του Τάσου Καφαντάρη

για το βιβλίο: Chris Anderson, Η Μακριά Ουρά


Εφόσον το ξεκίνημα του 21ου αιώνα κινδυνεύει να αναχθεί σε σενάριο της ταινίας «Παλεύοντας με τις φούσκες», το χρησιμότερο ανάγνωσμα των ημερών ίσως είναι ένα «εγχειρίδιο επιτυχίας εκεί όπου οι άλλοι αποτυγχάνουν». Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι το σύγγραμμα του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Wired Κρις Άντερσον. Αλλωστε, δεν εξηγείται διαφορετικά το πώς ένα βιβλίο με τόσο περίεργο τίτλο και τόσο οικονομοτεχνικό περιεχόμενο κατόρθωσε να γίνει μπεστσέλερ στη λίστα των Νew Υork Τimes και να έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες (μεταξύ των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές). Βεβαίως για το ευπώλητο του βιβλίου δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο ανατρεπτικός τρόπος γραφής του Αντερσον: αυτός ο πρώην χίπι χοροπηδάει πανεύκολα από το κήρυγμα από καθέδρας στις «με έκπληκτα μάτια» διαπιστώσεις ενός απλού καταναλωτή όπως όλοι μας. Κατορθώνει να μετατρέψει ένα δοκίμιο εφαρμοσμένης οικονομικής επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού σε ιδιαίτερα «διαβαστερό» ανάγνωσμα. Σίγουρα δεν είναι ανάγνωσμα για τον καθένα: Η διατήρηση του ενδιαφέροντος σε υψηλά επίπεδα προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης έχει άμεση σχέση με τον κόσμο των πωλήσεων και ιδιαίτερα εκείνον του διαδικτυακού εμπορίου. Αναλογιζόμενοι, όμως, ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον —κατακλυσμικά— μια οικονομία εμπορίου και υπηρεσιών, μάλλον το εγχώριο κοινό του θα είναι άφθονο.

Ένας επιπλέον λόγος συγκίνησης του έλληνα αναγνώστη είναι ότι αυτά που θέτει υπόψη μας ο Άντερσον είναι... χαράς ευαγγέλια για τους μικρομεσαίους: Εξηγεί τα «μυστήρια των αποθηκών» που ταλάνιζαν και ταλανίζουν κάθε έμπορο. Δίνει απλές μαθηματικοποιημένες απαντήσεις -το πολύ επιπέδου στατιστικών καμπυλών- και προχωρεί γοργά στην ερμηνεία τους προτού προλάβει ο αναγνώστης να πλήξει. Αν όλα αυτά ακούγονται χαρμόσυνα από τους έχοντες εμπορικό δαιμόνιο, ο χαρισματικός Αντερσον έχει φυλάξει δώρα ελπίδας και για τους έχοντες δημιουργικό προσανατολισμό: Πραγματεύεται τα «οικονομικά της αφθονίας», εξηγεί τις τεράστιες ευκαιρίες που αναφύονται για τους νέους παραγωγούς, αποδεικνύει τη δύναμη της συμμετοχικής παραγωγής και δείχνει πώς τα οικονομικά της Μακριάς Ουράς εφαρμόζονται σε κάθε βιομηχανικό κλάδο.

Θαρρώ ότι σας έπεισα ότι πρόκειται για εξαιρετικό δώρο προς την «εσχάτως αφυπνησθείσα» νεολαία μας η οποία ψάχνει να βρει επαγγελματικό μέλλον στον μαύρο ορίζοντα. Αν όχι, ακούστε τουλάχιστον το σχόλιο του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιντ: « Οι οξυδερκείς αναλύσεις του Άντερσον εξακολουθούν να επηρεάζουν βαθιά τη στρατηγική σκέψη της Google». Ή εκείνο του αφεντικού του Αmazon Τζεφ Μπέζος: «Η τεχνολογία και το Διαδίκτυο κάνουν τον πλανήτη μας μικρότερο και περισσότερο διασυνδεδεμένο. Η Μακριά Ουρά είναι το πρώτο βιβλίο που εξηγεί ακριβώς πώς η ικανότητα να προσεγγίζουμε τις εξειδικευμένες αγορές δημιουργεί μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε πολλά από όσα συντελούνται γύρω μας». Μάλλον κάτι ξέρουν παραπάνω...


Το Βήμα της Κυριακής
, 1 Φεβρουαρίου 2009