του Πάνου Παναγιωτάκου

για το βιβλίο: Stephen Hawking, Το Σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο


Ο Stephen Hawking αναμφισβήτητα θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή θεωρητικός και μελετητής της κοσμολογίας και της έρευνας του Σύμπαντος. Προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «από πού ερχόμαστε» και «γιατί το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι;» αλλά παράλληλα επιχειρεί να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό και να περιγράψει τις παρατηρήσεις και τις ανακαλύψεις του χωρίς να χρησιμοποιεί πολλά μαθηματικά. Φαίνεται όμως πως δεν αρκεί μόνο αυτό καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολα και ακατανόητα αυτά που γράφει με αποτέλεσμα ελάχιστοι να ολοκληρώνουν την ανάγνωση των βιβλίων του.

Ενδεικτικές είναι οι απόψεις επτά δημοσιογράφων των Times του Λονδίνου και ενός φοιτητή μαθηματικών σχετικά με το νέο βιβλίο του Hawking Το Σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο. Τα συναισθήματα που αφήνει η γραφή του Hawking είναι ανάμικτα. Άλλοτε κυριαρχεί ο θαυμασμός για τον αποκαλούμενο Αϊνστάιν της εποχής μας και άλλοτε η αποστροφή.


«Σιδερένιος» εγκέφαλος

«Για κάποιον που διαθέτει τόση δυνατή φαντασία ώστε να οραματίζεται ένα Σύμπαν φτιαγμένο από «p-branes», όπως ο Stephen Hawking με εκπλήσσει που δεν μπορεί να φανταστεί πόσο άσχετος μπορεί να είναι ο αναγνώστης του. Μερικά σημεία του βιβλίου είναι σαν να σε σφυροκοπά ένας τεράστιος εγκέφαλος φτιαγμένος από σίδερο. Τα πρώτα είκοσι λεπτά θόλωσα και αντιλήφθηκα πως όσο αυξάνεται η γνώση του Χόκινγκ για το Σύμπαν τόσο μειώνεται η δική μου. Μετά το τέταρτο κεφάλαιο ο πόνος υποχώρησε και συνειδητοποίησα πως το να διαβάζεις το «Σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο» είναι όπως όταν ακούς πειραματική τζαζ. Δυσνόητο αλλά αξιοθαύμαστο. Δέξου πως είσαι «καθυστερημένος» και γίνεται πιο εύκολο…», δηλώνει η Caitlin Moran.

«Το νέο βιβλίο του Hawking διορθώνει μερικά σφάλματα των προηγούμενων συγγραφικών του προσπαθειών», τονίζει ο Anjana Ahuja. «Οι εξισώσεις απουσιάζουν, οι ιδέες του Hawking είναι πιο ξεκάθαρες και συνοδεύονται από όμορφες εικονογραφήσεις. Το βιβλίο είναι πασπαλισμένο με κοινή λογική και ελαφρότητα. Οι αναγνώστες θα απολαύσουν την ψευδαίσθηση ότι κατανοούν γι’ αυτό βάλτε το στη χριστουγεννιάτικη λίστα σας».

Ο Richard Morrison από τη μεριά του υποστηρίζει πως «ο μόνος τρόπος για να διαβάσει κάποιος αυτό το θαυμάσιο βιβλίο είναι αυτό που έκανα εγώ: καταβροχθίστε το σε ένα απόγευμα όπως ένα συναρπαστικό θρίλερ. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Πιτσιλισμένο με δόσεις χιούμορ, είναι μόνο διακόσιες σελίδες, πολλές από αυτές γεμάτες με εικόνες και γραμμένο σε μια πολύ απλή γλώσσα. Βέβαια κάποιες σελίδες σε αφήνουν μπερδεμένο και ζαλισμένο. Κάποιος όμως θα ανησυχούσε αν δεν συνέβαινε αυτό. Οι ευφυΐες υπάρχουν για να εισχωρούν στα μονοπάτια όπου δεν μπορεί να πάει ο νους ενός κοινού θνητού. Και τώρα που πήρα μάστερ κοσμολογίας μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς να προγραμματίσω το φούρνο μικροκυμάτων»;

Διαφορετική είναι η άποψη του Dr. Thomas Stuttaford: «Όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών λυκείου μπορούν να ακολουθήσουν το βιβλίο. Δεν πρέπει όμως να διαβαστεί επιπόλαια. Κάθε πρόταση χρειάζεται βαθιά ανάλυση. Αν δεν διαβαστεί προσεκτικά το βιβλίο το μήνυμα θα μας διαφύγει. Θα μπορούσα να πω πως κατάλαβα το βιβλίο στο σύνολό του αφού του αφιέρωσα πολλές μέρες διαβάσματος. Δεν είναι για εκείνους που εξασκούν το πνεύμα τους μόνο διαβάζοντας εφημερίδες».


Ανατρεπτικός

«Με το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το βιβλίο του Hawking χάνουμε το βασικό σημείο. Αντί γι’ αυτό πρέπει να απολαύσουμε την αμεσότητα ενός μεγάλου μυαλού και να επισημάνουμε τον αγώνα για να πιάσουμε το τέλος του χρόνου, του χώρου, του άπειρου. Για το μη μαθηματικό μου μυαλό ο Hawking είναι τεράστιος, ανατρεπτικός και απόλυτα πειστικός. Το βιβλίο μού άφηνε μία όμορφη αίσθηση όταν το διάβαζα και μόλις το άφησα κάτω ένιωσα σαν να χάνομαι σε ένα όνειρο. Αφιερώστε του χρόνο και χώρο» εξομολογείται ο Simon Barnes.

Η Lisa Armstrong είναι περισσότερο καυστική.

«Για κάποιον σαν και μένα που δεν έχει εξασκήσει εδώ και δεκαετίες την επιστημονική πλευρά του μυαλού του το βιβλίο του Hawking είναι μία πρόκληση. Όμως ακόμα δεν μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις των παιδιών μου. Είναι ένας «αχταρμάς» για ηλίθιους και το τέλειο αξεσουάρ για τις ώρες της λεκάνης».

«Δύσκολο; Το θεωρείτε δύσκολο; Για δοκιμάστε να διαβάσετε κάποια άλλα. Τα βιβλία που αναφέρονται στα καρύδια είναι από τα αγαπημένα μου. Ο Jamie Oliver συναντά τον Αϊνστάιν και αποδεικνύει πως τα πρωτόνια είναι αληθινά», λέει ο Giles Coren.

O Ossie Manners, φοιτητής δηλώνει πως «διάβασα το πρώτο κεφάλαιο και είπα εντάξει, το καταλαβαίνω. Μόλις όμως ο Hawking μπήκε σε καθαρά επιστημονικές αναλύσεις με έχασε. Ο Hawking μπορεί αν είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, όμως δεν είναι ένας λαμπρός “λαϊκός” επιστήμονας».

Να σημειώσουμε ότι και η ελληνική έκδοση του βιβλίου κυκλοφορεί με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες και επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα που βοηθούν στην κατανόηση του κειμένου του Stephen Hawking.


Τύπος της Κυριακής,
25 Νοεμβρίου 2001