Τηλέφωνο παραγγελιών: 2109244852
Δωρεάν μεταφορικά από 45€
Συγγραφ.:Lisa Feldman Barrett
7,5 μαθήματα για τον εγκέφαλο
ΕκτύπωσηEmail

  • Διαθεσιμότητα:
  • Υπό έκδοσιν

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«...Γιατί ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε; Η προφανής απάντηση είναι: για να μπορούμε να σκεφτόμαστε. Συνήθως υποθέτουμε ότι ο εγκέφαλος εξελίχθηκε με κάποιου είδους ανοδική πορεία, από τα κατώτερα προς τα ανώτερα ζώα, μέχρι τον πλέον εξελιγμένο εγκέφαλο όλων στην κορυφή —τον σκεπτόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο. Στο κάτω-κάτω, η σκέψη αποτελεί την “υπερδύναμη του ανθρώπου”, σωστά; Λοιπόν, η προφανής απάντηση είναι λάθος. Μάλιστα, η ιδέα ότι ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε προκειμένου να σκεφτόμαστε υπήρξε η πηγή πολλών σημαντικών παρανοήσεων σχετικά με την νοητική ζωή. Μόλις απαρνηθείτε την πολυαγαπημένη αυτή πεποίθηση, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας και ποιο είναι το πιο σημαντικό έργο του —και, τελικά, τι είδους πλάσμα είμαστε πραγματικά. [...]»

Και αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε καν εγκέφαλο; Παρακολουθήστε την καταξιωμένη νευροεπιστήμονα Lisa Feldman Barrett να απομυθοποιεί την γκρίζα αυτή μάζα ανάμεσα στα αφτιά σας. Σε επτά μικρά δοκίμια (καθώς και μια σύντομη ιστορία για το πώς εξελίχθηκε ο εγκέφαλος), αυτή η περιεκτική, διασκεδαστική και προσιτή συλλογή προσφέρει εμπνευσμένα μαθήματα από την εμπροσθοφυλακή της νευροεπιστημονικής έρευνας. Έτσι θα μπορέσετε να μάθετε πώς προέκυψε ο εγκέφαλος, πώς είναι δομημένος (και γιατί αυτό έχει σημασία) και πώς λειτουργεί ο δικός σας εγκέφαλος σε συνδυασμό με τους υπολοίπους για να δημιουργήσουν όσα βιώνετε. Αλλά στην πορεία θα μπορέσετε να μάθετε γιατί πρέπει να απορρίψετε διάφορους διαδεδομένους λαϊκούς μύθους, όπως εκείνον του ερπετοειδούς εγκεφάλου ή της φερόμενης μάχης μεταξύ σκέψεων και συναισθημάτων ή ακόμη και μεταξύ φύσης και ανατροφής, ώστε να καθορίσετε τη συμπεριφορά σας.

Το βιβλίο θα εξάψει την περιέργεια τόσο των περιστασιακών αναγνωστών όσο και των βετεράνων της επιστήμης, καθώς είναι γεμάτο με εκπλήξεις, χιούμορ και σημαντικές συνέπειες για την ανθρώπινη φύση —το δώρο ενός βιβλίου που θα θέλετε να απολαύσετε ξανά και ξανά.


Είπαν για αυτό:

• «Όμορφη γραφή και υπέροχες ιδέες που θα τινάξουν στον νου σας μια σειρά από κροτίδες. Αν θέλετε μια συνοπτική παρουσίαση του εγκεφάλου και της μαγείας του, ξεκινήστε από εδώ».
David Eagleman, καθηγητής νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο Stanford

• «Το 7,5 μαθήματα για τον εγκέφαλο διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, του οποίου ο κύριος ήρωας είμαστε όλοι μας. Διαβάστε αυτό το βιβλίο! Θα σας κάνει πιο έξυπνους όσον αφορά τον εαυτό σας και το είδος μας».
Leonard Mlodinow, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας

• «Μια έξυπνη και δροσερή ματιά σε θέματα που αφορούν τον εγκέφαλο και τα οποία οι περισσότεροι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε —αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε».
Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

• «H Barrett γράφει με το μάτι ενός επιστήμονα και την καρδιά ενός αφηγητή. Πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι έχουν εγκέφαλο».
Helen Mayberg, καθηγήτρια νευρολογίας, ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης, Ιατρική Σχολή του Mount Sinai

• «Η Barrett είναι πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης και μία από τις πιο προκλητικές στοχάστριες του νου σήμερα. Ετοιμαστείτε για μια ασυνήθιστη εμπειρία».
Adam Grant, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας, Σχολή Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας

• «Μία από τις καλύτερες σύντομες και ανατρεπτικές εισαγωγές που έχω διαβάσει ποτέ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Lisa Barrett είναι μια από τους πιο λαμπερές και τολμηρές στοχάστριες και επιστήμονες με τους οποίους είχα τη χαρά να συνομιλήσω».
Lex Fridman, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

• «Μια ριζοσπαστική και προκλητική ματιά σε μια σειρά από διαδεδομένες παρανοήσεις, αναδυόμενες ανακαλύψεις και δελεαστικά μυστήρια σχετικά με τη φύση μας ως άτομα και αλληλένδετα κοινωνικά όντα. Φωτίζοντας τα αφάνταστα πολύπλοκα, συνεχώς μεταβαλλόμενα δίκτυα εγκεφάλου/σώματος, η Barrett φθάνει στην καρδιά της νέας κατανόησής μας σχετικά με το ποιος και τι είμαστε ως πλάσματα, και πόση ελευθερία και δυνατότητα δράσης έχουμε».
Jon Kabat-Zinn, ομότιμος καθηγητής ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης