του Τάσου Καφαντάρη

για το βιβλίο: Michael Gazzaniga, Άνθρωπος


Υπάρχουν βιβλία με τίτλους δελεαστικούς, μεθυστικούς, μυστηριώδεις, τίτλους που σε κάνουν να «διαβλέπεις» το μεγαλείο που εσωκλείουν, τίτλους που σε κάνουν να τα αγοράζεις και συνηθέστατα να... μετανιώνεις αργότερα. Ε, λοιπόν, το βιβλίο αυτό δεν ανήκει σε εκείνα. Πίσω από τον πεζό του τίτλο Ανθρωπος βλέπεις βέβαια ότι βρίσκεται ένα βιβλίο τού ενός κιλού, με σκληρό εξώφυλλο και κοντά 700 σελίδες, αλλά τι το συναρπαστικό μπορεί να κρύβει ένας τόσο «τετριμμένος» τίτλος;

Η απάντηση έρχεται καταιγιστικά γρήγορα, από τις πρώτες κιόλας σελίδες ανάγνωσης —ούτε καν από το πρώτο κεφάλαιο, αλλά από τις προλογικές σελίδες ευχαριστιών του συγγραφέα: Το βιβλίο αυτό, του ακαδημαϊκού και καθηγητή Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, Μάικλ Γκαζάνιγκα, είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό. Απλά και σταράτα!

Ο λόγος είναι τουλάχιστον τρισυπόστατος: ο συγγραφέας είναι ένας μαγικός δάσκαλος, ένας υπέροχος παραμυθάς και ένας ομηρικός λογοτέχνης. Την πρώτη του ιδιότητα τη νιώθεις αμέσως μόλις δεις το τι διάλεξε να γίνει ο μίτος με τον οποίο σε καθοδηγεί να βρεις την άκρη στον λαβύρινθο των όσων απαρτίζουν το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γκαζάνιγκα γνωρίζει όσο βαθιά μπορεί να γνωρίζει κανείς σήμερα το αντικείμενό του και ξέρει πώς να το διδάξει καταλυτικά. Τη δεύτερη τη νιώθεις από τον τρόπο με τον οποίο σε κρατάει «κολλημένο» στο διάβασμα των σελίδων του (τις τελείωσα μονορούφι σήμερα το πρωί, στις 7.00). Ο 72χρονος καθηγητής έχει τέλεια κατακτημένη την τέχνη της αφήγησης και σου την παρέχει απλόχερα. Διηγείται σε προσωπικό επίπεδο, διανθίζει με «ανέκδοτες ιστορίες», παραθέτει ερωτήματα και τα απαντά με πειράματα που έκανε ο ίδιος και οι φοιτητές του. Και εκεί έρχεται η τρίτη τέχνη, του λογοτέχνη: οι λέξεις του είναι αφοπλιστικά απλές, οι επεξηγήσεις του μαγικά ξεκάθαρες και ο ρυθμός του εξαιρετικά «κυματιστός» - έτσι που να μη σε αποκοιμίζει ποτέ, αλλά και να μη σε αγχώνει μέχρι κορεσμού. Και όλα αυτά με μια απόδοση στα ελληνικά εξαίρετη.

Επί της ουσίας των όσων γράφει... τι να πρωτοπεί κανείς; Μας ταξιδεύει από τα «βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής», στον «κοινωνικό κόσμο» του ανθρώπου, ως τη «δόξα τού να είσαι άνθρωπος» και τα «πέρα από τους σημερινούς περιορισμούς». Το τι δεν πραγματεύεται μέσα στα κεφάλαια αυτών των τεσσάρων τμημάτων του βιβλίου του είναι δύσκολο να το πεις. Ενα δείγμα των όσων πραγματεύεται μπορείτε να διαβάσετε στα «ερωτήματα του βιβλίου» που παραθέτει ο εκδότης στην ιστοσελίδα του. Εγώ πάντως ένα έχω να δηλώσω ως ολοκληρώσας την ανάγνωση: Υποκλίνομαι!


Το Βήμα της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου 2011