του Νίκου Μάστορα

για το βιβλίο: John Young, Εγκέφαλος και φιλόσοφοι


Είναι το σώμα μας μια «προσομοίωση» του σύμπαντος; Όσοι θεωρούν απίστευτη αυτή την εκδοχή ίσως αρχίσουν να προβληματίζονται διαβάζοντας το βιβλίο του νευροβιολόγου John Young.

«Σε κάθε στάδιο της ζωής, αντιστοιχεί μια διαδικασία επιλογής μέσα από ένα σύνολο από προϋπάρχουσες δυνατότητες», τονίζει ο συγγραφέας για να εξηγήσει ότι το DNA που υπάρχει σε κάθε ζωικό είδος, ουσιαστικά «αναπαριστά», κατά κάποιον τρόπο, το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει ο οργανισμός!

Ο συγγραφέας, αποφεύγοντας όσο γίνεται τους τεχνικούς όρους, παρουσιάζει όσα γνωρίζει η επιστήμη για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, την κωδίκευση, την αναπαράσταση, την αντίληψη, τη μάθηση, τη μνήμη, τις αξίες, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος και οι σκέψεις του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα βιολογικά. Δεν υπάρχει συνείδηση χωρίς εγκέφαλο, ούτε και το αντίθετο. Κι εκεί, ο νευροβιολόγος αγγίζει το φιλόσοφο. Για να διατυπώσει ιδέες (παρουσιάζοντας, όπου υπάρχει, το επιστημονικό τους υπόβαθρο), που προσβλέπουν στην ενοποίηση του επιστήμονα με το φιλόσοφο, ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα του ανθρώπου ως μοναδική και ταυτόχρονα πολυεπίπεδη ύπαρξη.

«Ο εγκέφαλός μου κι εγώ είμαστε ένα», καταλήγει ο συγγραφέας. Ωστόσο, η κατάταξη της εργασίας του είναι δύσκολο έργο, αφού δεν πρεσβεύει ούτε υλιστικές, ούτε δυϊστικές θεωρίες μα προσπαθεί απλά να καταγράψει τα γεγονότα και να βρει τις συνδέσεις τους.

Στην πληρέστερη κατανόηση αυτού του πρωτότυπου βιβλίου, βοηθάει η εισαγωγή του Σπύρου Μανουσέλη.

Κι όπως «η μάθηση συνίσταται σε μια επιλογή από ένα πλήθος δυνατοτήτων», η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου εισάγει τον αναγνώστη σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στο «σύμπαν» των νευροεπιστημών και της γνωσιακής επιστήμης.


Τα Νέα
, 30 Οκτωβρίου 1992