτισμική μας κληρονομιά είναι βαθιά συνυφασμένες. Η ιστορία της ανθρώπινης φύσης δεν είναι ένα παραμύθι· αντιθέτως, αποκαλύπτει το δυναμικό και την προδιάθεσή μας για το καλό».
Angela Duckworth, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

• «Σε αυτό το θαυμάσιο και προσιτό βιβλίο, ο Christakis υπερασπίζεται μια αισιόδοξη οπτική για την ανθρωπότητα. Η ανθρώπινη φύση δεν είναι μοναχική και βάρβαρη —είμαστε κοινωνικά όντα, ικανά για στενούς δεσμούς και καλοσύνη, ευλογημένα με εξαιρετικές δυνατότητες. Το Προσχέδιο είναι σαφές, πειστικό και ζωτικά σημαντικό».
Paul Bloom, καθηγητής γνωσιακής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Yale

• «Ο Christakis έχει ανακαλύψει ότι όλοι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί συγκλίνουν σε ένα σταθερό είδος κοινωνικού δικτύου, και στο Προσχέδιο ερευνά τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Υποστηρίζει με θάρρος ότι η απάντηση βρίσκεται στα γονίδιά μας. Κάνοντας μια εκτεταμένη μελέτη, ο Christakis μάς δείχνει ότι μια εξήγηση βασισμένη στα γονίδια δεν χρειάζεται να αμφισβητεί τον αντίκτυπο του πολιτισμού, ούτε η ανάλυση είναι απαραίτητο να δεσμεύεται με τον αναγωγισμό ή τον ντετερμινισμό. Το Προσχέδιο εκφράζει έναν σημαντικό ισχυρισμό για μια πιο βαθιά ένταξη της βιολογίας στις κοινωνικές επιστήμες».
Richard Wrangham, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Ένα μεγαλειώδες έργο. Αν θεωρείτε ότι γνωρίζετε την ανθρώπινη φύση, ξανασκεφτείτε το· ο Christakis θα σας ανοίξει τα μάτια και θα σας κόψει την ανάσα. Ένα ιδιαίτερο δώρο: το βιβλίο του είναι συναρπαστικό και πολύ αισιόδοξο. Το τέλειο βιβλίο για την εποχή μας».
Cass R. Sunstein, καθηγητής συνταγματικού και διοικητικού δικαίου, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Αρχίστε να το διαβάζετε για τις συγκλονιστικές ιστορίες για τα ναυάγια, τις κοινότητες και τα προκεχωρημένα φυλάκια στην Ανταρκτική. Θα συνεχίσετε να το διαβάζετε για την κοινωνιολογία των δικτύων. Καθώς η κοινωνική συνδετικότητα και ο ρυθμός των αλλαγών αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα, ο Christakis αναδεικνύεται στον απαραίτητο οδηγό και το Προσχέδιο στο απαραίτητο βιβλίο. Είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα αλλά και μια προειδοποίηση για τις προκλήσεις που ενέχει η δημιουργία νέων κοινωνιών και θεσμών εντός των οποίων οι πραγματικοί άνθρωποι θα μπορούν να ευημερήσουν».
Jonathan Haidt, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

• «Ως ιστορικός τείνω να δίνω περισσότερη έμφαση στην πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης —την εντυπωσιακή μας ικανότητα ως είδος να κάνουμε πολέμους και επαναστάσεις, να καταλαμβανόμαστε από μανία και πανικό. Ως γιατρός και κοινωνικός επιστήμονας, ο Christakis είναι εδώ για να μου πει να χαλαρώσω. “Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν”, υποστηρίζει σε αυτό το ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο και συναρπαστικό βιβλίο, “και η κοινωνία είναι κατά βάση καλή”. Αν, όπως εγώ, αντιδράτε στον ισχυρισμό του με σκεπτικισμό, σας περιμένει μια έκπληξη. Ο Christakis θα αλλάξει την οπτική σας για τον άτριχο πίθηκο».
Niall Ferguson, καθηγητής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Θα χαρακτήριζα το Προσχέδιο λαμπρό και προκλητικό άθλο, ο οποίος δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος. Νομίζω ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έμαθα τόσα πολλά από ένα βιβλίο. Ο Christakis είναι ένας σπάνιος συγγραφέας, που μπορεί να συνδυάσει την αυστηρότητα και την ευρυμάθεια με τη συγγραφική δεινότητα. Το βιβλίο είναι γεμάτο με συναρπαστικές μελέτες, με πειράματα από το δικό του εργαστήριο, και ουσιαστικά προσφέρει έναν λόγο ελπίδας βασισμένη στην επιστήμη για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».
Amy Chua, καθηγήτρια δικαίου, Πανεπιστήμιο Yale

• «Στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ζούμε με έναν καθημερινό καταιγισμό ειδήσεων που μας διαιρούν —οι διαφορές μεταξύ ατόμων, ομάδων και ολόκληρων κοινωνιών φαίνεται ότι καθορίζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας και έχοντας βαθιά γνώση της γενετικής και των κοινωνικών επιστημών, ο Christakis μάς οδηγεί σε ένα διαφορετικό μονοπάτι, εξίσου σημαντικό και επίκαιρο. Είτε στις κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών είτε στις εταιρείες της Silicon Valley, όλοι μας συνδεόμαστε με τους κοινούς δεσμούς της ανθρώπινης υπόστασης. Στο Προσχέδιο, ο Christakis μάς δείχνει ότι είμαστε κάτι παραπάνω από διχαστικοί και διασπαστικοί· είμαστε προγραμματισμένοι να δημιουργούμε κοινωνίες και να ευημερούμε σε αυτές, βασισμένοι στη συνεργασία, στη μάθηση και στην αγάπη».
Neil Shubin, καθηγητής οργανισμικής και εξελικτικής βιολογίας, Πανεπιστήμιο του Σικάγου

• «Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη διαμάχες μεταξύ «ημών» και «αυτών» με βάση την τάξη, τη θρησκεία, την εθνοτικότητα και την πολιτική. Σε αυτό το επιβλητικό, σπουδαίο και απολαυστικό βιβλίο, ο Christakis δικαίως μας υπενθυμίζει ότι έχουμε εξελιχθεί για να ζούμε όλοι μαζί, να συνεργαζόμαστε, και να ευημερούμε σε σύνθετες, ποικιλόμορφες κοινωνικές ομάδες. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να κατανοήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτές τις σημαντικές και θεμελιώδεις προσαρμογές που μας βοηθούν να ζούμε και να συνεργαζόμαστε, να εκτιμούμε αλλήλους και να έχουμε κοινούς στόχους».
Daniel Lieberman, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας του ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Σε αυτό το προκλητικό βιβλίο, ο Christakis εκφράζει ένα ενδελεχές και πειστικό επιχείρημα, ότι είμαστε προγραμματισμένοι να εκτιμούμε το καλό στις κοινωνίες μας —και συνεπώς έχουμε την έμφυτη υποχρέωση υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε στη δημιουργία, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωση του κοινού καλού. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την πόλωση και την αυξανόμενη ανισότητα, ο Christakis επιστρατεύει την επιστήμη και την ιστορία για να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας».
Joi Ito, διευθυντής του Media Lab, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

• «Σε αυτό το συνετά αισιόδοξο βιβλίο, ο Christakis ερευνά το εξελικτικά επιβεβλημένο έργο να δημιουργούμε δεσμούς, τόσο πολιτισμικούς όσο και γενετικούς. Η γραφή του είναι γλαφυρή, προσωπική και συχνά πληθωρική».
Andrew Solomon, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia

• «Σε μια εποχή που τα σύνορα κλείνουν και οι αντιλαμβανόμενες διαφορές μεταξύ μας καθοδηγούν την δημόσια αφήγηση, ο Christakis περνά από όλες τις κοινωνίες και τις ηπείρους για να μας θυμίσει ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι διαφορές. Το Προσχέδιο αποκαλύπτει τις κοινότητες και τα κοινωνικά δίκτυα που καθορίζουν τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας, και εγκωμιάζει την καθολικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Ένα σθεναρό και καθηλωτικό βιβλίο».
Albert László-Barabási, καθηγητής πολύπλοκων δικτύων, Northeastern University

• «Σε μια περίοδο που φαίνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να μας ενώσει, ο Nicholas Christakis αφήνει πίσω του όσα μας διχάζουν για να μας αποκαλύψει την κοινή μας ανθρώπινη φύση. (...) Συναρπαστικό, άκρως ενδιαφέρον και γεμάτο απολαυστικά παραδείγματα για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι όταν συνασπίζονται, το Προσχέδιο είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα».
Coren Apicella, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

• «Ένα προσχέδιο για την οικοδόμηση μιας καλής κοινωνίας εμφανίζεται τη στιγμή ακριβώς που το χρειαζόμαστε περισσότερο. Ο Christakis είναι προκλητικά αισιόδοξος ότι θα επικρατήσουμε, βασιζόμενος στις βιολογικές και στις κοινωνικές επιστήμες. Με έναν λόγο χαρμόσυνο και εμψυχωτικό μας διδάσκει για τον πυρήνα της φύσης μας —την αναγκαστική αυτή διάταξη των εαυτών μας σε μονάδες αποκαλούμενες κοινωνίες, θεμέλια των οποίων είναι η αγάπη, η φιλία, η συνεργασία και η μάθηση. Πόσο φωτισμένο θα είναι το σπίτι που θα χτιστεί βάσει αυτού του προσχέδιου αν εμείς, οι ένοικοί του, ακούσουμε το μήνυμα για τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα μας».
Mahzarin Banaji, καθηγήτρια κοινωνικής ηθικής, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Ένας από τους κορυφαίους κοινωνικούς επιστήμονες του κόσμου αναζητά τα βιολογικά όρια της ανθρώπινης κουλτούρας, για τι είμαστε ικανοί ως είδος και ποιες είναι οι γένιες τάσεις της κοινωνίας μας. Σε αυτό το εύγλωττο και ευρέος φάσματος βιβλίο, ο Christakis μάς αναγγέλλει τα καλά νέα για το τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος».
Gary King, καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το Προσχέδιο αποτελεί μια επίκαιρη, σθεναρή και καθηλωτική παρουσίαση της εγγενούς συνόλου των αισθητοτήτων που καθοδηγούν την κοινωνική μας ζωή και την πολιτισμική μας εξέλιξη. Η αξιόπιστη ενοποίηση των κοινωνικών και βιολογικών επιστημών, το μεγάλο επίτευγμα αυτού του συναρπαστικού έργου, είναι να μετατοπίσει οριστικά το ενδιαφέρον της κοινωνικής έρευνας από όσα μας διαφοροποιούν από την κοινή ανθρωπινότητά μας· και να δείξει ότι, αν και μπορεί να είμαστε προετοιμασμένοι για διαμάχες, είμαστε επίσης προγραμματισμένοι για αγάπη, φιλία και συνεργασία, προσκαλώντας μας έτσι να επιλέξουμε μια ανθρώπινη κοινωνία».
Orlando Patterson, καθηγητής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το Προσχέδιο είναι εξαιρετικά πρωτότυπο έργο, και ο Christakis μάς απευθύνεται με μια εντυπωσιακά προσωπική φωνή. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται ένα σύνολο πολιτισμικών καθολικών χαρακτηριστικών, που συγκροτούν τον πυρήνα όλων των κοινωνιών και διαμορφώνονται από τη φυσική επιλογή. Ο Christakis μάς δείχνει ότι οι ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ ανθρώπινων και ζωικών κοινωνιών ενώνουν τους ανθρώπους με έναν τρόπο που εξυψώνει τη είδος μας. Το Προσχέδιο είναι ένα πλούσιο διεπιστημονικό βιβλίο, με ισχυρή τεκμηρίωση, ένα φωτεινό έργο».
Renée C. Fox, ομότιμος καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Είναι σπάνιο για έναν γιατρό να γίνεται εξέχων κοινωνικός επιστήμονας. Είναι ακόμη πιο σπάνιο αυτός να γράφει ένα βιβλίο που σου ανοίγει τα μάτια όσον αφορά έναν νέο τρόπο κατανόησης του κόσμου. (...) Το Προσχέδιο αποτελεί μια ιδιαίτερα εκτενή, εμβριθή και προκλητική εξερεύνηση για το πώς οι καλές κοινωνίες μπορεί να διαμορφώνονται περισσότερο μέσω της φυσικής επιλογής και λιγότερο μέσω των δυνάμεων της ιστορίας».
Adam Grant, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

• «Το Προσχέδιο είναι ένα εξαιρετικά ευανάγνωστο και διασκεδαστικό βιβλίο και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σημαντικά αναγνώσματα περί βιολογικής εξέλιξης από όσα έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζει την μακρά ιστορία της έρευνας, ώστε να δείξει ότι η συνεργασία και τα φιλοκοινωνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων βασίζονται στη γενετική και είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής. Έτσι, ο Christakis διορθώνει μία από τις πιο συχνές παρερμηνείες σχετικά με τη βιολογική εξέλιξη, συγκεκριμένα ότι ο διαπροσωπικός ανταγωνισμός αποτελεί φυσικό νόμο. Το μόνο που θα ήθελα είναι αυτό το βιβλίο να είχε εκδοθεί δεκαετίες νωρίτερα».
Gunter Wagner, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας, Πανεπιστήμιο Yale


Συνέντευξη:

Δεν συμμερίζομαι τον πανικό για την τεχνητή νοημοσύνη

Για την ορθή λειτουργία του περιεχομένου αλλά και την μέγιστη εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies. Πολιτική απορρήτου, GDPR και cookies.