του Τάσου Γέροντα

για το βιβλίο: Walter Lewin & Warren Goldstein, Για την αγάπη της Φυσικής


Αγαπώ πολύ τη φυσική. Πέρα από τα σχολικά και τα πανεπιστημιακά βιβλία, έχω διαβάσει πολλές δεκάδες άλλα βιβλία. Όταν λοιπόν διάβασα πως το εν λόγω βιβλίο είναι για όσους δεν αγαπούν τη φυσική, θεώρησα πως δεν με αφορά. Με προκάλεσαν όμως τα διθυραμβικά σχόλια για έναν εκ των δύο συγγραφέων, τον Walter Lewin. Δίδαξε φυσική στο ΜΙΤ για πάνω από τριάντα χρόνια. Τα μαθήματά του είχαν τόση επιτυχία πού βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτηθήκαν σε διάφορες ιστοσελίδες, όπου η επισκεψιμότητα και η θέασή τους ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Πρώτη εντύπωση όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου: πολύ θετική! Πολύ καλής ποιότητας λευκό χαρτί, ευχάριστη και άνετου μεγέθους γραμματοσειρά, εξαιρετικό σκληρό εξώφυλλο με μαύρο χαρτί και χρυσό πανί στη ράχη, ευχάριστη κουβερτούρα να το προστατεύει και πολύ στιβαρό δέσιμο.

Μια δεκασέλιδη εισαγωγή του Warren Goldstein προσπαθεί να μας προϊδεάσει για το τι θα ακολουθήσει. Απέτυχε. Αυτό που ακολούθησε είναι απερίγραπτο! Αυτός ο εμπνευσμένος καθηγητής δείχνει με απλά λόγια πως η φυσική υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Στα πρώτα δέκα κεφάλαια διατρέχει σχεδόν όλη τη φυσική λυκείου. Το κάνει κυρίως με παραδείγματα από τη ζωή και συνήθη παρατηρούμενα φαινόμενα. Εξηγεί με πολύ κατανοητό και συχνά απολαυστικό τρόπο αυτά που συμβαίνουν και παράλληλα μας παρουσιάζει τους νόμους που διέπουν τα φαινόμενα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η περιγραφή των πειραμάτων που εκτελεί μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας συνήθως προκαλεί γέλιο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφεύγει σε συγκρίσεις κατανοητές από όλους όταν θέλει να τονίσει το πολύ μικρό, το πολύ μεγάλο, το πολύ γρήγορο, το πολύ ζεστό, το πολύ μακρινό. Πολύ συχνά παρουσιάζει την εξέλιξη της γνώσης μας επί του θέματος που εξετάζει. Δεν κρύβει τον θαυμασμό του για άλλους επιστήμονες, προεξάρχοντος του Ισαάκ Νεύτωνα. Είναι επίσης πολύ συγκινητικός ο τρόπος που παρουσιάζει την προσωπική του ιστορία, τόσο στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε, κατά τον Β' ΠΠ, όσο και στις ΗΠΑ.

Στα επόμενα τέσσερα κεφάλαια ο Lewin περιγράφει τη δική του περιπέτεια στην επιστήμη. Χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την ευκαιρία πού του δόθηκε να δουλέψει με σπουδαίους επιστήμονες στις ΗΠΑ, παρουσιάζει την ιστορία των ανακαλύψεων στην αστρονομία/κοσμολογία χάρη στις ακτίνες Χ. Μας διηγείται με γλαφυρό τρόπο όλες τις προσπάθειες, τις τεχνικές δυσκολίες, τις αποτυχίες, μέχρι να μπορέσουν να πάρουν μερικές καλές μετρήσεις. Δεν κρύβει την πικρία του όταν μεγάλοι επιστήμονες αρνούνται να δεχθούν αυτά που αυτός βλέπει και προτείνει.

Το βιβλίο κλείνει με ένα κεφάλαιο έκπληξη. Ο Lewin μας μιλάει για τη σχέση του με την τέχνη. Ευγνωμονώντας τους γονείς του που οπό μικρό τον μύησαν στην τέχνη, μας διηγείται την εξέλιξη της σχέσης του με αυτήν και παραλληλίζει την τέχνη με την επιστήμη του. Μιμούμενος τους γονείς του, έγινε κι αυτός συλλέκτης ειδών τέχνης. Λέει μάλιστα πως στο σπίτι του έχει καμιά δεκαριά βιβλία φυσικής και πάνω οπό διακόσια πενήντα βιβλία για την τέχνη.

Όταν τελείωσα το βιβλίο ήμουν έμπλεος ενθουσιασμού. Διάβασα 390 σελίδες φυσικής την οποία γνωρίζω ήδη πολύ καλά. Όμως ούτε στιγμή δεν βαρέθηκα να διαβάζω τις περιγραφές, τις εξηγήσεις, τα παραδείγματα. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τη μεγάλη αγάπη του Lewin για τη φυσική και τον διακαή πόθο του να τη μεταδώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Σκεφθείτε ότι αυτός ο καθηγητής έκανε τα ίδια πειράματα επί δεκαετίες και πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό της πρώτης φοράς.

Φοβάμαι πως δεν μπορώ να σας μεταδώσω τον ενθυσιασμό μου από την ανάγνωση του βιβλίου. Ίσως βοηθήσει η παράθεση κάποιων πειραμάτων ή αποσπασμάτων. Διαβάστε:


- Από πόσο μακριά μπορείς να κλέψεις ποτό με καλαμάκι;
- Μέχρι πόσο βαθειά μπορείς να καταδυθείς με αναπνευστήρα;
- Πώς μπορείς με λάστιχο ποτίσματος να σχηματίσεις δευτερεύον ουράνιο τόξο;
- Πειραματική απόδειξη πως το βάρος του εκκρεμούς δεν επηρεάζει την περίοδο ταλάντωσης. Ο ίδιος στον ρόλο του βάρους φαίνεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου.
- Αρχή της διατήρησης της ενέργειας. Απόδειξη με μία μεταλλική σφαίρα βάρους 15 κιλών, η όποια ταλαντώνεται μέχρι το πηγούνι του Lewin.
- Διαφορά δυναμικού μεταξύ του καθηγητή κι ενός φοιτητή, τον οποίο προηγουμένως έχει μαστιγώσει με γούνα γάτας.
- Όταν τελειώνει το μάθημα ηλεκτρομαγνητισμού με τις εξισώσεις Maxwell, το γιορτάζει μοιράζοντας στους φοιτητές του λουλούδια.

Αποσπάσματα:

- Και εξαιτίας του ηλεκτρισμού η διαφανής μεμβράνη τροφίμων διπλώνεται γύρω τους και τα προστατεύει, η ταινία συσκευασίας κολλάει στα αντικείμενα και το περιτύλιγμα από σελοφάν δίνει την εντύπωση ότι αρνείται επίτηδες να αφαιρεθεί από το κουτί με τα σοκολατάκια.

- Ο σκούφος καθώς τρίβεται με τα μαλλιά σας, τούς αποσπά πολλά ηλεκτρόνια, αφήνοντας έτσι τις τρίχες θετικά φορτισμένες και με διακαή την επιθυμία να σηκωθούν όρθιες.

- Για να είστε σε θέση να ακτινοβολείτε δέκα εκατομμύρια τζάουλ την ημέρα, πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως από την τροφή σας 2.400 χιλιοθερμίδες. Και αν τρώτε πολύ περισσότερο φαγητό, αργά ή γρήγορα θα πληρώσετε κάποιο τίμημα. Τα μαθηματικά εν προκειμένω είναι αμείλικτα, όπως πάρα πολλοί από εμάς γνωρίζουμε αλλά καταβάλλουμε προσπάθεια να αγνοούμε.


Η απόλαυση του βιβλίου δεν μειώνεται από κάποιες τυπογραφικές αβλεψίες, αλλά σαφώς ενισχύεται από την υπέροχη μετάφραση.

Εν κατακλείδι: ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη βιβλίο, το οποίο μου χάρισε ένα χαμόγελο διαρκείας.


www.iporta.gr

https://iporta.gr/gia-tin-gapi-t-s-fysik-s-t-n-walter-lewin-kai-warren-goldstein-to-tasou-geronta/