του Αργύρη Καραβούλια

για το βιβλίο: Edward Beltrami, Η Φύση του Τυχαίου


Η τύχη και το ανεκδήλωτο σύμπαν της ήταν και παραμένει μια δυσπρόσιτη περιοχή για την λογική μας, ένα μέρος όπου οι πιθανότητες όλες ισχύουν και όλα τα συμβάντα μπορούν να εκδηλωθούν.

Το ακανθώδες θέμα της τύχης, την σημασία της, τη δυναμική  και τους τρόπους πρόβλεψής της, εξερευνά στο βιβλίο Η Φύση του Τυχαίου ο Edward Beltrami, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών και στατιστικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Με όχημα την επιστημονική του ειδίκευση και με πληθώρα γνώσεων από άλλα γνωστικά πεδία, ο συγγραφέας υφαίνει μια ακολουθία από έρευνες και αναλύσεις ανατέμνοντας σε βάθος το τυχαίο και την φύση του, τους νόμους και τις τροπές του.

Χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη...αναπολεί φιλοσοφικά τους στοχασμούς περί τυχαίου, διερευνά μαθηματικά μοντέλα πάνω στα οποία μπορούμε να αναγνώσουμε τυχαίες και μη διατάξεις, αποκαλύπτει διεπιστημονικά ένα σύνολο όπου η τύχη αρχίζει και αποκτά μια σημασία στην εκδήλωσή της, στην οποία, πριν  την ανάγνωση του βιβλίου δεν είχαμε εστιάσει.

Κι εδώ εδράζεται το ενδιαφέρον, το βιβλίο δρα ως καταλύτης για την ριζική ανατροπή των στερεοτύπων που ίσως είχαμε για την τύχη, συμβάλλει σε μία ευρύτερη απεικόνιση του θέματος όπου διαφορετικά επιστημονικά πεδία όπως η θεωρία της πληροφορίας, η επιστήμη των υπολογιστών, η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η φυσική κι ασφαλώς τα μαθηματικά, καταθέτουν τα δικά τους γνωστικά εργαλεία για να  διαφανεί το σώμα της τύχης απαλλαγμένο από τις προκαταλήψεις μας.

Πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον βιβλίο που μακάρι...η τύχη να το φέρει στα χέρια σας!


Περιοδικό Τρίτο Μάτι, τεύχος 249 (Φεβρουάριος 2017)