Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Jared Diamond
Όπλα, μικρόβια και ατσάλι (Χαρτόδετο)
Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών
ΕκτύπωσηEmail

Τίτλος πρωτοτύπου: Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies
Σελίδες βιβλίου: 576
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Διαστάσεις: 17 x 25 εκ.
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Έτος έκδοσης: 2007
Ξένος εκδότης: W.W. Norton
ISBN: 978-960-6717-12-3
ID Ευδόξου: 15976
Βάρος: 1,110 χλγ.
  • Διαθεσιμότητα:
  • Διαθέσιμο
Τιμή έντυπου βιβλίου:
31,00 €
Τιμή προσφοράς:
24,80 €
Έκπτωση:-20%
  • Όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 6%
  • ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 45 €


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Η πιο δραματική στιγμή του ευρωπαϊκού αποικισμού της Αμερικής ήταν η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αυτοκράτορα των Ίνκας Atahuallpa και τον ισπανό κατακτητή Francisco Pizarro στις 16 Νοεμβρίου 1532. Ο Pizarro, επί κεφαλής ενός συρφετού 168 ισπανών στρατιωτών, πατούσε σε άγνωστα εδάφη, δεν γνώριζε τις δυνατότητες των ντόπιων και ήταν πολύ μακριά από την εμβέλεια οποιωνδήποτε έγκαιρων ενισχύσεων. Ο Atahuallpa βρισκόταν στο μέσο της δικής του αυτοκρατορίας εκατομμυρίων υπηκόων, περιτριγυρισμένος άμεσα από τους 80.000 στρατιώτες του. Παρ’ όλα αυτά, ο Pizarro αιχμαλώτισε τον Atahuallpa μέσα σε λίγα λεπτά αφότου οι δύο ηγέτες πρωτοαντίκρισαν ο ένας τον άλλον».

Στο βραβευμένο με βραβείο Pulitzer βιβλίο του, Όπλα, μικρόβια και ατσάλι, ο Jared Diamond επιχειρεί να λύσει ένα μεγάλο αίνιγμα της ανθρώπινης ιστορίας: Γιατί συγκεκριμένοι λαοί επικράτησαν έναντι άλλων λαών, αντί για το αντίστροφο. Μέσα από τις σελίδες τού ανά χείρας βιβλίου, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο, από την προϊστορική θαλάσσια εποποιία των δαιμόνιων αυστρονήσιων ναυτικών στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την ανακάλυψη και εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο και τους διαδόχους του από την εξάπλωση των γεωργών Μπαντού σε ολόκληρη σχεδόν την υπό τον Ισημερινό Αφρική μέχρι τα μυστήρια της προέλευσης των σύγχρονων Ιαπώνων, και από την «εχθρική» Αυστραλία των Αβορίγινων έως την αινιγματική ομοιομορφία της σύγχρονης Κίνας.

Αποφεύγοντας με μαεστρία τις εύκολες και απλοϊκές ρατσιστικές εξηγήσεις και μη αρκούμενος στα άμεσα αίτια, ο Diamond καταφέρνει μέσω μιας διεπιστημονικής θεώρησης να εκμαιεύσει από το χάος των δεδομένων και των στοιχείων του τα απώτερα αίτια σχετικά με το γιατί οι κάτοικοι της δυτικής Ευρώπης υπέταξαν και σχεδόν εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους της Αμερικής αντί για το αντίστροφο, ή το γιατί οι Αβορίγινες της Αυστραλίας παρουσίαζαν τόσο μεγάλη πολιτισμική καθυστέρηση την εποχή της «ανακάλυψής» τους. Παράλληλα, δεν φοβάται να επισημάνει τα τρωτά σημεία της θεωρίας του, κάνοντας έκκληση για περαιτέρω εργασία πάνω στο θέμα και παρέχοντας τροφή για σκέψη τόσο σε τυχόν φιλόδοξους συνεχιστές του όσο και στον ίδιο τον αναγνώστη. Το Όπλα, μικρόβια και ατσάλι διέπεται από μια θουκυδίδεια αντίληψη της ιστορίας, επιχειρώντας να εδραιώσει τη μελέτη της ανθρώπινης ιστορίας σε επιστημονικά θεμέλια και να καταδείξει το λογικό σχέδιο που υπόκειται φαινομενικά τυχαίων περιστατικών και γεγονότων.

Είπαν για το βιβλίο

• «Κανένας επιστήμονας δεν διαθέτει τόση εμπειρία από το εργαστήριο και την έρευνα πεδίου, κανένας δεν σκέφτεται τόσο βαθιά για τα ανθρώπινα θέματα ή δεν τα εκθέτει με τόση σαφήνεια όση ο Jared Diamond στο Όπλα, μικρόβια και ατσάλι. Σε τούτο το εντυπωσιακά αξιανάγνωστο βιβλίο, ο Diamond δείχνει πώς η ιστορία και η βιολογία μπορούν να εμπλουτίσουν η μία την άλλη, ώστε να οδηγηθούν σε μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.»

Edward O. Wilson, Πανεπιστήμιο Harvard

• «Πρόκειται για μια έξοχα γραμμένη, πυρετώδη και ξέφρενη περιοδεία σε 13.000 χρόνια ιστορίας όλων των ηπείρων. Οι απαρχές των αυτοκρατοριών, της θρησκείας, της γραφής, των καλλιεργειών και των πυροβόλων όπλων είναι όλα εδώ. Παρέχοντας επιτέλους μια πειστική θεωρία για τη διαφορετική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών σε διαφορετικές ηπείρους, το βιβλίο καταρρίπτει κάθε βάση για ρατσιστικές ερμηνείες. Η έκθεση του πώς διαμορφώθηκε ο σύγχρονος κόσμος βρίθει διδαγμάτων για το δικό μας μέλλον. Μετά τις πρώτες σελίδες, δεν θα το αφήνετε από τα χέρια σας.»

Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήμιο Stanford

• «Κατέχοντας πληροφορίες από πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία, ο Jared Diamond αποδεικνύει πειστικά ότι τα χρονικά προβαδίσματα και οι τοπικές συνθήκες μπορούν να εξηγήσουν κατά πολύ την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας Η εντυπωσιακή αφήγησή του θα βρει απήχηση σε μεγάλο αναγνωστικό κοινό.»

Luca Cavalli-Sforza, Πανεπιστήμιο Stanford

• «Μια ιστορία του κόσμου σε 500 σελίδες, η οποία πετυχαίνει με θαυμαστό τρόπο να αναλύσει μερικές από τις βασικές διεργασίες των πολιτισμικών διαδικασιών. […] Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες και πλέον αξιανάγνωστες εργασίες των τελευταίων ετών για το ανθρώπινο παρελθόν.»

Nature


Παρουσιάσεις - Κριτικές:

Οι ρίζες της προόδου