του Κωνσταντίνου Τρικουνάκη

για το βιβλίο: Richard Dawkins, Ο τυφλός ωρολογοποιός


Το βιβλίο καταπιάνεται με το πώς υπάρχουμε —όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Αναδεικνύει το μηχανισμό που δημιούργησε την ζωή και πώς την έκανε πολύπλοκη, στο βαθμό που την ξέρουμε. Εσφαλμένα, στην παρουσίαση του βιβλίου αναφέρεται το «γιατί υπάρχουμε». Δεν έχει τελεολογικό προσανατολισμό, ούτε καν πιστεύει σε σκοπό όπου θα απαντούσε το «γιατί». Αντιθέτως, ο εξανθρωπισμένος μηχανισμός ή η θεϊκή κατ’ άλλους παρέμβαση, καλείται τυφλός. Δεν υπάρχει σκοπός λοιπόν, φαίνεται να είναι τυχαίο. Είναι όμως έτσι ακριβώς; Ο Dawkins άπαντα με πολύ πειστικό τρόπο πως ούτε σκόπιμο ούτε τυχαίο είναι.

Μερικές φορές μια πολύ απλή αλήθεια ως προς τη σύλληψη της μα συνταρακτική ως προς την σημασία της, είναι κρυμμένη από μια κουρτίνα. Κάτι απλό ουσιαστικά αλλά που αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε εγκλωβισμένοι από παραδοσιακούς ή έστω ατομικούς τρόπους σκέψης. Κάποιοι άλλοι έχουν το χάρισμα, το ταλέντο να μπορούν να παραμερίζουν τα εμπόδια για μας, επιτρέποντας μας την επαφή με το φως. Ο Dawkins με ειλικρίνεια, σαν εξαίρετος βιολόγος μας φέρνει σ’ επαφή με τα συμπεράσματα της επιστήμης του ειδομένα με μια κρυστάλλινα διαυγή λογική. Η θεωρεία που υποστηρίζει, στα χνάρια του Δαρβίνου, απλή, πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις. Υπάρχει ο αυτόματος, μη ελαστικός, απαράβατος κανόνας: Επιβιώνει μόνο αυτός ο οργανισμός που έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες να το επιτύχει. Κάθε μετάλλαξη, αλλαγή, εξέλιξη που θα του συμβεί, υπακούει επίσης στον κανόνα. Η λέξη «οργανισμός» θα μπορούσε να απουσιάζει για λόγο που θα γίνει ξεκάθαρος παρακάτω αλλά η σκοπιά απ’ όπου διερευνάται το θέμα είναι βιολογική.

Υποστηρίζει λοιπόν εμπεριστατωμένα πως ναι μεν πολύ μικρές τυχαίες αλλαγές- μεταλλάξεις συσσωρευτικά εξελίσσουν τους οργανισμούς αλλά που στο σύνολο τους, στον τρόπο που συσσωρεύονται, δεν είναι τυχαίες. Καταρρίπτει την ιδέα ότι μια ωραία ημέρα εμφανίστηκαν όπως τα ξέρουμε, ο άνθρωπος, το άλογο, μύγα, το πεύκο κι όλοι μαζί έκαναν μια χαρούμενη παρέα. Δεν φύτρωσε από τη μια μέρα στην άλλη ένα φτερό ή ένα μάτι που έκανε ένα νέο δυναμικό είδος. Έγιναν όλα πολύ αργά και σταδιακά με λάθη που οδηγήθηκαν στην εξάλειψη, με παραλλαγές που έδωσαν την ποικιλία που γνωρίζουμε ζωντανή ή εξαφανισμένη σαν τους δεινοσαύρους. Τα μοναδικά κριτήρια αποδεικνύονται η επιτυχία στο ζευγάρωμα και την επιβίωση. Όποια όντα το κάνουν επιτυχώς, στέλνουν το DNA τους στο βάθος του χρόνου. Αναμφίβολα φαίνεται πως όλα τα ζώα και τα φυτά αλλά και οι μικροοργανισμοί είναι ξαδέλφια. Μακρινά ή κοντινά, δεν έχει πολύ σημασία, και με έναν κοινό πρόγονο.

Η εξαφάνιση του Neanderthal είναι ένα καθαρά Δαρβινικό γεγονός, ο Sapiens επικράτησε ας πούμε απλά γιατί ήταν καλύτερος και το συγκεκριμένο παράδειγμα διαφεύγει από τον συγγραφέα. Τολμά όμως καινοτόμες σκέψεις χωρίς να τις εμβαθύνει, γιατί επιμένει ότι είναι μόνο βιολόγος, με εφαρμογή σε αλλά πεδία:

Μήπως το ηλιακό μας σύστημα ή οποιοδήποτε άλλο υπάρχει γιατί ακριβώς έχει τα χαρακτηριστικά που του το επιτρέπουν; Μήπως οι γαλαξίες ή τα σύμπαντα γεννιούνται κι εξελίσσονται ενώ άλλα αποτυγχάνουν υπακούοντας στις επιταγές του τυφλού ωρολογοποιού; Μήπως ο πρώτος ζωντανός οργανισμός ήταν ένας κρύσταλλος που σχηματίστηκε κατά τον α΄ τρόπο επικρατώντας αυτού που σχηματίστηκε κατά τον β΄ τρόπο και στη συνέχεια ενσωμάτωσε ένα οργανικό μόριο; Ή μήπως ο επόμενος θα είναι μια σκεπτόμενη μηχανή που θα καταφέρει να αναπαράγει με αυτάρκεια τον εαυτό της;


Literature.gr
, 13 Ιουλίου 2016