του Σπύρου Μανουσέλη

για το βιβλίο: Matt Ridley, Η κόκκινη βασίλισσα

Είναι το σεξ ο καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για την ανθρώπινη επιβίωση αλλά και για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης ταυτότητας; Και αν η απάντηση είναι θετική, τότε πώς συμβιβάζεται η κοινή στο είδος μας βιολογική-σεξουαλική μας ταυτότητα με την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου;

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, είναι τα δύο θεμελιώδη βιολογικά-πολιτισμικά ερωτήματα γύρω από τα όποια περιστρέφεται η προβληματική αυτού του εντυπωσιακού και πολυσυζητημένου επιστημονικού έργου.

Το βιβλίο υπογράφει ο Βρετανός Ματ Ρίντλεϊ, ένας από τους πλέον επιφανείς διεθνώς επιστήμονες-δημοσιογράφους και συγγραφέας άλλων έξι καλογραμμένων και πολύ επιτυχημένων επιστημονικών βιβλίων (έχουν μεταφραστεί σε 26 γλώσσες).

Στόχος του βιβλίου είναι να διερευνήσει πώς οι σύγχρονες βιολογικές επιστήμες —εξελικτική βιολογία, μοριακή γενετική, ηθολογία, νευροβιολογία— καταφέρνουν σήμερα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, να διαφωτίσουν το αίνιγμα της ανθρώπινης φύσης. Κεντρική θέση του συγγραφέα είναι πάντως ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση αν πρώτα δεν καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε και, όπως υποστηρίζει με πλήθος επιχειρημάτων, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε χωρίς να κατανοήσουμε τον αποφασιστικό ρόλο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Ανάμεσα στις μεγάλες αρετές του βιβλίου θα πρέπει να συνυπολογιστούν η κομψότητα, η σαφήνεια και η ειλικρίνεια ενός επιστημονικού λόγου που κινείται πέρα από τις ωραιοποιητικές συμβάσεις της πολιτικής ορθότητας.


Εφημερίδα των Συντακτών, 28 Απριλίου 2013