Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Steven Strogatz
Άπειρες δυνάμεις
Πώς ο απειροστικός λογισμός αποκαλύπτει τα μυστήρια του Σύμπαντος
ΕκτύπωσηEmail

  • Διαθεσιμότητα:
  • Υπό έκδοσιν

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Χωρίς τον απειροστικό λογισμό δεν θα είχαμε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπερηχογραφήματα ή το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης. Δεν θα είχαμε ξεδιαλύνει το μυστήριο του DNA, δεν θα είχαμε ανακαλύψει τον Ποσειδώνα ή δεν θα είχαμε βρει πώς να χωρέσουμε 5.000 τραγούδια στην τσέπη μας.

Αν και πολλοί από μας τρόμαζαν με αυτό το ουσιαστικό και συναρπαστικό αντικείμενο στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο, η ευφυώς δημιουργική, προσγειωμένη αφήγηση του Steven Strogatz δείχνει ότι ο απειροστικός λογισμός δεν έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα, αλλά με την απλότητα. Ο απειροστικός λογισμός τιθασεύει έναν εξωπραγματικό αριθμό –το άπειρο– προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα του πραγματικού κόσμου, διαχωρίζοντάς τα σε ευκολότερα προβλήματα και κατόπιν επανασυναρμολογώντας τις απαντήσεις σε λύσεις που μοιάζουν θαυμαστές.

Οι Άπειρες δυνάμεις εξιστορούν το πώς ο απειροστικός λογισμός προκάλεσε και ενθουσίασε τους επινοητές του, ξεκινώντας με τις πρώτες αναλαμπές του στην αρχαία Ελλάδα και οδηγώντας μας μέχρι την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων (ένα φαινόμενο που προβλέφθηκε με χρήση του απειροστικού λογισμού). Ο Strogatz αποκαλύπτει πώς αυτή η μορφή μαθηματικών ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις κάθε εποχής: πώς προσδιορίζουμε το εμβαδόν ενός κύκλου μόνο με άμμο και μια ράβδο, πώς εξηγούμε το ότι ο Άρης κινείται κάποιες φορές «προς τα πίσω», πώς παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα με μαγνήτες, πώς εξασφαλίζουμε ότι οι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι θα φθάσουν στον στόχο τους, με ποιον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του AIDS.

Όπως αποδεικνύει ο Strogatz, ο απειροστικός λογισμός είναι πραγματικά η γλώσσα του Σύμπαντος. Αποκαλύπτοντας τις αρχές της γλώσσας αυτής, οι Άπειρες δυνάμεις μάς κάνουν να θαυμάσουμε τον κόσμο εξαρχής.


Είπαν για αυτό:

• «Ίσως είναι το πιο συναρπαστικό βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ. Αν έχετε έστω και την παραμικρή περιέργεια για τα μαθηματικά και τον ρόλο που παίζουν στον κόσμο αυτό, σας θερμοπαρακαλώ να διαβάσετε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο. Θα ωφελήσει κάθε καθηγητή, κάθε φοιτητή και κάθε πολίτη».
Jo Boaler, καθηγήτρια μαθηματικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Stanford

• «Διαβάζοντας τις Άπειρες δυνάμεις, θυμήθηκα γιατί ο Steven Strogatz είναι, αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος μαθηματικός μεταξύ των συγγραφέων και ο καλύτερος συγγραφέας μεταξύ των μαθηματικών».
William Dunham, ομότιμος καθηγητής μαθηματικών, Bryn Mawr College, Πενσυλβάνια

• «Προσοχή: αυτό το βιβλίο είναι επικίνδυνο. Θα σας κάνει να αγαπήσετε τα μαθηματικά. Επιπλέον, υπάρχει μη μηδενικός κίνδυνος να σας μεταμορφώσει σε μαθηματικό».
Nassim Nicholas Taleb, καθηγητής διαχείρισης κινδύνου, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

• «Μήπως είστε από εκείνους που πάντoτε έλεγαν ότι κάποια ημέρα θα μάθαιναν απειροστικό λογισμό; Λοιπόν, αυτή η ημέρα έφθασε, χάρις στο νέο βιβλίο του Steven Strogatz, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου, είναι προσιτό, διαβάζεται απνευστί και αφορά μια από τις σημαντικότερες επινοήσεις του είδους μας».
Jordan Ellenberg, καθηγητής μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν

• «Πρόκειται για θαυμάσιο βιβλίο. Ο Steven Strogatz καταφέρνει να αποκαλύψει το αληθινό θαύμα και την απολαυστική απλότητα του απειροστικού λογισμού. Οι Άπειρες δυνάμεις είναι ένα αριστούργημα προσιτής γραφής στα μαθηματικά και ένα τέλειο ανάγνωσμα για όποιον αισθάνεται ότι ποτέ δεν κατανόησε πραγματικά προς τι όλη αυτή η φασαρία. Μου έδωσε μεγάλη χαρά».
Hannah Fry, πρωτοβάθμια λέκτορας, University College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

• «Εκπληκτική [...] παρουσίαση των ιδεών του απειροστικού λογισμικού —μεταξύ των σημαντικότερων εξελίξεων στην ιστορία των μαθηματικών— για όλους».
Brian Greene, καθηγητής θεωρητικής φυσικής, Πανεπιστήμιο Columbia

• «Αν ο απειροστικός λογισμός είναι η γλώσσα του Σύμπαντος, τότε ο Strogatz είναι ο Όμηρός του. Με ζωντάνια, διαίσθηση και απλότητα, εξηγεί τις βαθύτερες ιδέες που στηρίζουν ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Το βιβλίο Άπειρες δυνάμεις προσφέρει μια ανυπολόγιστη ευχαρίστηση».
Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Οι συναρπαστικές ιστορήσεις αφθονούν στις Άπειρες δυνάμεις. [...] Ο Strogatz χρησιμοποιεί τη σωστή ποσότητα τεχνικών λεπτομερειών για να εξηγήσει σύνθετες έννοιες με σαφήνεια. [...] Με εκφραστικότητα περιγράφει πώς ο λογισμός φωτίζει τα μοτίβα του Σύμπαντος, μεγάλα και μικρά».
Nature

• «Σε αυτό το βιβλίο-άθλο, ο Steve Strogatz μοιράζεται την αγάπη του για τον απειροστικό λογισμό και τα μαθηματικά γενικότερα. Κομψό και χειμαρρώδες βιβλίο, το Άπειρες δυνάμεις μιλάει σε όλους μας, υπενθυμίζοντας μας για ποιον λόγο τα μαθηματικά έχουν σημασία με την πρακτική έννοια, ενώ συνεχώς προβάλλει τη δεινότητα και ιδιαίτερα την ομορφιά τους».
Lisa Randall, καθηγήτρια φυσικής, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Το Σύμπαν είναι ένα μεγάλο πράγμα δομημένο από άπειρο πλήθος απείρως μικρών πραγμάτων. Αυτό είναι το μάθημα του απειροστικού λογισμού, η πιο ισχυρή μαθηματική τεχνική που επινοήθηκε ποτέ. Σε αυτό το αξιαγάπητο βιβλίο, ο Strogatz φωτίζει τη σημασία του απειροστικού λογισμού και εξηγεί τα μυστήριά του όπως μόνο αυτός μπορεί».
Sean Carroll, καθηγητής θεωρητικής φυσικής, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας

• «Οι Άπειρες δυνάμεις είναι ένα απλό, διαυγές, διασκεδαστικό, ενημερωτικό και ευχάριστο βιβλίο. Αν θέλετε να μάθετε από πού προήλθε ο απειροστικός λογισμός, πώς λειτουργεί, σε τι κάνει καλό και προς τα πού θα προχωρήσει στη συνέχεια, αυτό είναι το βιβλίο που χρειάζεστε».
Ian Stewart, ομότιμος καθηγητής μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Γουόρικ