Την Παρασκευή (24 Απριλίου 2015) το βράδυ, στον πολυχώρο Hub, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.100 άτομα για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Richard Dawkins, καλεσμένου των Εκδόσεων Κάτοπτρο.

Η παρακάτω σύντομη παρουσίαση της εκδήλωσης προέρχεται κυρίως από την ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 4 ώρες μετά το τέλος της ομιλίας  του συγγραφέα και την υπογραφή βιβλίων του:

dawkins1

«Αν υπάρχουν λίγοι επιστήμονες στον κόσμο που δικαιούνται τον τίτλο του "σταρ", ανάμεσά τους ασφαλώς βρίσκεται ο πολυγραφότατος και μαχητικότατος βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο επιλεγόμενος και "ροτβάιλερ του Δαρβίνου", ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού την Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα.

»Το βασικό του μήνυμά ήταν μάλλον επιθετικό: Η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο.

»Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν οι Eκδόσεις Κάτοπτρο και τα καταστήματα Public, με την υποστήριξη της Ένωσης Αθέων και της Ένωσης Ουμανιστών/στριών Ελλάδας, συντόνισε η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Ελίζα Γκορόγια.

dawkins2


»Αφού έγινε διάσημος στους επιστημονικούς κύκλους με το βιβλίο του Το εγωιστικό γονίδιο (1976/2008) και αφού στη συνέχεια έγραψε ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα βιβλία —Ο Τυφλός Ωρολογοποιός (1986), Ο ποταμός της ζωής (1995) κ.ά.—, ο Ντόκινς προκάλεσε διεθνή αίσθηση (από ύμνους έως κατακραυγή) με το βιβλίο-ορόσημο Η περί Θεού αυταπάτη (2006).

»Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες και πυροδότησε ένα νέο κύμα αθεϊσμού παγκοσμίως και του χάρισε τον τίτλο του "πατέρα" (ή "πάπα") του Νέου Αθεϊσμού και του κατ' εξοχήν αντίπαλου τού δημιουργισμού, της θεωρίας του "ευφυούς σχεδιασμού" στη θρησκεία.

»Για κάθε Χριστιανό και άλλο θρησκευόμενο, ο Ντόκινς παραμένει "κόκκινο πανί", πολύ περισσότερο που έχει βαλθεί να διαφημίζει τον αθεϊσμό ως την πιο ανθρωπιστική, ορθολογιστική και επιστημονική επιλογή για κάθε άνθρωπο. Και αυτό ακριβώς είπε και απόψε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα.

dawkins3


»Ο 74χρονος πολυβραβευμένος επιστήμονας, ομότιμος πλέον καθηγητής ηθολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος το 2007 είχε συμπεριληφθεί από το περιοδικό Time στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, αρκετές από τις οποίες του είχαν αποσταλεί εκ των προτέρων μέσω Twitter.

»Για μία ακόμη φορά διακήρυξε ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι η πίστη σε μια θρησκεία δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Μία άποψη που του έχει χαρίσει εκατομμύρια φίλους, αλλά και πολύ περισσότερους εχθρούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

»Ο ίδιος έχει ιδρύσει το Richard Dawkins Foundation for Reason and Science (Ιδρυμα Ρίτσαρντ Ντόκινς για τον Ορθό Λόγο και την Επιστήμη), ακριβώς για να προπαγανδίσει διεθνώς αυτό που ανέδειξε και στην εκδήλωση της Αθήνας: ότι η επιστημονική αλήθεια δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την πίστη στη θρησκεία και σε μια ανώτερη οντότητα που ελέγχει τις ζωές μας.

dawkins4


»Παρατίθενται, σε ελεύθερη απόδοση, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές θέσεις/απόψεις του που διατύπωσε στην εκδήλωση:

• Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.

• Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο Σύμπαν.

• Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη Φύση, αλλά οι κοινωνίες επουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.

• Πολλοί αρχηγοί κρατών είναι άθεοι, αλλά το κρύβουν.

• Η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κανείς χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό. Αντίθετα, όσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα.

• Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία, και ασφαλώς ο Χριστός —αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο— ούτε γεννήθηκε από μια παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.

• Όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής.

• Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.

• Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.

• Το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

• Η θρησκεία σταδιακά υποχωρεί και ο αθεϊσμός κερδίζει έδαφος.

• Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.

• Το Διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των ορθολογιστικών και αθεϊστικών ιδεών.

• Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση.

• Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας, καθώς δεν υπάρχει δεύτερη (μετά θάνατον) ζωή.


»Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Ντόκινς υπέγραψε ουκ ολίγα βιβλία για λογαριασμό των θαυμαστών του, που σχημάτισαν μεγάλη ουρά γι' αυτό τον λόγο.»

dawkins6

Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν (και αναδημοσιεύθηκαν) αρκετά κείμενα για την εκδήλωση και τον συγγραφέα, σε έντυπα και σε ηλεκτρονικά μέσα. Μια σταχυολόγηση:


Εφημερίδα Τα Νέα, 25 Απριλίου 2015
Συντάκτης: Νικόλας Ζώης


Εφημερίδα Καθημερινή, 28 Απριλίου 2015
Συντάκτρια: Μαρία Τσάκου


Kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/812256/article/proswpa/proskhnio/o-ritsarnt-ntokins-sthn-a8hna-gia-thn-e3eli3h-kai-ton-a8eismo


Skai.gr
http://www.skai.gr/news/opinions/article/280261/sas-euharistoume-kurie-dokins/#ixzz3YUDJTd6t


Protagon.gr
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=40725


Protothema.gr
http://www.protothema.gr/culture/article/470837/o-ritsard-dokins-milise-stin-athina-gia-ton-atheismo-kai-ti-theoria-tis-exelixis/

dawkins7